E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ποια είναι η σωστή μεθοδολογία για τις Πτυχιακές Εργασίες

Δημοσίευση 9/11/2021 | 11:40

Ποια είναι η σωστή μεθοδολογία για τις Πτυχιακές Εργασίες

Από όλες τις κρίσιμες ενότητες μιας πτυχιακής εργασίας, η μεθοδολογία είναι ίσως η πιο σημαντική. Είτε πρόκειται για ποιοτική ανάλυση είτε για εμπειρική μελέτη, η κύρια εστίαση της εργασίας είναι προφανώς τα βασικά ευρήματα και γι' αυτό η ενότητα της μεθοδολογίας αποκτά σημασία.

Μπορεί να θέσετε τα θεμέλια για την άσκησή σας με μια λεπτομερή ανασκόπηση της βιβλιογραφίας και θέτοντας μια κατάλληλη υπόθεση στη μελέτη σας, θα είναι πραγματικά αυτό έχει σημασία. Η σύνταξη μιας κατάλληλης ενότητας μεθοδολογίας είναι επομένως πολύ σημαντική και χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να γράψετε μια σωστή ενότητα μεθοδολογίας. Μέθοδος και μεθοδολογία

Πρώτα από όλα, πρέπει να κατανοήσετε τη διάκριση μεταξύ μεθόδου και μεθοδολογίας. Η μεθοδολογία αφορά την υποκείμενη θεωρία και ανάλυση της άσκησης που αναλαμβάνετε. Είναι το σύνολο των αρχών πίσω από τον σχεδιασμό της ερευνητικής μελέτης. Οι μέθοδοι από την άλλη πλευρά αναφέρονται στις τεχνικές και τα εργαλεία που χρησιμοποιείτε για τη μελέτη. Για παράδειγμα, η μεθοδολογία σας σε κάθε φοιτητική εργασία μπορεί να περιλαμβάνει μια δειγματοληπτική έρευνα, ενώ η μέθοδός σας είναι ο τρόπος με τον οποίο αντλείτε αυτά τα δείγματα.

Ένα κατάλληλο τμήμα μεθοδολογίας πρέπει να αναφέρει και τα δύο, σε σωστή δομή, ώστε να μη δημιουργείται σύγχυση μεταξύ των δύο. Δώστε μια επισκόπηση της μεθοδολογίας που ακολουθείτε στη διατριβή σας και στη συνέχεια αναφέρετε τις μεθόδους που υιοθετήθηκαν για την εκτέλεσή της.

Προσδιορίστε τη μεθοδολογία σας

Στην αρχή, πρέπει να διευκρινίσετε το είδος της μεθοδολογίας που έχετε υιοθετήσει. Γενικά, υπάρχουν δύο τύποι μεθοδολογίας που βασίζονται σε δύο τύπους μεθόδων. Εμπειρικές μέθοδοι όπως πρωτογενείς έρευνες ή πειραματισμοί που χρησιμοποιούνται καλύτερα για τη μέτρηση ή τον ποσοτικό προσδιορισμό ορισμένων μεταβλητών και ποιοτικές μέθοδοι όπως οι συνεντεύξεις για τη δημιουργία συμφραζομένων ή την απόκτηση εις βάθος γνώσεων για ορισμένα ζητήματα. Μπορείτε επίσης να έχετε μικτές μεθόδους, συνδυάζοντας και τις δύο μορφές εισόδων.

Όλες αυτές οι μέθοδοι εμπίπτουν στη μεγαλύτερη ομπρέλα της μεθοδολογίας της πτυχιακής εργασίας σας, όπου προσδιορίζετε ποιες μεθόδους χρησιμοποιείτε και πώς.

Αιτιολογήστε τη μεθοδολογία σας

Πρέπει να αιτιολογήσετε γιατί η μεθοδολογία που υιοθετήσατε ταιριάζει καλύτερα. Αυτό προκύπτει από την ανασκόπηση της βιβλιογραφίας, τα κενά που έχετε εντοπίσει στην υπάρχουσα βιβλιογραφία, την υπόθεση που διερευνάτε και διάφορους άλλους παράγοντες. Ενώ προσαρμόζετε την εργασία σας για να την τεκμηριώσετε, πρέπει επίσης να αιτιολογήσετε τη μεθοδολογία που υιοθετήθηκε για αξιοπιστία. Αυτό περιλαμβάνει μια συζήτηση για τα δυνατά και αδύνατα σημεία της άσκησής σας, την αξιοπιστία και τους περιορισμούς των μεθόδων σας. Οι πτυχιακές εργασίες δεν είναι μια απλή υπόθεση αλλά με την σωστή καθοδήγηση θα έχετε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα.

Ποιοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου

Θα πρέπει να παραθέσετε ποιοι είναι οι μηχανισμοί ελέγχου που έχετε χρησιμοποιήσει για τον έλεγχο της εγκυρότητας των αποτελεσμάτων σας. Πρέπει επίσης να διευκρινίσετε τα παρατηρούμενα αποτελέσματα και πώς ερμηνεύετε αυτά τα αποτελέσματα για να εξαγάγετε ποιοτικά συμπεράσματα.

Σχήματα

Είναι πολύ σημαντικό να αναπτύξετε σχηματικά σχήματα της μεθοδολογίας σας για ευκολία κατανόησης. Για παράδειγμα, τα απλά διαγράμματα ροής βοηθούν στην αποσαφήνιση των θεμάτων σε μεγάλο βαθμό. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε σύνθετα γραφήματα αν σας βοηθήσουν.

Τα γραφήματα, τα διαγράμματα ροής και τα διαγράμματα είναι μερικά εργαλεία που πρέπει να εξερευνήσετε εκ των προτέρων, καθώς είναι συχνά υποχρεωτικά για ορισμένους τύπους μεθοδολογίας. Μια καλά ανεπτυγμένη μεθοδολογία είναι ένα πλεονέκτημα για την πτυχιακή εργασία και σας βοηθά να αυξήσετε την εκτίμησή της σε μεγάλο βαθμό.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτές οι μπαλαρίνες είναι so hot right now

Style 09.05.2024
Είναι τέλειες, δροσερές και χαριτωμένες

Αυτές οι ράτσες σκύλων τα πάνε καλά με τις γάτες

Pets 09.05.2024
Αυτά τα φιλικά προς τις γάτες σκυλιά είναι ευγενικά και καλά

Πού θα φας ανατολίτικο street food στη Θεσσαλονίκη

Food 09.05.2024
Κεμπάμπ, μπαμπαγανούζ, χούμους και άλλοι πεντανόστιμοι μεζέδες από τη Μέση Ανατολη

3 λόγοι για να κόψεις τον ύπνο στον καναπέ

Body+Mind 09.05.2024
Σε παίρνει ο ύπνος στον καναπέ; Δες γιατί πρέπει να αλλάξεις συνήθειες

Η εντυπωσιακή ευρωπαϊκή πόλη με τα σπίτια που κρέμονται από τους βράχους

Ταξίδια 09.05.2024
Αξίζει σίγουρα να την επισκεφτείς μια φορά

Τα νέα εστιατόρια με θέα την Ακρόπολη, που θα λατρέψεις!

Eat + Drink 09.05.2024
Plus, θα βγάλεις και τις καλύτερες φωτογραφίες!

Θέλεις δυνατά νύχια; Δοκίμασε αυτήν την τάση

Body+Mind Χτες
Η τάση που υπόσχεται ενυδατωμένα νύχια και μπορείς να τη δοκιμάσεις πανεύκολα.

10 πράγματα που πρέπει να σταματήσουν να κάνουν γονείς και παππούδες, σύμφωνα με παιδοψυχολόγους

Family Προχτές
Tα παιδιά δεν συνοδεύονται από εγχειρίδιο χρήσης και η γονική μέριμνα είναι μια εξελισσόμενη εμπειρική διαδικασία

Cozy Cardio: Κάνει δουλειά η χαλαρή γυμναστική;

Body+Mind Προχτές
Μια νέα φιλοσοφία που ίσως σε κάνει να αθληθείς παραπάνω

Χάσε τρία κιλά σε ένα μήνα με μικρές αλλαγές στη διατροφή

Body+Mind Προχτές
Eφικτό και θα νιώσεις αμέσως καλύτερα