E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

O «Αμαζόνιος της Ευρώπης» διασχίζει 5 χώρες

Η UNESCO έθεσε τα όρια του τον περασμένο Σεπτέμβριο

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 20/11/2021 | 00:26

O «Αμαζόνιος της Ευρώπης» διασχίζει 5 χώρες

Τον περασμένο Σεπτέμβριο, η UNESCO όρισε το πρώτο καταφύγιο βιόσφαιρας που απλώνεται σε 5 χώρες, στη λεκάνη των ποταμών Μούρα-Ντράβα-Δούναβη. Η περιοχή καλύπτει έκταση 1 εκατομμυρίου εκταρίων και οι ειδικοί την αποκαλούν «Αμαζόνιο της Ευρώπης», εξαιτίας της πλούσια βιοποικιλότητας και του μοναδικού κλίματος.

Η περιοχή της βιόσφαιρας διασχίζει την Αυστρία, την Σλοβενία, την Ουγγαρία, την Κροατία και τη Σερβία. Οι 5 χώρες θα πρέπει τώρα να συνεργαστούν ώστε να διαχειριστούν την περιοχή και να δημιουργήσουν ένα μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης.

Ο Αμαζόνιος της Ευρώπης έχει τη μεγαλύτερη παραποτάμια προστατευόμενη περιοχή της γηραιάς ηπείρου. Το μήκος των ποταμών φτάνουν τα 700 χιλιόμετρα, στους ποταμούς Μούρα, Ντράβα και Δούναβη. Με σπάνια δάση και αμμώδεις όχθε, οι τρεις ποταμοί συνθέτουν ένα μοναδικό φυσικό και διαπολιτισμικό τοπίο.

Όσον αφορά τη βιοποικιλότητα, η περιοχή της βιόσφαιρας φιλοξενεί τον μεγαλύτερο αριθμό Θαλασσαετών, αλλά και άλλα είδη υπό εξαφάνιση, όπως ο μαύρος πελαργός, η ενυδρίδα και ο κάστορας. Πρόκειται άλλωστε για τον τόπο ανάπαυσης περισσότερων από 250.000 αποδημητικών πουλιών.

Φυσικά, η προστασία και η βιώσιμη ανάπτυξη του Αμαζονίου της Ευρώπης δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η περιοχή του εκτείνεται σε πέντε χώρες, με εντελώς διαφορετικές περιφερειακές προτεραιότητες. Θα απαιτήσει πολλή συνεργασία και κατανόηση ώστε όλα τα μέρη να μπορούν να θέσουν κοινούς στόχους.

Η επιβίωση περίπου ενός εκατομμυρίου ανθρώπων βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη βιόσφαιρα και στο μέλλον, πολλά θα εξαρτηθούν από το κοινό σχέδιο για την αναζωογόνηση της περιοχής. Οι πεδιάδες προστατεύουν τους γύρω οικισμούς από πλημμύρες ενώ τα παρθένα τοπία και τα ζώα, αυξάνουν τις δυνατότητες για την ανάπτυξη τουρισμού φιλικού προς το περιβάλλον.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Εργατική Πρωτομαγιά στον κόσμο: Ποιες χώρες την τιμούν και ποιες όχι

Ιστορικά 01.05.2025
Η ιστορία πίσω από την Πρωτομαγιά και οι χώρες που δεν την αναγνωρίζουν ως αργία

Πρωτομαγιά: Η ιστορία των 200 της Καισαριανής

Ιστορικά 01.05.2025
Μια από τις πιο αιματοβαμμένες σελίδες των Ναζί στο Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Βιρτζίνια Τζιουφρέ: Το μεγάλο ερωτηματικό γύρω από τον θάνατο της βασικής μάρτυρα στην υπόθεση Epstein

Stories 01.05.2025
Η γυναίκα που αποκάλυψε τον Epstein και έφυγε με ερωτηματικά

Απόψε είναι η Βαλπούργεια νύχτα: Μάγισσες, τελετουργίες και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες

Stories Χτες
Σηματοδοτεί την άφιξη της άνοιξης και το τέλος του μακρύ χειμώνα

Μωρό ‑ «θαύμα» γεννήθηκε από έμβρυο 24 ετών – Ήταν σχεδόν συνομήλικο με τη μαμά του!

Stories Χτες
Όταν η επιστήμη συναντά το θαύμα: Η απίστευτη ιστορία της μικρής Emma που «ξεπάγωσε» 24 χρόνια μετά τη σύλληψή της!

5 ηθοποιοί ‑ θρύλοι που ήταν «εφιαλτικοί» στην πραγματική τους ζωή

Σινεμά Χτες
Η οθόνη δεν λέει πάντα την αλήθεια

Γιατί επηρεάστηκαν οι τηλεπικοινωνίες της Γροιλανδίας από το μπλακ άουτ στην Ισπανία;

Stories Χτες
Aπρόσμενες συνέπειες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά

Γιατί οι εκλογές στον Καναδά έχουν πάρει χαρακτήρα δημοψηφίσματος;

Stories Προχτές
Θα ξέρουμε πολύ σύντομα το αποτέλεσμα

Το αληθινό «Έγκλημα στο Κολωνάκι» ‑ Το θύμα βρέθηκε στο σπίτι που είχε γυριστεί η ομώνυμη ταινία

Stories Προχτές
Η στυγερή δολοφονία του Θανάση Διαμαντόπουλου με 97 χτυπήματα από σφυρί που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έλενα Κρεμλίδου και Ιωάννα Τούνη: Αντιμέτωπες με το παρελθόν, μόνες στο δικαστήριο

Stories Προχτές
Όταν οι γυναίκες βρίσκουν τη δύναμη να σταθούν όρθιες – και οι κακοποιητές κρύβονται

Η κρυφή κόλαση πίσω από το Instagram και το Facebook

Stories Προχτές
Κατηγορείται ότι εξαντλεί τους εργαζόμενους που διαφυλάσσουν τις πλατφόρμες της