E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Εκτυπωμένες μπριζόλες από βλαστοκύτταρα και σκουλήκια: Τι κρέας θα τρώμε στο μέλλον;

Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής: Η σπατάλη τροφίμων και τα «ηθικά» τρόφιμα

Δημοσίευση 17/10/2021 | 11:20

Εκτυπωμένες μπριζόλες από βλαστοκύτταρα και σκουλήκια: Τι κρέας θα τρώμε στο μέλλον;

Οι τροφές που διαλέγουμε και ο τρόπος με τον οποίο καταναλώνουμε επηρεάζει όχι μόνο την υγεία μας, αλλά και την υγεία του πλανήτη, επισημαίνει ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής.

Οι δραστηριότητες που σχετίζονται με την παραγωγή, την επεξεργασία, τη διανομή και την κατανάλωση τροφίμων, είναι υπεύθυνες για το ένα τρίτο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, εκτιμά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.

«Μιλάμε πλέον για την ακεραιότητα τροφίμων, το λεγόμενο product integrity», εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επιστήμονας τροφίμων και βιολόγος, Νίκος Γδοντέλης. «Δηλαδή ένα προϊόν πρέπει να είναι "ηθικό", να μην βλάπτει το περιβάλλον. Με τις αγορές κρέατος της Κίνας και της Ινδίας να διευρύνονται, παρατηρείται αύξηση της παραγωγής διοξειδίου του άνθρακα. Υπάρχουν μελέτες που λένε ότι αν στρέψουμε τη διατροφή μας σε λιγότερο ενεργοβόρα μοντέλα, δηλαδή δεν τρώμε μοσχαρίσιο κρέας, δεν τρώμε χοιρινά, δεν τρώμε προϊόντα εντατικής καλλιέργειας που είναι τα σιτηρά, θα σώσουμε τον πλανήτη με αυτόν τον τρόπο».

Σύμφωνα με έκθεση του ΟΗΕ, η οποία δημοσιεύτηκε τον Σεπτέβριο, με τη διατήρηση των φυσικών οικότοπων, τη μείωση σπατάλης τροφίμων και τη μετάβαση σε φυτικές διατροφικές συνήθεις, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να μειωθούν έως και οχτώ γιγατόνους ετησίως.

Ήδη, στα ψυγεία και τα ράφια των σούπερ μαρκετ έχει μεγαλώσει η γκάμα των προϊόντων τα οποία παρασκευάζονται από φυτικές πρωτεϊνες, όπως για παράδειγμα τα υποκατάστατα τυριού. Παράλληλα, σε χώρες όπως η Αμερική, το Ισραήλ και η Ιαπωνία εδώ και μερικά χρόνια έχουν ξεκινήσει μελέτες και πειράματα για παραγωγή κρέατος από βλαστοκύτταρα.

«Αυτό δεν είναι φαντασία. Έχουν φτάσει και παράγονται. Υπάρχουν εταιρείες που έχουν επενδύσει σε ό,τι έχει να κάνει με αυτή τη νέα τάση, ώστε να μειώσουμε το ενεργειακό αποτύπωμα και το αποτύπωμα άνθρακα του φαγητού μας. Δηλαδή, αντί να εκτρέφουμε αγελάδες και μοσχάρια, εξετάζεται η ανάπτυξη υποκατάστατων μπριζόλας από μάζες κυττάρων. Τα προϊόντα αυτά παίρνουν μορφή με τη βοήθεια των τριδιάστατων εκτυπώσεων. Όλα δείχνουν πως το κόστος του να τρεφόμαστε δεν θα χαμηλώνει, θα ανεβαίνει. Οπότε θα πρέπει να αναπτυχθούν υποκατάστατα της σημερινής διατροφής τα οποία θα είναι φτηνά για το λαό», περιγράφει ο Ν. Γδοντέλης.

Δισεκατομμυριούχοι όπως ο Ρίτσαρντ Μπράνσον και ο Μπιλ Γκέιτς έχουν επενδύσει στην ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας από το 2018, σύμφωνα με το αμερικανικό δίκτυο CNBC. Όμως, για τους ειδικούς η μετάβαση σε λιγότερο ενεργοβόρα τρόφιμα πρέπει να συνοδευτεί και από συντονισμένες δράσεις για τη μείωση της σπατάλης.

