E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Η Νεφέλη πολεμάει τα fake news και μοιράζει γνώση μέσα από τα social media της

Αν δεν την ακολουθήσεις ήδη, θα το κάνεις λογικά μετά από αυτή τη συνέντευξη!

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 16/8/2021 | 11:04

Η Νεφέλη πολεμάει τα fake news και μοιράζει γνώση μέσα από τα social media της

Κάθε φορά που ανακαλύπτουμε έναν νέο άνθρωπο να κάνει κάτι διαφορετικό και με ποιότητα μας κάνει αμέσως κλικ να μάθουμε περισσότερα για αυτόν. Την προηγούμενη εβδομάδα ανάμεσα σε φωτιές και πονεμένες ιστορίες είδαμε όλοι, τη συγκινητική βοήθεια του κόσμου προς τους πυρόπληκτους. Άνθρωποι από όλη την Ελλάδα προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να βοηθήσουν είτε συγκεντρώνοντας είδη πρώτης ανάγκης, είτε σαν εθελοντές στα διάφορα σημεία, είτε μέσα από τα social media τους με συνεχείς ενημερώσεις. Κάπου εκεί, ανακαλύψαμε τη Νεφέλη!

Συγκεκριμένα σε αυτό το video που έγινε viral και έχει πάνω από 100 χιλιάδες προβολές. Εξηγεί κάτι πολύ σημαντικό.

Η Νεφέλη είναι μόλις 23 ετών, έχει κιόλας τελειώσει τη νομική και έχει "φέρει" όλες τις γνώσεις της στο ίνσταγκραμ  μαζί με μια δόση έξυπνου χιούμορ και ποιοτικής κωμωδίας! Μέσα από το προφίλ της στο ίνσταγκραμ ενημερώνει για διάφορα θέματα που μας απασχολούν όλους και το κάνει με τον πιο απλό και κατανοητό τρόπο. Μια βόλτα στο προφίλ της θα σε κάνει να κατανοήσεις όρους που ακούς αλλά σπάνια καταλαβαίνεις γιατί πολύ απλά δεν είσαι νομικός.

Στο προφίλ της λοιπόν θα μάθεις τι σημαίνει "Αντισυνταγματικό" και "πράξη νομοθετικού περιεχομένου" ή τι μπορείς να κάνεις αν σε συλλάβουν για εξακρίβωση στοιχείων ή πως να αποφύγεις τα fake news. Ένα προφίλ εργαλείο που εννοείται τρέξαμε αμέσως να ακολουθήσουμε! Ταυτόχρονα μάθαμε ότι η Νεφέλη είναι stand up comedian και έχει και ένα κανάλι στο YouTube που είναι στο ίδιο ύφος και στυλ με επίσης χρήσιμο και ταυτόχρονα fun περιεχόμενο.

Ζητήσαμε από τη Νεφέλη, να κάνουμε μια συνέντευξη ώστε να μάθουμε περισσότερα για αυτό το φωτεινό παράδειγμα και παρακάτω είναι η κουβέντα μας:

Πώς σου δημιουργήθηκε η ανάγκη να ενημερώνεις μέσα από το ίνσταγκραμ για κοινωνικά θέματα;

Να πω την αλήθεια πιο πολύ για νομικά ενημερώνω, αλλά ανέφικτα αυτά τα δύο συνδέονται. Και αυτό γιατί η νομική είναι μια κοινωνική επιστήμη, που ντύνει πολλά θέματα της καθημερινότητας και δίνει πληθώρα λύσεων. Αυτό που παρατήρησα, απ΄όταν ξεκίνησα το κανάλι, ήταν ότι υπήρχε έλλειψη στο ίνσταγκραμ ενός λογαριασμού που θα ασχολείται με τέτοια ζητήματα και θα ενημερώνει, με απλό τρόπο, βασικές νομικές έννοιες.

Υπάρχουν λογαριασμοί όπως καθημερινή φυσική, bad scientist, astronio, που  έχουν αναλάβει τα αστροφυσικά, αλλά κανένας τα νομικά. Να σου πω ότι ξεκίνησα δειλά δειλά να ανεβάζω για τα νομικά, γιατί σκεφτόμουν ότι «έλα μωρέ βαρετά είναι, σιγά μην κάτσει να τα διαβάσει κανείς». Το πρώτο post ήταν για το open gov και την ελεύθερη διαβούλευση των νόμων και πήγε ανέλπιστα καλά (αποθηκεύσεις, repost κλπ). Αυτό μου έδειξε ότι το κοινό ήθελε να ενημερωθεί για τέτοια ζητήματα τα οποία άπτονται άμεσα της καθημερινότητας και τα βρίσκουμε μπροστά μας, ως πολίτες.

