Η φωτογραφία της 13χρονης που συγκλόνισε τον κόσμο
Οι 60 ώρες αγωνίας είχαν τραγική κατάληξη
Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 28/4/2021 | 00:34

Ήταν 13 Νοεμβρίου του 1985, όταν το εξερράγη το ηφαίστειο Nevado del Ruiz στην Κολομβία. Η έκρηξη έστειλε τόνους λάσπης και πετρωμάτων στα γειτονικά χωριά. Η 13χρονη Omayra Sánchez βρισκόταν με την οικογένειά της στο σπίτι τους, όταν μια λασπορροή από ηφαιστειακά αναβλήματα, τα λεγόμενα Λαχάρ, ισοπέδωσε το χωριό της.
Θαμμένη κάτω από τη στέγη του σπιτιού της, η Sánchez φώναζε στους διασώστες να την απελευθερώσουν από τη λάσπη. Εκείνοι προσπάθησαν αλλά δεν γνώριζαν ότι τα πόδια της είχα σφηνώσει κάτω από μια πόρτα από τούβλα και σε μια νεκρή σορό κάποιου μέλους της οικογένειάς της. Δεν υπήρχε τρόπος να σωθεί.
Παρέμεινε διαυγής έως και 60 ώρες μετά την έκρηξη. Μάλιστα κάποια στιγμή αστειεύτηκε με τους διασώστες που προσπαθούσαν να τη σώσουν. Οι ώρες περνούσαν και οι ελπίδες λιγόστευαν. Η Sánchez είχε κουραστεί. Είπε αντίο στη μητέρα της και ζήτησε από τους διασώστες να την αφήσουν να «ξεκουραστεί». Ο Γάλλος φωτογράφος Frank Fournier, έβγαλε μια φωτογραφία από τις τελευταίες της στιγμές, μια φωτογραφία που σόκαρε τον κόσμο. Τα μάτια της ήταν κόκκινα, τα χέρια της κάτασπρα, μοιάζει να απευθύνει ένα κάλεσμα για βοήθεια που τελικά δεν ήρθε ποτέ.
Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούσε να σωθεί; Η πόρτα από τούβλα κρατούσε τα πόδια της κάτω, ενώ τα χέρια της νεκρής θείας της είχαν μπερδευτεί κι αυτά στο ίδιο σημείο. Οι διασώστες προσπάθησαν πολλές φορές να την τραβήξουν, αλλά διαπίστωσαν πως αν το έκαναν αυτό θα της ακρωτηρίαζαν τα πόδια. Δεν είχαν τα απαραίτητα εφόδια για να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.
Κάθε φορά που την τραβούσαν, η στάθμη του νερού γύρω της ανέβαινε. Όσο τα μάτια της γίνονταν πιο κόκκινα και άρχισε να έχει παραισθήσεις, οι διασώστες αποφάσισαν πως το πιο ανθρώπινο πράγμα που μπορούσαν να κάνουν ήταν να την αφήσουν να πεθάνει. Κάτι που συνέβη 60 ώρες μετά την έκρηξη.
Όταν και η ίδια κατάλαβε ότι δεν γίνεται τίποτα, είπε «Adiós» στη μητέρα της, στην τελευταία ίσως διαυγή στιγμή της. Η 13χρονη αργότερα άρχισε να έχει παραισθήσεις, λέγοντας πως θα αργήσει για το σχολείο και οι γονείς της θα την τιμωρήσουν.
Ο θάνατός της προκάλεσε αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Γιατί οι κάτοικοι των γύρω χωριών δεν είχαν ενημερωθεί για την έκρηξη και γιατί δεν είχαν εκκενωθεί; Γιατί δεν είχαν σταλεί τα απαραίτητα εφόδια; Το αποτέλεσμα ήταν 23 χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η Omayra Sánchez έγινε το σύμβολο της τραγωδίας.
Σύμφωνα με τον φωτογράφο Frank Fournier, η 13χρονη Omayra ξεψύχησε 3 ώρες μετά τη στιγμή της φωτογραφίας. Μπορεί την επόμενη χρονιά να κέρδισε το βραβείο World Press για τη φωτογραφία της χρονιάς, αλλά έδωσε τροφή σε ερωτήματα για τον ρόλο του φωτορεπορτάζ.
Η αισιοδοξία του κοριτσιού και η φωτογραφία του Fournier πάντως ευαισθητοποίησαν τον κόσμο μετά το πρώτο σοκ. Η φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από 36 χρόνια, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προκαλεί σοκ, αγωνία και πόνο, ενώ πολλά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ.
Πληροφορίες: medium.com, wikipedia.org, ranker.com