E-Daily

Που βρίσκεται σήμερα η Αφγανή κοπέλα από το πιο διάσημο εξώφυλλο του National Geographic

Οι άνθρωποι από το Αφγανιστάν είναι πρόσφυγες εδώ και 43 χρόνια

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

3/12/2021 | 00:31

@nytimes.com

Ενώ μεγαλώναμε, οι περισσότεροι βρεθήκαμε στο ίδιο σταυροδρόμι με αυτό το πρόσωπο. Ένα πρόσωπο ενός 12χρονου κοριτσιού που έγινε συνώνυμο με τον πόνο του ξεριζωμού, του πολέμου και της αβεβαιότητας.

Η Αφγανή κοπέλα με τα καταπράσινα μάτια κοίταξε ευθεία τον φακό με ένα πολύ αυστηρό βλέμμα. Δεν μπορούσε να χαμογελάσει επειδή σύμφωνα με τους κανόνες της φυλής της μια γυναίκα δεν μπορούσε να δείξει ότι έχει εμπιστευτεί αγνώστους, αλλιώς θα τιμωρηθεί. Αλλά δεν συνέτρεχε και κανένας απολύτως λόγος να χαμογελάσει.

@nationalgeographic.com

Από την άλλη πλευρά του φακού ήταν ο Αμερικανός φωτογράφος Στιβ ΜακΚάρι που την είδε και την απαθανάτισε στα σύνορα με το Πακιστάν, σε έναν καταυλισμό προσφύγων. Έξι χρόνια νωρίτερα, λίγο μετά που ξέσπασε ο πόλεμος στη χώρα που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, είχε χάσει από βομβαρδισμό τους δυο γονείς της από βομβαρδισμό. Η γιαγιά της πήρε την ίδια και τα αδέρφια τους και μεταφέρθηκαν στο Πακιστάν, στο στρατόπεδο προσφύγων Nasir Bagh.

Ο ΜακΚάρι μπορεί να την τράβηξε φωτογραφία, αλλά δεν σημείωσε το όνομά της. Εκείνη παντρεύτηκε στα 13 και επέστρεψε στο Αφγανιστάν το 1992, όταν έκλεισε τα 20. Το πρόσωπο της είχε γίνει γνωστό παγκοσμίως αλλά η ίδια δεν το γνώριζε. Ο ΜακΚαρι την έψαξε αρκετές φορές αλλά δεν κατάφερε να τη βρει.

Το 2002 μια ολόκληρη ομάδα, με επικεφαλής τον ΜακΚάρι πήγε στο Αφγανιστάν με σκοπό να τη βρει και να μάθει το όνομά της. Η φωτογραφία της τους οδήγησε σε έναν καταυλισμό. Το όνομά της ήταν τελικά Σαρμπάτ Γκούλα. Ήταν μια ταλαιπωρημένη 30χρονη, μητέρα τριών παιδιών τότε.

@nationalgeographic.com

Σιγά - σιγά έμαθε πόσο σημαντική ήταν η εικόνα της για την ανθρωπότητα. Πόσο είχε ευαισθητοποιήσει τον δυτικό κόσμο και πως την είχαν ακόμα παρομοιάσει με τη Μόνα Λίζα, δίνοντάς της το όνομα «η πρώτη Μόνα Λίζα του Τρίτου Κόσμου».

Η Σαρμπάτ δεν έπαψε ποτέ να είναι μια πρόσφυγας. Το 2014, το Πακιστάν την κατηγόρησε για παραποίηση εγγράφων, σε μια προσπάθειά της να πάρει μετά από τόσα πακιστανική υπηκοότητα, και την εξέδωσε στο Αφγανιστάν. Εκεί το 2017, η κυβέρνηση της έδωσε σπίτι και κάποια λεφτά κάθε μήνα. Αλλά αυτό κράτησε λιγότερο από τέσσερα χρόνια.

Μετά την κατάληψη της Καμπούλ από τους Ταλιμπάν, η Σαρμπάτ δε χωρούσε άλλο στο Αφγανιστάν. Η Ιταλία κατάφερε να οργανώσει την ασφαλή διέλευση της προς τη χώρα του Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Η Σαρμπάτ πλέον, στα 49 της χρόνια θα ζήσει για πρώτη φορά μακριά από την εμπόλεμη ζώνη. Ο Μάριο Ντράγκι δήλωσε πως το κράτος θα τη βοηθήσει να ενσωματωθεί στη ζωή στην Ιταλία. Και ίσως να είναι η τελευταία φορά που η Σαρμπάτ, με τα ορθάνοιχτα καταπράσινα μάτια, να αλλάζει χώρα για να ξεφύγει από τον τρόμο του πολέμου…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή 02.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories 02.05.2024
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά 02.05.2024
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories 02.05.2024
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια

Γιατί ο Χριστός στη σπανιότερη απεικόνισή του φορά σκουλαρίκι

Stories 02.05.2024
Στην Ιερά Μονή Παναγίας του Αρακα, υπάρχει μια σπανιότατη τοιχογραφία

Αλμέιδα στην αυτοβιογραφία του: Είχα σοβαρά προβλήματα με το αλκοόλ, νόμιζα ότι θα πεθάνω

Αθλητισμός Χτες
Κυκλοφόρησε στην Ελλάδα το βιβλίο του προπονητή της ΑΕΚ

Το ιστορικό πρόσωπο που μπήκε στο φρενοκομείο για τις απόψεις του και ο οξύμωρος τρόπος θανάτου του

Πρόσωπα Χτες
Απλώς προσπαθούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να ζήσουν και γελοιοποιήθηκε δημόσια γι` αυτό

Γιατί προφέρουμε λάθος το πραγματικό όνομα του Ιησού

Ιστορικά Χτες
Το όνομα χάθηκε στη μετάφραση

Ποιος σκοτώνει τους influencers στο Ιράκ;

Stories Χτες
Η καταστολή της διαδικτυακής ελευθερίας