Εκτιμούν οι followers σου όλη αυτή την πληροφορία και τον κόπο που κάνεις για να προετοιμάσεις όλα αυτά τα δημιουργικά posts; Τι feedback παίρνεις;

Στο 99,999% ναι! Πολλοί μου έχουν να στείλει να μου πουν ότι μέσω των βίντεο και των post έχουν κατανοήσει έννοιες που άκουγαν στις ειδήσεις και δεν είχαν ιδέα. Κάποιοι μάλιστα πείσθηκαν να σπουδάσουν νομική κιόλας! Και γενικά υπάρχει τεράστιο κύμα υποστήριξης σε αυτό που κάνω. Σε κάποιους, βέβαια, λείπουν και τα πιο fun video που έκανα όταν ξεκίνησα, αλλά γενικά προσπαθώ να τα ισορροπώ: στα δυο βίντεο νομικής, πετάω και ένα βίντεο storytime! Το ίδιο και στο ίνσταγκραμ, ανεβάζω 3 νομικά posts και μετά κάτι πιο προσωπικό. Γενικά πάντως δεν είχα, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, τους τρελούς τους haters. Ξέρεις αυτούς που γράφουν «ψόφα» σε ό,τι και να κάνεις.

Έχω κοινό που μπορεί να διαφωνήσει με κάποια άποψη αλλά το συζητάμε, δε μαλώνουμε. Και οι διαφωνίες που τυχόν προέκυψαν, με έκαναν να αναρωτηθώ για τη δική μου την άποψη και να τη διπλοτσεκάρω. Γόνιμος διάλογος. Γίνεται, είναι εφικτό (διότι πλέον μου λένε κάποιοι «εε μωρέ ό,τι και να πω δε με ακούει κανείς») απλά θέλει να έχεις υπομονή, να μην εκνευρίζεσαι και να μην υποκύψεις στην ανάγκη να καυγαδίσεις- κάτι που το έχουμε έμφυτο λίγο-πολύ όλοι μας, όταν δε συμφωνεί κάποιος μαζί μας.

Πόσο χρόνο μπορεί να ξοδέψεις για να κάνεις ένα video στο instagram ή ένα post με πληροφορίες και τι είναι αυτό που σε κάνει να ξεκινάς να το φτιάχνεις;

Εξαρτάται το θέμα. Τα βίντεο στο IGTV είναι πιο εύκολο γιατί δεν χρειάζεται το μονταζ που κάνουμε στο youtube. Ένα μισάωρο το πολύ! Τα posts είναι μεγαλύτερο μανίκι. Είμαι και αναποφάσιστη πρέπει να διαλέξω το χρώμα για τα γραφιστικά, την γραμματοσειρά κλπ. Άσε! Το θέμα και οι πληροφορίες που θα βάλω στο post λιγότερη ώρα παίρνει!

Συνολικά, ένα ποστ μου παίρνει ένα 6ωρο ή και παραπάνω αν το θέμα είναι δύσκολο και θέλει μεγαλύτερη έρευνα. Παίρνω πάντοτε αφορμή από την επικαιρότητα και ουσιαστικά αναλύω το νομικό πλαίσιο που διέπει το ζήτημα και πάνω σε αυτό αναφέρω και κάποιες βασικές νομικές έννοιες που είναι απαραίτητες για τη συνολική κατανόηση.

Ξεκίνησες το YouTube πριν περίπου ενάμιση χρόνο και έχεις κάνει αρκετά πράγματα εκεί. Ένα αρκετά μεγάλο κοινό και αρκετά video που έχουν τη θέση τους στο ελληνικό YouTube. Πώς βλέπεις τους Έλληνες creators; Σε ποιους θα ήθελες να μοιάσεις; Ποιους Λατρεύεις και πως βλέπεις το κανάλι σου σε 5 χρόνια από τώρα;

