E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ταξίδι στην Μπολόνια: 10 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις

Μια πόλη γεμάτη ιταλικές γεύσεις, υπέροχα κτίρια, φοιτητές και μοναδική νυχτερινή ζωή.

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 4/2/2022 | 11:15

Ταξίδι στην Μπολόνια: 10 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσεις
@Daniel Seßler / unsplash

Στην Μπολόνια ιδρύθηκε το πρώτο Πανεπιστήμιο της Ευρώπης, είναι το κέντρο της Ιταλικής κουζίνας και έχει μια εντελώς δική της αρχιτεκτονική. Τη λένε και "η κόκκινη πόλη" για αυτή της την αρχιτεκτονική και σήμερα ταξιδεύουμε μέχρι εκεί. Αν είσαι foodie (δηλαδή αγαπάς να σουλατσάρεις σε μαγαζιά και να δοκιμάσεις φαγητά και γλυκά) τότε θα λατρέψεις την Μπολόνια. Η πόλη αυτή είναι έρωτας και θα σε κερδίσει αμέσως. 

Επιβλητικοί πύργοι, κουκλίστικες στοές, κόκκινα και πορτοκαλί κτίρια, μυρωδιές από τα δεκάδες μαγαζιά που φτιάχνουν υπέροχα φαγητά και δρόμοι γεμάτοι από νέους ανθρώπους που σπουδάζουν σε αυτήν την ιστορική πόλη. 

Παρακάτω θα διαβάσετε 10 προτάσεις που αξίζει να ακολουθήσετε και όπως συνήθως κάνουμε, δε θα σας παρουσιάσουμε τα βασικά αξιοθέατα, γιατί αυτά θεωρούμε δεδομένο ότι τα έχετε ήδη σημειώσει. Κρυμμένοι θησαυροί, μαγαζιά με δυνατές γεύσεις και δραστηρίοτητες που λίγοι ξέρουν. 

Ξόδεψε αρκετές ώρες στο Fico World Eataly

Ένα αχανές θεματικό πάρκο αφιερωμένο στη γαστρονομία της Ιταλίας. Άνοιξε το 2018 και είναι ένα από τα μεγαλύτερα στο είδος του. Είναι μια τεράστια έκθεση που έχει τα πάντα. Από έτοιμα φαγητά που φτιάχνονται μπροστά σου, μέχρι πρώτες ύλες και τυριά που αξίζουν να μπουν στη βαλίτσα του γυρισμού. Το εισιτήριο κοστίζει περίπου 10€ και θες το λιγότερο 3-4 ώρες για να δεις αρκετά πράγματα. Στο πάρκο πας με λεωφορείο από το San Pietro και η διαδρομή είναι περίπου 40 λεπτά. 

Μάθε την ιστορία του gelato στο Gelato Museum Carpigiani

H Μπολόνια έχει αυτό εδώ το μουσείο που είναι μια ξεχωριστή εμπειρία για όσους αγαπούν το ιταλικό παγωτό. Θα αποκτήσεις πολλές γνώσεις για την προέλευση και την ιστορία του. Θα δεις τις μηχανές και τις τεχνικές του διάσημου παγωτού και φυσικά, θα δοκιμάσεις αριστοτεχνικό gelato! 

Πήγαινε για φαγητό στο Osteria dell'Orsa

Ένα ιστορικό μαγαζί που άνοιξε τις πόρτες του για πρώτη φορά πριν από 43 χρόνια. Εδώ πρέπει να δοκιμάσετε τορτελινι και τη διάσημη συνταγή Tagliatelle al rags και ταλιατέλες με ραγού. Τα πιάτα κοστίζουν περίπου 11€ με 12€ το κάθε ένα και η αναμονή για να βρεις τραπέζι είναι αρκετά μεγάλη. Αξίζει όμως για μια φορά, γιαυτό και βάλτε το στο πρόγραμμα σας.

Kάνε τα (φαγητό) ψώνια σου στο Mercato Delle Erbe

Η Μπολόνια έχει αρκετές αγορές από αυτές που οι ντόπιοι πάνε για να πάρουν τα φρούτα, τα λαχανικά τους και ένα street food στο χέρι. Οι αγορές αυτές είναι ένας τρόπος να έρχεσαι λίγο πιο κοντά με την κουλτούρα του κάθε λαού. Σε αυτήν εδώ την αγορά, αν και θα βρεις πολλούς ταξιδιώτες, θα δεις και τους ντόπιους να κάνουν τα ψώνια τους. Κάτσε, φάε, πάρε μαζί σου λαζάνια και παπαρδέλες για να τις μαγειρέψεις στο σπίτι σου και απόλαυσε τις μυρωδιές τριγύρω.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @_culinarytraveler

Δες την πόλη από ψηλά

Κάθε πόλη που σέβεται τον εαυτό της έχει και αρκετά σημεία για να την καμαρώσεις από ψηλά. Το ίδιο συμβαίνει και εδώ. Υπάρχουν αρκετά σημεία για να δεις την Μπολόνια από ψηλά, όμως το καλύτερο είναι να ανέβεις στους δύο πύργους. Ναι, μπορείς, δεν είναι απλά ένα αξιοθέατο που το βλέπεις από μακριά. Το εισιτήριο κοστίζει 5€ και από εκεί, θα έχεις την καλύτερη θέα της πόλης. 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από @contemporary_articulture

 Φάε Ταλιατέλες ραγού στην Trattoria Anna Marie

Ένα ακόμα ιστορικό και must visit εστιατόριο που θα σε χορτάσει με τον καλύτερο τρόπο. Ωραία ατμοσφαίρα, λίγο πιο τσιμπημένες τιμές από τα κλασσική της Μπολόνιας και ένα μενού που έχει λίγα και καλά. Σπεσιαλιτέ εδώ είναι οι ταλιατέλες με ραγού -δηλαδή σε ελληνική μετάφραση τα μακαρόνια με κιμά- ενώ δε λείπουν και τα ωραία Τοσκανέζικα κρασιά από τον κατάλογο. 

