LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το «φαγανό» ζώο που πρωταγωνιστεί στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής

Τα ζώα θέλουν όμως και συμμάχους...

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 21/9/2021 | 00:09

Το «φαγανό» ζώο που πρωταγωνιστεί στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής
@travelandleisure.com

Είναι πολύ μαλλιαρές. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο τους χαρακτηριστικό. Γιατί ταυτόχρονα συμβάλλουν τα μέγιστα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

Οι θαλάσσιες βίδρες δεν έχουν καθόλου λίπος. Έτσι, αναγκάζονται να τρώνε μεγάλες ποσότητες τροφής, όχι μόνο για να χορτάσουν αλλά και να διατηρούνται ζεστές. Οι τροφές που τρώνε καθημερινά φτάνουν σε βάρος το 1/4 του σώματός τους. Η συνήθεια τους αυτή όμως κάνει και κάτι εξαιρετικό για τον πλανήτη, καθώς συντελεί στη διατήρηση του οικοσυστήματος του Βόρειου Ειρηνικού Ωκεανού.

Σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες προσπαθούν να αποδείξουν όχι μόνο τη βοήθεια τους, αλλά το ότι οι θαλάσσιες βίδρες πρωταγωνιστούν στη μάχη για την κλιματική αλλαγή. Καταναλώνοντας όλη αυτή την ποσότητα τροφής, βοηθούν στα μέγιστα τα θαλάσσια οικοσυστήματα να απορροφούν το διοξείδιο του άνθρακα και να το αποθηκεύουν ως βιομάζα. Με αυτόν τον τρόπο, δεν επιτρέπουν την εκ νέου απελευθέρωσή του στο περιβάλλον.

Οι βίδρες λοιπόν ενισχύουν την ικανότητα των ωκεανών να αιχμαλωτίζουν το διοξείδιο του άνθρακα. Οι βίδρες τρώνε κυρίως αχινούς, κρατώντας υπό έλεγχο τον πληθυσμό τους. Αυτό επιτρέπει στα φαιοφύκη, που απορροφούν τον άνθρακα να αναπτύσσονται. Τα φαιοφύκη αναπτύσσονται γρήγορα, σχηματίζουν θαλάσσια δάση και θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικά στην απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα από την ατμόσφαιρα μέσω της φωτοσύνθεσης.

Όταν οι θαλάσσιες βίδρες χαθούν από ένα οικοσύστημα, ο πληθυσμός των αχινών αυξάνεται και προκαλεί ανισορροπία στον θαλάσσιο βιότοπο. Αν επιστρέψουν, οι ισορροπία αποκαθίσταται, με τα επίπεδα του διοξειδίου του άνθρακα να μειώνονται δραστικά. Δεν θεωρείται καθόλου τυχαίο το ότι στις περιοχές που ζουν οι βίδρες, η απορρόφηση του διοξειδίου του άνθρακα είναι μεγαλύτερη κατά 4,4 με 8,7 εκατομμύρια τόνους σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές.

Η ποσότητα αυτή ξεπερνά τις εκπομπές άνθρακα ενός εκατομμυρίου αυτοκινήτων σε έναν ολόκληρο χρόνο. Σε περιοχές όπου ο πληθυσμός των βιδρών είναι μεγάλος, ο βυθός είναι πλούσιος σε φύκια, κάτι που αποδεικνύει τον ρόλο που παίζει το «φαγανό» ζώο στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η γυναίκα που καταδικάστηκε σε 141.078 χρόνια φυλάκιση χωρίς να έχει διαπράξει καν φόνο

Άνθρωποι 22.09.2023
Κατέχει ρεκόρ Γκίνες της μακροβιότερης ποινής κάθειρξης

Σαν σήμερα: Ο πρώτος Έλληνας που αγωνίστηκε στο NBA

Σαν Σήμερα 22.09.2023
Υπέγραψε το συμβόλαιο σε ηλικία 20 ετών και 5 μηνών, στις 22 Σεπτεμβρίου του 2001

Θα στραφεί η τεχνητή νοημοσύνη εναντίον των ανθρώπων;

Τεχνολογία 22.09.2023
Σε μια ουτοπική εκδοχή του μέλλοντος

Σε αυτή την πόλη, οι άνθρωποι ζουν κάτω από τη γη εξαιτίας της ζέστης

Κόσμος 22.09.2023
Η πόλη στην οποία το 60% του πληθυσμού ζει υπόγεια

Σήμερα έμαθα: Πως βγήκε η φράση «ο μήνας έχει 9»;

Σήμερα έμαθα 22.09.2023
Οι δυο εκδοχές

Σήμερα έμαθα: Τι είναι η Νομοφοβία και τι σχέση έχει με το κινητό τηλέφωνο;

Σήμερα έμαθα Χτες
Μια φοβία που όλο και αυξάνεται

Tα παμφορεία της Αθήνας: Τα πρώτα λεωφορεία που τα έσερναν άλογα

Ιστορικά Χτες
Όταν η συγκοινωνία γινόταν με εξαντλημένα ζώα

Σαν σήμερα: Γεννήθηκε ο μέτρ του τρόμου, Stephen King

Σαν Σήμερα Χτες
Στις 21 Σεπτεμβρίου του 1947