Το ελληνικό youtube έχει πέσει πολύ σε σχέση με το πως ήταν πριν 4-5 χρόνια. Παλαιότερα ήταν πιο εύκολο να ανέβει το κανάλι σου και να διευρυνθεί το κοινό. Πολλοί από τους παλιούς creators δεν είναι πλέον στην πλατφόρμα ή ανεβάζουν πολύ σπάνια. Η αλήθεια είναι ότι οι περισσότεροι creators κάνουν fun περιεχόμενο λίγο πολύ χωρίς ουσία. Μερικές φορές βλέπω ένα βίντεο το οποίο έχει γίνει «για να γίνει», και δεν προσφέρει κάτι, ούτε καν ψυχαγωγικά. Οπότε να πω την αλήθεια δε θέλω να μοιάσω σε κανέναν, αν και έχω αγαπημένο youtuber: καθημερινή φυσική και τούτο διότι ο Στέφανος επίσης μοιράζεται την επιστήμη που αγαπάει με εξαιρετικό χιούμορ και πρωτοτυπία.

Θέλω να κάνω κάτι πρωτότυπο και κάτι που δε θα κουράζει. Προσπαθώ να ανανεώνω συνεχώς το περιεχόμενο, το background κλπ. Τα επόμενα 5 χρόνια στόχος να συνεχίσω να έχω ενεργό κανάλι, να ανεβαίνει και ουσιαστικά να με βοηθήσει όλο αυτό να βιοπορίζομαι. Διότι, βεβαίως, λατρεύω να δημιουργώ αλλά ακόμα τα views είναι εξαιρετικά χαμηλά και δεν υπάρχουν και χορηγοί.

Εσύ που το κάνεις πιο συχνά θα ξέρεις να μας κατευθύνσεις σε αυτό που τώρα θα σε ρωτήσω. Πώς ξεχωρίζουμε τα fake news;

Πρώτα πρώτα, ψάχνουμε την πηγή. Εκτός, δηλαδή, από μια είδηση ελέγχουμε την ιστοσελίδα από την οποία προέρχεται, τον σκοπό της και τα στοιχεία επικοινωνίας. Αν πάλι την είδηση την έχει γράψει κάποιος ξέμπαρκος λογαριασμός στον facebook, δεν ασχολούμεθα καν!Δεύτερον, διαβάζουμε ΟΛΟ το άρθρο κι όχι απλά τον τίτλο. Κάποιοι τίτλοι ειδήσεων είναι απλά εξόφθαλμο clickbait, μόνο και μόνο για να την κλικάρεις να διαβάσεις τις δύο πρώτες σειρές και να φύγεις. Τρίτον, ψάχνουμε τον αρθρογράφο, αν είναι αξιόπιστος, αν είναι αντικειμενικός, αν είναι αληθινός κλπ.

Τέταρτον, βλέπουμε αν υπάρχουν άλλες παραπομπές. Αν υπάρχουν τις επισκεπτόμαστε και βεβαιωνόμαστε αν σχετίζονται με την είδηση. Πέμπτο, βλέπουμε την ημερομηνία, η αναμετάδοση ετεροχρονισμένων ειδήσεων δε σημαίνει απαραίτητα ότι σχετίζονται με τρέχοντα γεγονότα. Έκτο, πρέπει να αναρωτηθούμε μήπως μια υπερβολική είδηση είναι απλή σάτιρα. Αν και πάλι δεν είμαστε σίγουροι, περιμένουμε μερικές ώρες και τα πράγματα επαληθεύονται από μόνα τους!

Τα fake news πολύ γρήγορα καταρρίπτονται είτε από τα ελληνικά hoaxes είτε βλέπουμε επίσημους φορείς να τα διαψεύδουν. 

Τι είναι στα αλήθεια η Νεφέλη; Δικηγόρος, Youtuber, instagrammer, Κωμικός ή όλα αυτά μαζί γιατί αυτό προστάζει η εποχή;

Αυτήν την εποχή είμαι λίγο απ’όλα σαν πιτόγυρο. Είναι μια εποχή που πρέπει να γνωρίζεις να κάνεις πολλά πράγματα, διότι δεν ξέρεις πότε θα χρειαστούν. Το δικηγόρος, πλέον, μπαίνει σε μια παρένθεση, διότι μετά το πέρας και των εξετάσεων για το δικηγορικό σύλλογο, θα αφιερωθώ εξολοκλήρου στην κωμωδία και το creative κομμάτι κι αν δεν πετύχει και δε δέσει το γλυκό, θα επιστρέψω και πάλι στα νομικά!

