E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο ποδοσφαιριστής που αυτοκτόνησε μέσα στο γήπεδο

Η αγάπη του για την ομάδα έβαλε σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό του

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 24/5/2021 | 00:11

Ο ποδοσφαιριστής που αυτοκτόνησε μέσα στο γήπεδο
@instagram.com/rolo.romero/

Το ημερολόγιο έγραφε 5 Μαρτίου του 1918. Ο επιστάτης του γηπέδου της Νασιονάλ του Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης έφτασε στο χώρο παρέα με τον σκύλο του. Την προηγούμενη ημέρα η ομάδα είχε επικρατήσει με 3-1 επί της Τσάρλεϊ.

Ο επιστάτης είδε έναν άνθρωπο που έμοιαζε νεκρός στο κέντρο του γηπέδου. Ήταν ο Αμπντόν Πόρτε, ο μέσος - θρύλος της ομάδας που μόλις την προηγούμενη ημέρα είχε αγωνιστεί στο ίδιο γήπεδο. Και εκείνο το παιχνίδι ήταν το τελευταίο του.

Δεν επρόκειτο για ατύχημα ή εγκληματική ενέργεια. Ο Πόρτε είχε αυτοκτονήσει. Μετά το τέλος του παιχνιδιού είχε πάει μαζί με την ομάδα στο δείπνο αλλά ήταν πρωτόγνωρα σιωπηλός. Κάποια στιγμή αποχώρησε, πήρε το λεωφορείο και πήγε στο «Παρκέ Σεντράλ» για να αυτοκτονήσει. Και όπως είπε αργότερα ο αδερφός του, είχε προειδοποιήσει γι’ αυτό.

Ο Πόρτε γεννήθηκε σε μια φτωχή οικογένεια με καταγωγή από τους ιθαγενείς. Όσο μεγάλωνε, το ποδόσφαιρο που είχαν μάθει στους Ουρουγουανούς οι Άγλλοι, ήταν ένα άθλημα για την ανώτερη τάξη. Η Νασιονάλ λίγο πριν πάρει τον Πόρτε στις τάξεις της είχε αλλάξει διοίκηση και αποφάσισε να συμπεριλάβει όλα τα στρώματα στην ομάδα. Ο Πόρτε φόρεσε την φανέλα των «Tricolores» το 1911.

Εκείνη τη χρονιά το γήπεδο είχε καεί και έπρεπε να χτιστεί από την αρχή. Το ίδιο έπρεπε να γίνει και με την ομάδα. Η Νασιονάλ έπρεπε να χτίσει μια ομάδα για να διεκδικήσει το πρωτάθλημα. Σε αυτό τη βοήθησε ο Πόρτε.

Έγινε βασικός και αναντικατάστατος και οδήγησε την Νασιονάλ σε 4 πρωταθλήματα μέσα σε 6 χρόνια. Το πάθος του και η αφοσίωσή του τον έκαναν είδωλο στα μάτια των φιλάθλων και αγαπημένο συμπαίκτη για όσους φορούσαν μαζί τα ίδια χρώματα στο χορτάρι. Ωστόσο αυτό το πάθος για την ομάδα, τον έκανε να βάλει σε δεύτερη μοίρα τον εαυτό του.

Τραυματίστηκε πολλές φορές. Η θέληση του να αγωνιστεί τον έκαναν να μην αποχωρεί από το γήπεδο ακόμα κι όταν ήταν τραυματίας. Το γόνατό του δεν ήταν σε καλή κατάσταση και αυτό φαινόταν στην απόδοσή του. Μάλιστα έχασε αρκετά ματς μέσα στο 2017. ΟΙ ιθύνοντες της ομάδας είχαν ανακαλύψει έναν 17χρονο, τον Αλφρέντο Σιμπέτσι, τον οποίο και προόριζαν για αντικαταστάτη του. Ο Πόρτε δεν μπορούσε να σκεφτεί την περίπτωση να μην αγωνίζεται με τα χρώματα της Νασιονάλ. Η ζωή του δεν θα είχε πια νόημα.

Ο αδερφός του τον είχε συναντήσει εκείνη την περίοδο. Και όπως διηγήθηκε ο Αμπντόν πονούσε στο γόνατο. Του πρότεινε να πάνε σε λίγες ημέρες στην παραλία. Αλλά ο «Ινδιάνος» του είπε πως χωρίς να παίζει ποδόσφαιρο για την Νασιονάλ δεν θα μπορούσε να ζήσει. Όταν ο αδερφός του του πρότεινε να βοηθήσει από άλλη θέση εκείνος απάντησε: «Όχι, εγώ μάχομαι για τη Νασιονάλ στο γήπεδο. Αν δεν μπορώ να το κάνω, θα αυτοπυροβοληθώ την επόμενη ημέρα».

Η συνέχεια είναι γνωστή. Στο κέντρο του γηπέδου είχε μαζί του δυο σημειώματα. Το ένα για την οικογένειά του και το άλλο για την ομάδα. Το δεύτερο αναφερόταν στον πρόεδρο Χοσέ Μαρία Ντελγκάδο και έγραφε: «Αγαπημένε μου Δον Χοσέ Μαρία Ντελγάδο. Ζητώ από σένα και τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας να κάνετε κάτι για μένα, όπως έκανα εγώ για εσάς. Φροντίστε την οικογένειά μου και την αγαπημένη μου μητέρα. Αντίο, αγαπημένε φίλε μιας ολόκληρης ζωής, Αμπντόν Πόρτε».

Λίγο πιο κάτω αφιέρωσε λίγες λέξεις αγάπης στην Νασιονάλ, την ομάδα που αγάπησε περισσότερο και από την ζωή του: «Νασιονάλ, ακόμη κι αν μετατραπώ σε σκόνη και σαν σκόνη πάντα θα είμαι εpαστής σου. Δεν θα ξεχάσω ούτε για μια στιγμή πόσο σε αγάπησα. Αντίο για πάντα». Ζήτησε να θαφτεί δίπλα στα ινδάλματα της ομάδας, τα αδέλφια Σέσπεδες στο νεκροταφείο «La Teja».

Στην κηδεία του παρευρέθηκε πολύς κόσμος, για να αποχαιρετήσει τον ρομαντικό εραστή της Νασιονάλ. Μπορεί η πράξη του να μοιάζει υπερβολική, μπορεί κανένας να μην την καταλαβαίνει, αλλά ο Αμπντόν Πόρτε πέτυχε αυτό που ήθελε. Έμεινε για πάντα στο γήπεδο, αφού η δυτική εξέδρα πήρε το όνομα Tribuna Abdón Porte. Εκεί πάντα υπάρχει ένα πανό που γράφει «Για το αίμα του Αμπντόν», υπενθυμίζοντας που μπορεί να φτάσει ένας παίκτης για την Νασιονάλ και το ποδόσφαιρο…

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά 29.04.2024
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories 29.04.2024
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 29.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά 29.04.2024
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής

Γιατί ανάβουμε κεριά στην εκκλησία;

Πάσχα 29.04.2024
Πώς επικράτησε το άναμμα των κεριών

Κυριακή των Βαΐων: Τι γιορτάζουμε σήμερα ‑ Τα βάγια, οι παραδόσεις και τα έθιμα

Ιστορικά Χτες
Πρόκειται για την τελευταία Κυριακή της Σαρακοστής και ταυτόχρονα την πρώτη ημέρα της Μεγάλης Εβδομάδας

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή Χτες
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά Χτες
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά Χτες
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories Χτες
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories Χτες
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα Χτες
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949