E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αυτό είναι το σχέδιο για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος από τον Μάιο

Σενάριo για ανώτατη τιμή στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και επιδότηση των ηλεκτροπαραγωγών

Δημοσίευση 18/4/2022 | 10:52

Αυτό είναι το σχέδιο για να μειωθούν οι λογαριασμοί ρεύματος από τον Μάιο

Με τις τιμές της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας να δείχνουν μικρή τάση αποκλιμάκωσης σε σχέση με τον Μάρτιο αλλά με το πρόβλημα του υψηλού ενεργειακού κόστους να παραμένει οξυμένο, η κυβέρνηση δείχνει να έχει κλειδώσει τη χορήγηση επιδοτήσεων και στους λογαριασμούς ρεύματος του Μαίου

Ειδικότερα από την αρχή του Απριλίου μέχρι και τις 17 του μηνός η μέση τιμή της αγοράς επόμενης ημέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας διαμορφώνεται στα 247,67 ευρώ ανά Μεγαβατώρα, όταν τον μήνα Μάρτιο είχε κλείσει στα 272,68 ευρώ ανά Μεγαβατώρα. Η μέχρι τώρα μείωση είναι κοντά στα 26 ευρώ ανά Μεγαβατώρα και οι εκτιμήσεις δείχνουν να συνεχίζεται η πορεία υποχώρησης τόσο λόγω της διατήρησης της τιμής φυσικού αερίου TTF στα επίπεδα των 100 ευρώ ανά Μεγαβατώρα όσο και λόγω τη υψηλότερης συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα κατά τις πρώτες 17 ημέρες του Απριλίου.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα στην ενεργειακή ασφάλεια εξαιτίας του πολέμου της Ουκρανίας δεν έχει απομακρυνθεί και την ίδια στιγμή τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λαμβάνουν αυτές τις μέρες τους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς ρεύματος που είναι φωτιά. Τα ποσά που καλούνται να πληρώσουν είναι υπέρογκα καθώς περιλαμβάνουν τους μήνες του χειμώνα κατά τους οποίους η κατανάλωση ήταν μεγάλη προσπαθώντας να καλύψουν τις ανάγκες θέρμανσης τους με ηλεκτρικές θερμάστρες και κλιματιστικά.

Παράλληλα, οι επιχειρήσεις και ιδίως εκείνες της εστίασης καθώς και της ένδυσης και υπόδησης βιώνοντας πρωτόγνωρη πτώση του τζίρου τους εξαιτίας της ακρίβειας έρχονται αντιμέτωπες με πρωτοφανείς αυξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Και το πρόβλημα διογκώνεται όσο δεν ανακάμπτει η κίνηση στα καταστήματα τους.

Επιδοτήσεις και τον Μάιο

Με το προαναφερόμενο περιβάλλον στην οικονομία να είναι καυτό κι ενόψει ενός νέου κινδύνου διόγκωσης των απλήρωτων λογαριασμών ρεύματος, η κυβέρνηση έχει κλειδώσει τη χορήγηση επιδοτήσεων σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και τον Μάιο.

Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να μειώσει το ύψος των ενισχύσεων που έχει αποφασίσει και δίνει αυτόν τον μήνα. Σύμφωνα με τις διαθέσιμες πληροφορίες, το ύψος τους θα μείνει αμετάβλητο, ενώ είναι πολύ πιθανόν να μην επιχορηγηθούν οι λογαριασμοί φυσικού αερίου για τα νοικοκυριά, λόγω της λήξης της περιόδου θέρμανσης.

Έτσι για τον Μάιο οι ενισχύσεις σε ρεύμα για νοικοκυριά κι επιχειρήσεις και σε φυσικό αέριο για επιχειρήσεις αναμένεται να ξεπεράσουν τα 400 εκ. ευρώ, χωρίς να συνυπολογίζονται οι εκπτώσεις της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ Εμπορίας στους πελάτες τους, όπως επίσης και των υπόλοιπων προμηθευτών ενέργειας.

Το Plan B

Η κυβέρνηση θα αναμένει τον Μάιο τις αποφάσεις της Ευρ. Επιτροπής καθώς και της Συνόδου Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών ως προς τα μέτρα στήριξης των πολιτών και επιχειρήσεων.

Όπως έχει διαμηνύσει και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αν δεν υιοθετηθεί και δεν εφαρμοστεί η ελληνική πρόταση για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στη χρηματιστηριακή πλατφόρμα TTF τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη λήψη εθνικών μέτρων.