Τι θα ήθελες να αλλάξεις στη σημερινή κοινωνία και τι δε θα άλλαζες με τίποτα από την καθημερινότητά σου;

Θα ήθελα να βγούμε από την απολιτίκ στάση που έχουμε. Δυστυχώς, στην Ελλάδα έχουμε κάνει τα πολιτικά, κομματικά και τα κομματικά προσωπικά. Και κατανοώ πως πολλοί της γενιάς μας ακούνε «πολιτική» και νιώθουν χειρότερα κι από το αν ο/η γκόμενος/α τους άφηνε στο διαβάστηκε! Δεν είναι όλα τα ζητήματα κομματικά. Δεν είμαστε όλοι ή αριστεροί ή δεξιοί. Αλλά είμαστε όλοι πολίτες. Και το να είμαστε πολίτες σημαίνει και να κατανοούμε τη σημασία της πολιτείας. Λέμε ένα «έλα μωρέ, εγώ θα σώσω τον κόσμο που δε σώζεται». Κι όμως, είναι η συλλογική προσπάθεια που μας πάει πιο πέρα. Να δες τι καταφέραμε με τη συλλογική προσπάθεια στους πυρόπληκτους στην Εύβοια. Αν όλοι κάνουμε κάτι, έστω και μόνο να ενημερωνόμαστε σωστά, θα φέρουμε τις αλλαγές που επιθυμούμε. 

Δε θα μπορούσα να ζήσω χωρίς να κάνω γυμναστική. Το να μου πεις μείνε 10 ώρες καθισμένη είναι σα να μου κάνεις βασανιστήριο. Θέλω κάθε μέρα να κινούμαι. Όχι απαραίτητα να πάω στο γυμναστήριο, αλλά να περπατήσω, να κάνω καμιά δουλειά στο σπίτι και γενικά να μην κάθομαι! Το σώμα μου είναι στην κατάσταση της αδράνειας του. Και ξέρεις στη φυσική η αδράνεια είναι η ιδιότητα των σωμάτων να αντιστέκονται στην οποιαδήποτε μεταβολή της κινητικής τους κατάστασης. Έτσι, όταν κάποιος μου λέει να καθίσω, εγώ αντιστέκομαι!

 Σε ευχαριστούμε Νεφέλη! 

Ακολουθήστε τη στο Instagram

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η ιστορία του πρώτου χριστουγεννιάτικου δέντρου

Ιστορικά 14.12.2024
Πότε ήρθε στην Ελλάδα

Γιατί η Ιταλία ξεπουλάει σπίτια και ολόκληρα χωριά

Stories 14.12.2024
Το πρόβλημα της αστικοποίησης και της μείωσης του πληθυσμού

Tο πρόσωπο ενός «βαμπίρ» 400 ετών από την Πολωνία

Νέα Εποχή 14.12.2024
Η Ζόσια το βαμπίρ επιστρέφει από τον κόσμο των νεκρών, με τη βοήθεια της τεχνολογίας

Σε ποιες χώρες είναι αγχωτικό να οδηγάς ‑ Η θέση της Ελλάδας

Νέα Εποχή 14.12.2024
Οι παράγοντες που κάνουν την οδήγηση βραχνά

Kρίση γονιμότητας στην Ευρώπη: Ποια χώρα έχει τις λιγότερες γεννήσεις;

Stories 14.12.2024
Το 2022, ο αριθμός των γεννήσεων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 1960

Το κρυφό κωδικοποιημένο σημείωμα του 1888 που ήρθε στο φως μέσα από ένα vintage φόρεμα

Stories 14.12.2024
Μια γυναίκα αγόρασε ένα vintage φόρεμα το 2013 που είχε μια μυστική τσέπη με ένα κρυπτογραφημένο σημείωμα κρυμμένο δύο αιώνες

Τι συμβαίνει στην Τουρκία και έχει γίνει τόσο δημοφιλής στις πλαστικές επεμβάσεις;

Stories 14.12.2024
Πέρυσι, η Τουρκία κατέγραψε περίπου 3 δισεκατομμύρια δολάρια από τον αισθητικό ιατρικό τουρισμό

Ο λόγος που οι αστροναύτες δεν πρέπει να αuνανίζονται στο διάστημα

Stories 14.12.2024
Η απάντηση είναι αρκετά απλή αλλά και λίγο παράξενη

Παίρνουν οι έφηβοι Έλληνες το νόμο στα χέρια τους; Tα περιστατικά που προβληματίζουν

Νέα Εποχή Χτες
Η αυτοδικία των εφήβων και τα επικίνδυνα όρια της δικαιοσύνης