Kάνε ένα πικ-νικ στο Parco della Chiusa

Και αν θες λίγο αποστάσεις και να φύγεις από τον αστικό ιστό, στην Μπολόνια μπορείς να το κάνεις και αξίζει τον κόπο. Τα πάρκα είναι αρκετά όμως αυτό εδώ είναι αυτό με την περισσότερη ομορφιά και τον λιγότερο κόσμο. Συνδυάζει και τα δύό και από Απρίλιο μέχρι Οκτώβριο είναι μια μικρή όαση. Πάρε τα χάρτινα ταπεράκια σου από τις αγορές της Μπολόνια και έλα να κάτσεις στο γρασίδι. 

Πήγαινε στο Νεκροταφείο της Μπολόνιας

Μια βόλτα που μπορεί να έχει μια μικρή κατάθλιψη και σίγουρα είναι πιο πένθιμη όμως ταυτόχρονα είναι και γεμάτη τέχνη. Το μέρος είναι ένα πρώην μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1334 και καταργήθηκε το 1797. Το 1801 έγινε το μνημειώδες νεκροταφείο της πόλης που προσελκύει και ταξιδιώτες. Αν έχετε πάει στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών, μιλάμε για μια παρόμοια εμπειρία.

Kάνε μια μονοήμερη στην Μοdena, στην Ravena ή στη Ferrara

Αν έχεις αρκετές μέρες τότε αξίζει να πας και στις διπλανές πόλεις. Στη Modena ή στη Ravena ή στη Ferara και στις τρεις γιατί όχι. Μοιάζουν με μια πιο μικρή Μπολόνια χωρίς πολλούς ταξιδιώτες (αν και στο κάστρο της Ferara σίγουρα θα συναντήσεις σχολικές εκδρομές). Ιδιαίτερη αρχιτεκτονική και εδώ και πολλά σημεία για πεντανόστιμα φαγητά. Από την Μπολόνια, θα βρεις καθημερινά λεωφορεία για αυτές τις τρεις πόλεις. Τα εισιτήρια συνήθως είναι κάτω από 5€ και ο μέσος όρος είναι περίπου 50-60km. 

Αγόρασε σάντουιτς στο Mò Mortadella Lab

Αφράτα μαλακά panini με μορταδέλα, Andria burrata και αποξηραμένες ντομάτες που θα κάνουν τον ουρανίσκο σου να βιώσει μια ξεχωριστή γαστρονομική εμπειρία. Αυτό εδώ το μαγαζί σημείωσε και πέρνα σίγουρα μια βόλτα από εκεί. Το μόνο που πρέπει να προετοιμαστείς είναι η ουρά που έχει απέξω. Κάνε υπομονή και να είσαι σίγουρος ότι αξίζει.

Αν ετοιμάζεις ταξίδια τσέκαρε και τα αντίστοιχα άρθρα για τη Φλωρεντία, την Κρακοβία, τη Βουδαπέστη και το Βίλνιους

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα πιο αφράτα πασχαλινά τσουρέκια με ίνες

Food 29.04.2024
Όλα τα tips για να φτιάξετε αφράτο και πεντανόστιμο τσουρέκι

Λινό παντελόνι: Είναι αυτό που χρειάζεσαι για να δημιουργήσεις το πιο δροσερό ανοιξιάτικο στυλ

Style 29.04.2024
Αυτό είναι το μοναδικό παντελόνι που θα χρειαστείς την άνοιξη, αλλά και το καλοκαίρι!

4 συμβουλές για καλύτερη διάθεση στη δουλειά

Body+Mind 29.04.2024
Μάθε πώς θα περνάς καλά στη δουλειά σου κάθε μέρα!

Νιώθεις το πρόσωπό σου πρησμένο; Να πώς θα το καταπολεμήσεις

Body+Mind 29.04.2024
Υπάρχει λύση, αρκεί να ακούσεις το σώμα σου

Πώς θα σωθείς από τις παρανυχίδες και τα πετσάκια που σου χαλάνε το μανικιούρ

Body+Mind Χτες
Τι μπορεί να κάνεις λάθος και δεν τα ξεφορτώνεσαι

Πως θα απαλλαγείς από την δυσκοιλιότητα

Body+Mind Χτες
Μυστικά κατά της δυσκοιλιότητος

Ο νόστιμος ξηρός καρπός που θα σταματήσει τις λιγούρες σου

Food Χτες
Έχει επίδραση στο κέντρο αυτοελέγχου του εγκεφάλου

Λαύκος: Το ελληνικό χωριό που απαγορεύονται τα αυτοκίνητα

Ταξίδια Χτες
Το πανέμορφο χωριό του Πηλίου που πρέπει να επεισκεφθείς