E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ που βρίσκεται υπό κράτηση στη Ρωσία

Η ιστορία της Brittney Griner μέχρι να «εξαφανιστεί»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 23/3/2022 | 18:14

Η Αμερικανίδα σταρ του μπάσκετ που βρίσκεται υπό κράτηση στη Ρωσία
@foxnews.com

Κατά πολλούς, η Brittney Griner είναι η καλύτερη μπασκετμπολίστρια όλων των εποχών. Αγωνίζεται με τα χρώματα των Phoenix Mercury από το 2013, με την επόμενη χρονιά να της φέρνει το μοναδικό της δακτυλίδι στο WNBA, ενώ τους μήνες που δεν υπάρχει πρωτάθλημα, αγωνίζεται στην UMMC Ekaterinburg στην Ρωσία, αφού εκεί κερδίζει σχεδόν πενταπλάσια χρήματα απ΄ ότι στην πατρίδα της.

Μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, η 31χρονη σήμερα σταρ του γυναικείου μπάσκετ, «εξαφανίστηκε». Η τελευταία εικόνα που υπήρξε από εκείνη, ήταν αυτή μιας κάμερας ασφαλείας, όταν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Sheremetyevo, ώστε να παίξει ακόμα μια σεζόν στην ρωσική λίγκα. Αλλά μετά καμία εμφάνιση.

Η ύψους 2.05μ. σέντερ γεννήθηκε τον Οκτώβριο του 1990 στο Χιούστον του Τέξας. Το ύψος της την βοήθησε να παίξει μπάσκετ σε κορυφαίο επίπεδο και στο λύκειο αλλά και στο κολλέγιο, παραμένοντας στο Τέξας, ενώ όταν οι Phoenix Mercury την επέλεξαν στο No.1 του draft του 2013, μετακόμισε στη γειτονική Αριζόνα. Είναι η 5η ψηλότερη παίκτρια στην ιστορία της λίγκας, ενώ με την ομάδα της κατέκτησε το πρωτάθλημα το 2014.

Όπως πάρα πολλές παίκτριες του WNBA, κατά την διάρκεια της off-season, περνούν τον Ατλαντικό για να συνεχίσουν να παίζουν είτε στην Ευρώπη είτε στην Ασία. Η Griner αγωνίστηκε έναν χρόνο στην τελευταία, και μετά από το 2014, κατέληξε στη Ρωσία και την Ekaterinburg όπου αμείβεται σχεδόν με τον πενταπλάσιο μισθό απ’ ότι στις ΗΠΑ, σύμφωνα με ρεπορτάζ.

Λίγες έχουν καταφέρει αυτά που έχει καταφέρει. Πήρε πρωτάθλημα στο κολλέγιο, στο WNBA, έχει κερδίσει το Ρωσικό πρωτάθλημα 3 φορές και άλλες 4 την Ευρωλίγκα, καθώς κι ένα χρυσό μετάλλιο στου Ολυμπιακούς Αγώνες. Μαζί με αυτά και δεκάδες ατομικές διακρίσεις, με το σήμα κατατεθέν της να είναι τα καρφώματα και οι τάπες. Δικαίως λοιπόν πολλοί αναφέρονται σε αυτήν ως «την καλύτερη όλων των εποχών».

Πιστεύεται ότι στην Ρωσία κρατείται για κατοχή ουσιών, με τους New York Times να αναφέρουν ότι οι Ρώσοι που την έλεγξαν είπαν ότι βρήκαν ατμιστές με υγρό από κάνναβη. Οι ΗΠΑ απάντησαν πως φοβούνται πως η Ρωσία μπορεί να τη χρησιμοποιήσει μετά τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν για να πετύχει μια άλλη συμφωνία. Πρώην αξιωματούχος του Πενταγώνου, δήλωσε πως είναι πιθανό να χρησιμοποιείται ως «κρατούμενη υψηλού προφίλ», ενώ μερικοί φοβούνται ότι θα περάσει τουλάχιστον 5 χρόνια σε ρωσικό στρατόπεδο εργασίας.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που αντιδρούν για την σιωπή και την έλλειψη δράσης γύρω από την κράτηση της θέτοντας ζήτημα ανισότητας φύλων. «Αν κάποιος σταρ του NBA κρατούνταν, θα ήταν στο εξώφυλλο όχι μόνο των αθλητικών περιοδικών, αλλά όλων των μέσων παγκοσμίως» είπε η Tamryn Spruill, αθλητικογράφος που γράφει βιβλίο για την Griner.

@nypost.com

Το 2013 η Griner αποκάλυψε πως είναι λεσβία και αργότερα έγινε η πρώτη ανοιχτά γκέι γυναίκα που έκανε συμβόλαιο με την Nike. Η ζωή της σε ένα συντηρητικό κράτος, όπως η Ρωσία του Πούτιν, κινδυνεύει, με τους δικούς της να κάνουν έκκληση να κάνουν πολλά περισσότερα για να την φέρουν πίσω στις ΗΠΑ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα Χτες
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949