E-Daily

Ξενοδοχείο Ακταίον: Η ιστορία πίσω από το πιο επιβλητικό κτήριο στο Φάληρο

Μπορεί σήμερα να μην υπάρχει, όμως οι φωτογραφίες από την παλιά εποχή δείχνουν την μεγαλοπρέπεια του

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

14/5/2021 | 00:24

Photo via kanaliena.gr

Στις αρχές του 20ου αιώνα, υπήρχε ένα κτήριο στην περιοχή του Νέου Φαλήρου που αποτελούσε το στολίδι της περιοχής, λόγω της απίστευτα κομψής αρχιτεκτονικής του και του επιβλητικού του χαρακτήρα. Ο λόγος για τον ξενοδοχείο Ακταίον Παλλάς, που δυστυχώς σήμερα δεν υπάρχει, όμως οι φωτογραφίες από την εποχή του αποδεικνυείουν την ομορφιά του.

Το εν λόγω κτήριο σχεδιάστηκε από τον Πάνο Καραθανασόπουλο, μαθητή του Ερνέστου Τσίλερ, ενώ την ιδέα για αυτό είχε ο τραπεζίτης, βουλευτής και επιχειρηματίας Ιωάννη Πεσμαζόγλου και ακολουθούσε τα πρότυπα των υπόλοιπων κτηρίων Palace της Ευρώπης, που τότε είχαν ξεκινήσει να χτίζονται σε ολόκληρη την ήπειρο.

Όσο για τα χρήματα που χρειάστηκε να δαπανηθούν για την ανέγερση του, πρόκειται για ένα αστρονομικό ποσό για την εποχή, το οποίο έφτασε τα 2.500.000 δραχμές. Άλλωστε η πολυτέλεια έχει και τα αντίστοιχα κόστη της και το συγκεκριμένο ξενοδοχείο, ήταν η επιτομή της.

Στους τέσσερις ορόφους του, το Ακταίον είχε 160 επιπλωμένα δωμάτια με τα καλύτερα κομμάτια, ένα εστιατόριο, ένα ζαχαροπλαστείο, σαλόνια, ένα καζίνο, θεατρικές αίθουσες και αίθουσες χορού, κήπους και χώρους για περίπατο. Κάπως έτσι κατάφερε να γίνει δημοφιλές ανάμεσα στους Έλληνες αλλά και τους ξένους πλούσιους επισκέπτες.

Οι τραπεζαρίες του βασιλικού αυτού ξενοδοχείου είχαν χωρητικότητα 500 ατόμων και τα ασημένια σερβίτσια που χρησιμοποιούσαν οι φιλοξενούμενοι ήταν κατασκευασμένα από τους γνωστούς οίκους  Charles Cristofle και των αδελφών Elkingto.

Οι δόξες του Ακταίον έφτασαν μέχρι και την εποχή του Μεσοπολέμου και τότε ήταν που σιγά σιγά η αξία του άρχισε να πέφτει. Όταν συνέβη η Μικρασιατική Καταστροφή, φιλοξένησε πολλούς πρόσφυγες, όμως το μεγαλύτερο χτύπημα ήρθε στην διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, όταν η Αθήνα βομβαρδίστηκε και καταστράφηκε μεγάλο μέρος της. Δυστυχώς τότε καταστράφηκε και το ξενοδοχείο.

Πέραν από τις καταστροφές που είχε το κτήριο, όντας σε δεινή οικονομική κατάσταση, η Ελλάδα δεν μπόρεσε να το συντηρήσει και σταδιακά το ξενοδοχείο εγκαταλείφθηκε. Το 1986 τμήμα του που είχε διασωθεί χαρακτηρίστηκε διατηρητέο, όμως τον επόμενο χρόνο η απόφαση αυτή ανακλήθηκε.

Αυτό οδήγησε και στην μετέπειτα κατεδάφιση του, η οποία έγινε την περίοδο της Χούντας από τον Αριστείδη Σκυλίτση, τότε δήμαρχο Πειραιά, ο οποίος γενικά είχε ιστορικό στις κατεδαφίσεις, μιας και είχε κάνει και εκείνες της Ραλλείου Σχολής, του ιστορικού Ρολογιού του Πειραιά, του θεάτρου του Τσίλερ στο Νέο Φάληρο και της Βίλας Ζαχαρίου.

Σήμερα, αν κάποιος θέλει να δει εικόνες από το Ακταίον, τότε θα βρει κάποιες από τις διασωμένες φωτογραφίες του στο Ελληνικό Ιστορικό και Λογοτεχνικό Αρχείο, που δείχνουν τον πλούτο του. Στη θέση του πλέον βρίσκεται το ιδιωτικό νοσοκομείο Metropolitan.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός 03.05.2024
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά 03.05.2024
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 03.05.2024
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 03.05.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 03.05.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 03.05.2024
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories Χτες
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά Χτες
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης