E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το πιο σπάνιο είδος μπριζόλας στον κόσμο

Ο αγρότης με την έξυπνη ιδέα που άλλαξε τη μπριζόλα που ξέραμε

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 11/11/2021 | 00:34

Το πιο σπάνιο είδος μπριζόλας στον κόσμο

Με μόνο περίπου 2.200 βοοειδή που εκτρέφονται ειδικά για αυτό, το olive wagyu θεωρείται ως το σπανιότερο είδος μπριζόλας στον κόσμο.

Η ιστορία του olive wagyu είναι στενά συνδεδεμένη με αυτή του νησιού Shodoshima, στον νομό Kagawa της Ιαπωνίας.

Γνωστό και ως «Νησί της Ελιάς», λόγω του μικροκλίματος, το οποίο είναι συγκρίσιμο με αυτό της Μεσογείου, η Shodoshima είναι η πατρίδα της ελαιοκαλλιέργειας της Ιαπωνίας.

Είναι επίσης ένα μέρος όπου τα βοοειδή Wagyu εκτρέφονται από τον 8ο αιώνα, κυρίως ως ζώα φορτοεκφόρτωσης, καλλιεργώντας ορυζώνες και μεταφέροντας βαριά φορτία χάρη στα άφθονα ενεργειακά τους αποθέματα.

Η δημιουργία του olive wagyu αποδίδεται γενικά στον Masaki Ishii, έναν αγρότη στο νησί Shodoshima, ο οποίος, απογοητευμένος από τις ποσότητες ελιών - που περίσσεψαν από τη διαδικασία παραγωγής λαδιού και έπρεπε να πετάει κάθε χρόνο, αποφάσισε να κάνει κάτι γι' αυτό. Αυτές οι συμπιεσμένες ελιές που έχουν απομείνει από τη διαδικασία παραγωγής λαδιού όμως είναι πολύ πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, οπότε ο Masaki σκέφτηκε ότι έπρεπε να υπάρχει ένας τρόπος να τις αξιοποιήσει σωστά.

Προσπάθησε πρώτα να ταΐσει τις ελιές στα βοοειδή του, αλλά αυτό αποδείχθηκε πολύ κακή ιδέα. Οι αγελάδες δεν έτρωγαν την ασυνήθιστη τροφή, γιατί η ασυνήθιστη υφή και η πικρή γεύση των ωμών ελιών απλώς δεν ήταν της αρεσκείας τους. Αλλά ο Masaki δεν εγκατέλειψε απλώς το σχέδιό του. Αντίθετα, άρχισε να ψάχνει τρόπους για να κάνει τις ελιές πιο εύγευστες. Διαπίστωσε πως, στεγνώνοντας και πιέζοντας ελαφρά τις ελιές για να βγάλουν τα φυσικά σάκχαρα που περιέχονται σε αυτές, θα μπορούσε να τις κάνει πολύ πιο νόστιμες για τις αγελάδες. Έτσι λοιπόν άρχισαν να τις τρώνε! 

Φυσικά αυτό άλλαξε και τη γεύση του κρέατος, αλλά και κάτι ακόμα.

Η κατανάλωση ελιάς δεν επηρέασε μόνο η γεύση των βοοειδών, αλλά και την υφή  του κρέατος. Το μαρμάρινο βόειο κρέας Wagyu είναι ήδη διάσημο στους γνώστες της μπριζόλας σε όλο τον κόσμο αλλά το Olive Wagyu είναι ακόμη πιο σπάνιο και ακριβό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

3 φυτά που πολλαπλασιάζονται εύκολα στο νερό για να φτιάξεις το δικό σου κήπο με μηδενικό κόστος

Σπίτι 17.05.2025
Θες έναν καταπράσινο, Instagram worthy χώρο χωρίς να ξοδέψεις ούτε ευρώ;

Τα παλιότερα ταβερνάκια της Αθήνας που κρύβουν ιστορίες και αυθεντικές γεύσεις

Eat + Drink 17.05.2025
Νιώθεις σαν να παίζεις σε παλιά ελληνική ταινία!

4+1 ενδείξεις ότι σαμποτάρεις τις σχέσεις σου

Σχέσεις 17.05.2025
Ποια είναι τα σημάδια;

Tι είναι ο καθαρισμός... θανάτου που θα βάλει σε τάξη τη ζωή σου

Σπίτι 17.05.2025
Είναι μια πρακτική που μπορεί να υιοθετηθεί από οποιονδήποτε, οποιαδήποτε στιγμή της ζωής του, με σκοπό να ζει πιο απλά και συνειδητά.

Έρευνα: «Ύποπτο» για καρκίνο του αίματος, ένα κοινό συστατικό σε ενεργειακά ποτά

Body+Mind Χτες
Η προειδοποίηση των ερευνητών για την κατανάλωση ενεργειακών ποτών

Η πιο ερωτική γωνιά της Ιταλίας που δε βρίσκεται σε κανέναν τουριστικό οδηγό

Ταξίδια Χτες
Μια τοσκανική απόδραση που θυμίζει σινεμά – και κάτι παραπάνω

Ηλιάνα Παπαγεωργίου: Φόρεσε την πιο διαχρονική φούστα που δεν πρέπει να λείπει από τη συλλογή σου

Style Χτες
Μια καλοραμμένη, διαχρονική φούστα μπορεί να γίνει το πιο δυνατό σου ‘όπλο’ στη μόδα!

Σου έχουμε το απόλυτο cheat list για το καλύτερο street food στην Αθήνα

Eat + Drink Χτες
Πάρε και τους φίλους σου, για να κάνετε την πιο γευστική βόλτα στην πόλη!

Δεν είναι σολομός, δεν είναι τόνος: Αυτό είναι το φτηνό ψάρι που κάνει θαύματα στην καρδιά, τον εγκέφαλο και τη διάθεση

Food Χτες
Το ψαράκι που κοστίζει λιγότερο από έναν καφέ, αλλά προσφέρει οφέλη που θα ζήλευε κι ο σολομός