Οι πληροφορίες θέλουν για το δεύτερο εξάμηνο να απαιτούνται για την κάλυψη του υψηλού κόστους ηλεκτρικής ενέργειας περί τα 6 δις. ευρώ. Τα 4 δις. ευρώ θα αντληθούν από το χρηματιστήριο των ρύπων και τον ΕΛΑΠΕ, ενώ στο ποσό αυτό περιλαμβάνεται και 1 δις. ευρώ από τις εκπτώσεις που δίνουν η ΔΕΗ και οι υπόλοιποι πάροχοι ενέργειας στους πελάτες της.

Τα υπόλοιπα 2 δις. ευρώ θα αντληθούν από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο της επιβολής ανώτατης τιμής στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας. Τα κόστη των ηλεκτροπαραγωγών που δεν θα καλυφθούν θα χρηματοδοτηθούν από τα προαναφερόμενα 6 δις. ευρώ. Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση δεν θα επιδοτεί απευθείας τους καταναλωτές αλλά τους ηλεκτροπαραγωγούς για όσο χρονικό διάστημα οι αγορές ενέργειας είναι ευμετάβλητες.

Εξετάζεται επίσης και το σενάριο της μη επιβολής οριζόντιου πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, όπως περιγράφεται πιο πάνω, αλλά ανώτατης τιμής ανά τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας (μονάδες φυσικού αερίου, λιγνίτη και υδροηλεκτρικών σταθμών). Πάλι και σε αυτήν την περίπτωση οι παραγωγοί ρεύματος θα επιδοτηθούν.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

OpenAI: Τι πρέπει να γνωρίζετε για το νέο μοντέλο GPT‑Rosalind

Tech + Science 17.04.2026
Το νέο εργαλείο τεχνητής νοημοσύνης πήρε το όνομά του από τη Rosalind Franklin, τη Βρετανίδα επιστήμονα που έγινε γνωστή για τον ρόλο της στην ανακάλυψη της δομής του DNA

Λεωφορείο του ΚΤΕΛ ντελαπάρισε στην Κρήτη από τους θυελλώδεις ανέμους

Ελλάδα 17.04.2026
Οι άνεμοι έχουν προκαλέσει σημαντικά προβλήματα

Τέμπη: Βρέθηκε νεκρός ελεγκτής που κατηγορούνταν για παράβαση καθήκοντος

Ελλάδα 17.04.2026
Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΟΕ ΕΜΔΥΔΑΣ

Brexit: Πάνω από τους μισούς Βρετανούς υποστηρίζουν την επανένταξη στην ΕΕ, δέκα χρόνια μετά το δημοψήφισμα

Κόσμος 17.04.2026
Η αυξανόμενη στήριξη των Βρετανών για επανένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, φέρνει το Εργατικό Κόμμα αντιμέτωπο με πολιτικά διλήμματα, καθώς η «προσεκτική στάση» του κινδυνεύει να του κοστίσει σε ψηφοφόρους

Το Ιράν δεσμεύτηκε να μην κλείσει ποτέ ξανά τα Στενά του Ορμούζ, λέει ο Τραμπ: «Είναι μία υπέροχη μέρα για τον κόσμο»

Κόσμος 17.04.2026
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ τόνισε ότι το στρατηγικής σημασίας πέρασμα δεν θα χρησιμοποιείται πλέον ως εργαλείο πίεσης σε βάρος της διεθνούς κοινότητας

Κεφαλονιά: Βίντεο ντοκουμέντο ‑ Η στιγμή που ο 26χρονος αρσιβαρίστας σηκώνει περιπολικό

Ελλάδα 17.04.2026
Και όμως ο πρώην αρσιβαρίστας κυκλοφορούσε ελεύθερος

Αγγλία: 7χρονη με αυτισμό εντοπίστηκε νεκρή σε λίμνη ‑ Συνελήφθη για ανθρωποκτονία η παιδοκόμος της

Κόσμος 17.04.2026
Η 30χρονη συνελήφθη με την υποψία ανθρωποκτονίας από βαριά αμέλεια και παραμέλησης ανηλίκου

Youth Pass 2026 αίτηση: Πώς θα λάβουν οι δικαιούχοι το voucher των €300

Οικονομία 17.04.2026
«Τρέχει» η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων

Στο νοσοκομείο η Μαρέβα Γκραμπόφσκι ‑ Μητσοτάκη

Ελλάδα 17.04.2026
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη είναι καλά στην υγεία της