E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο σεφ που δεν άντεξε την αργοπορία των πιάτων του και αυτοκτόνησε

Η ευθιξία στην πιο ακραία μορφή της

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 8/10/2021 | 01:00

Ο σεφ που δεν άντεξε την αργοπορία των πιάτων του και αυτοκτόνησε
@hrimag.com

Η ιστορία του Francois Vatel είναι τόσο διάσημη που έχει μεταφερθεί και στον κινηματογράφο. Ο διάσημος σεφ και τελετάρχης εορταστικών εκδηλώσεων, είχε έναν θάνατο που μπορούμε να τον χαρακτηρίσουμε από παράξενο ή παντελώς υπερβολικό.

Γεννήθηκε είτε στην Ελβετία, είτε στο Παρίσι, με τη χρονολογία να μην είναι συγκεκριμένη. Πολλές φορές του αποδίδουν τη συνταγή της σαντιγί, ωστόσο πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η γλυκιά κρέμα από βανίλια, υπήρχε τουλάχιστον έναν αιώνα πριν από αυτόν.

Υπήρξε σεφ, μαιτρ και τελετάρχης του Νικολά Φουκέ, επιστάτη των οικονομικών και του Λουδοβίκου του Β’ των Βουρβώνων. Για τον πρώτο ήταν υπεύθυνος για το γεύμα και την τελετή κατά την ορκωμοσία του.

Δέκα χρόνια αργότερα, ο πρίγκιπας Λουδοβίκος ο Β’ των Βουρβώνων, παρέθεσε μια αδιανόητη για την εποχή δεξίωση με 2.000 άτομα, προς τιμήν του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΔ’. Εκείνη η ημέρα έμελλε να είναι και η τελευταία του.

Ο θρύλος λέει ότι είχε παραγγείλει για κύριο πιάτο ψάρια και θαλασσινά. Φρόντισε να είναι όλα στην εντέλεια όλο το βράδυ, ωστόσο υπήρξε μια μικρή παραφωνία. Τα ψάρια καθυστέρησαν να έρθουν. Μην μπορώντας να αντέξει την ντροπή ότι το κύριο πιάτο του είχε καθυστερήσει, πήρε ένα σπαθί και το έμπηξε μέσα στην κοιλιά του. Η ευθιξία δηλαδή χτύπησε «κόκκινο».

Το ακόμα πιο ειρωνικό όμως βρίσκεται στο ότι το πτώμα του το ανακάλυψε ένας από τους βοηθούς του, ο οποίος πήγε να τον ειδοποιήσει ότι μόλις είχαν φτάσει τα ψάρια και τα θαλασσινά.

Όλα αυτά έγιναν στο Κάστρο του Σαντιγί. Ίσως, και γι’ αυτό υπάρχει αυτή η παρεξήγηση με τη συνταγή. Λέγεται πως από το συγκεκριμένο περιστατικό προέκυψε η αγγλική φράση «died for want of lobster sauce» δηλαδη «πέθανε επειδή ήθελε σως αστακού», που χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον που πεθαίνει ή καταστρέφεται λόγω μιας μικρής ατυχίας ή απογοήτευσης.

Πάντως, η ταινία «Vatel» με πρωταγωνιστή τον Gerard Depardieu, υιοθέτησε μια πιο εξευγενισμένη εξιστόρηση της αυτοκτονίας του. Σύμφωνα με την ταινία, ο Vatel αυτοκτόνησε όταν συνειδητοποίησε ότι δεν ήταν τίποτα περισσότερο από περιουσία για τους ευγενείς και όσους θεωρούνταν κοινωνικά ανώτεροι του. Πράγμα διόλου απίθανο.

Γι΄ αυτό θα χρησιμοποιήσω μια ελληνική παροιμία και θα πως καλό είναι να μη «πνιγόμαστε σε μια κουταλιά νερό» και πως η ιστορία αποτελεί ένα μάθημα για να μην επαναλαμβάνονται λάθη. Η ευθιξία και η υπερβολική περηφάνια δεν βγήκαν ποτέ σε καλό για κανέναν…

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Όταν 20 άνθρωποι συνεργάστηκαν για 96 λεπτά και έσωσαν μια ζωή

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Η ανθρώπινη αλυσίδα ενάντια στον χρόνο

Το έγκλημα που πάγωσε μια ολόκληρη χώρα και έμεινε άλυτο για 30 χρόνια, πριν γίνει ταινία

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Τι δεν ήξερες για τις δολοφονίες που πάγωσαν τη Νότια Κορέα

Έπινε κάθε μέρα καφέ από την ίδια κούπα για 20 χρόνια, το τέλος είναι ανατριχιαστικό

E-Daily 3.Left 17.07.2026
Το αντικείμενο που είχε πάντα μαζί του αποδείχθηκε μοιραίο

Έριξαν 120 εκατ. τόνους άμμου στον Ατλαντικό: Πώς μια αφρικανική χώρα «έκλεψε» χώρο από τον ωκεανό για να χτίσει μια πόλη από το μηδέν!

E-Daily 3.Left Χτες
Η Eko Atlantic, η φουτουριστική μητρόπολη που αναδύεται από τη θάλασσα δίπλα στο Λάγκος, προκαλεί θαυμασμό αλλά και έντονες αντιδράσεις.

Ποιο πολιτικό μήνυμα έστειλαν οι παίκτες της Αργεντινής μετά την πρόκριση στον τελικό και τι ρισκάρουν τώρα

E-Daily 3.Left Χτες
Μετά τη νίκη επί της Αγγλίας με 2-1 στον ημιτελικό, οι Αργεντινοί ποδοσφαιριστές ύψωσαν πανό για τα Νησιά Μαλβίνες και η FIFA αναμένεται να ξεκινήσει πειθαρχική διαδικασία.

Η ξεχασμένη Ελληνίδα που κατέκτησε πρώτη το Χόλιγουντ – Υπέγραψε με τη Universal όταν κανείς δεν πίστευε ότι θα τα καταφέρει

E-Daily 3.Left Χτες
Πριν από τη Μελίνα, την Παξινού και την Τζένι Καρέζη, μια νεαρή γυναίκα ελληνικής καταγωγής κατάφερε να γράψει ιστορία στο Χόλιγουντ, υπογράφοντας αποκλειστικό συμβόλαιο με τη Universal Pictures.

Βασιλικό αδιέξοδο στην Ιαπωνία: Γιατί ξέμεινε από πρίγκιπες;

E-Daily 3.Left Χτες
Ο θρόνος αδειάζει, όμως η Ιαπωνία επιμένει

Τα παιδιά του lockdown: Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για την ανάπτυξή τους στα τέσσερα χρόνια

E-Daily 3.Left Προχτές
Νέα επιστημονική έρευνα από το Πανεπιστήμιο Σίτι Σεντ Τζορτζ του Λονδίνου αναδεικνύει τις κρυφές επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά που γεννήθηκαν κατά το πρώτο lockdown.