Στην Ελλάδα από την 1η Ιανουαρίου 2022, σύμφωνα με τον πρόσφατα ψηφισθέντα νόμο 4819/2021 (ΦΕΚ 129/Α/23-7-2021), τα ξενοδοχεία άνω των εκατό κλινών, οι υπηρεσίες catering με ετήσιο τζίρο άνω των τριακοσίων χιλιάδων ευρώ και οι επιχειρήσεις μαζικής εστίασης με ετήσιο τζίρο άνω των πεντακοσίων χιλιάδων ευρώ, υποχρεούνται να εφαρμόσουν διαδικασίες αποφυγής δημιουργίας αποβλήτων τροφίμων. Όπως και να καταχωρούν σε ετήσια βάση τα παραγόμενα απόβλητα τροφίμων. Επίσης, όπως προβλέπεται στον νόμο, τα πλεονάσματα τροφίμων θα διατίθενται με τη μορφή δωρεάς, μέσω ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, η σπατάλη τροφίμων παγκοσμίως υπολογίζεται σε 1 τρισ. δολάρια ενώ τουλάχιστον 690 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη δεν έχουν πρόσβαση σε διατροφικά αγαθά. Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας, εκτιμά πως λόγω της επισιτιστικής ανασφάλειας, του αυξανόμενου κόστους ζωϊκών πρωτεϊνών, των περιβαλλοντικών πιέσεων και της αύξησης του πληθυσμού, περισσότεροι άνθρωποι παγκοσμίως θα στραφούν στην κατανάλωση εντόμων.

Ενδεικτική είναι η απόφαση της Mόνιμης Επιτροπής Φυτών, Ζώων, Τροφών και Ζωοτροφών (scoPAFF), η οποία έδωσε το «πράσινο φως» για την εμπορευματοποίηση του κίτρινου σκουλικιού στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα αποξηραμένα κίτρινα σκουλήκια αποτελούν το πρώτο βρώσιμο έντομο, που έλαβε ευνοϊκή γνωμάτευση και η απόφαση θεωρείται ορόσημο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτό είναι το αρχαιότερο τυρί του κόσμου και η απόδειξη κρύβεται ... στον Όμηρο

Ιστορικά 19.06.2025
Όταν ο Όμηρος μιλούσε για πρόβατα και γάλα, στην ουσία έγραφε την πρώτη ιστορία τυριού

Η γυναίκα που πέθανε βλέποντας TV και έμεινε στην πολυθρόνα της για 42 χρόνια – χωρίς κανείς να την ψάξει!

Stories 19.06.2025
Η ανατριχιαστική ιστορία της Hedviga Golik που μουμιοποιήθηκε φυσικά, επειδή κανείς δεν νοιάστηκε

Kim Woodburn: H κυρία με τα γάντια που άφησε εποχή, είχε μια σκοτεινή ιστορία

Πρόσωπα 19.06.2025
Ήταν επιβλητική, ήταν εκρηκτική, ήταν αληθινή.

Πως βγήκε η φράση «πήγε η ψυχή μου στην Κούλουρη» – και τι σχέση έχει με πειρατές και αρχαίους Αθηναίους!

Νέα Εποχή 19.06.2025
Μια έκφραση που όλοι λέμε, αλλά λίγοι ξέρουν πως πίσω της κρύβεται... μια μαζική εκκένωση, μια πειρατική επιδρομή και μια ψυχή που έτρεχε γρηγορότερα απ’ τον ιδιοκτήτη της!

Πώς το AI αλλάζει τα πάντα: Ποιες νέες ευκαιρίες εργασίας εμφανίστηκαν και στην Ελλάδα

Νέα Εποχή 19.06.2025
Με έναν περισσότερο έμμεσο, παρά άμεσο τρόπο

Η ευρωπαϊκή χώρα που έδωσε οριστική λύση στην αστεγία

Νέα Εποχή Χτες
Από τους δρόμους στα διαμερίσματα χωρίς «προϋποθέσεις» – Το Housing First αλλάζει το παιχνίδι της κοινωνικής πολιτικής και αποδεικνύει πως η ανθρωπιά είναι και οικονομικά συμφέρουσα

Η ιδιοφυΐα της Κίνας εντυπωσιάζει το ίντερνετ με τον εξαιρετικά λιτό τρόπο ζωής

Πρόσωπα Χτες
«Ο κόσμος του είναι απίστευτα καθαρός – μόνο αριθμοί και τύποι. Μην τον χαλάσετε. Απλά αφήστε τον να είναι ο εαυτός του.»

Μέσα στην καρδιά της ερήμου Ναμίμπ: Τι υπάρχει μέσα στο ροζ ψυγείο που δουλεύει κανονικά;

Stories Χτες
Tο τελευταίο πράγμα που θα περίμενε κανείς να βρει εκεί είναι ένα… λειτουργικό ροζ ψυγείο

Μαμά, τι έχει το lunchboxάκι μου σήμερα; Η νέα εποχή του κολατσιού διχάζει, αλλά γιατί;

Απόψεις Χτες
Το σχολικό ταπεράκι, δεν είναι πεδίο μάχης

Το στοιχειωμένο δωμάτιο που ενέπνευσε το «The Shining» και τρομοκρατεί τους επισκέπτες μέχρι σήμερα

Stories Προχτές
Μια νύχτα στη Room 217 του Stanley Hotel – Μόνο οι γενναίοι αντέχουν

Χάρτης‑φωτιά: Αυτοί οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως ο πολιτισμός τους είναι ανώτερος – Ποια χώρα σαρώνει με 89%

Νέα Εποχή Προχτές
Οι πιο «υπερήφανοι» λαοί της Ευρώπης και η έκπληξη που δεν περιμέναμε