E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η φωτογραφία της 13χρονης που συγκλόνισε τον κόσμο

Οι 60 ώρες αγωνίας είχαν τραγική κατάληξη

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 28/4/2021 | 00:34

Η φωτογραφία της 13χρονης που συγκλόνισε τον κόσμο
@en.wikipedia.org/wiki/File:Omayra_Sanchez.jpg

Ήταν 13 Νοεμβρίου του 1985, όταν το εξερράγη το ηφαίστειο Nevado del Ruiz στην Κολομβία. Η έκρηξη έστειλε τόνους λάσπης και πετρωμάτων στα γειτονικά χωριά. Η 13χρονη Omayra Sánchez βρισκόταν με την οικογένειά της στο σπίτι τους, όταν μια λασπορροή από ηφαιστειακά αναβλήματα, τα λεγόμενα Λαχάρ, ισοπέδωσε το χωριό της.

Θαμμένη κάτω από τη στέγη του σπιτιού της, η Sánchez φώναζε στους διασώστες να την απελευθερώσουν από τη λάσπη. Εκείνοι προσπάθησαν αλλά δεν γνώριζαν ότι τα πόδια της είχα σφηνώσει κάτω από μια πόρτα από τούβλα και σε μια νεκρή σορό κάποιου μέλους της οικογένειάς της. Δεν υπήρχε τρόπος να σωθεί.

Παρέμεινε διαυγής έως και 60 ώρες μετά την έκρηξη. Μάλιστα κάποια στιγμή αστειεύτηκε με τους διασώστες που προσπαθούσαν να τη σώσουν. Οι ώρες περνούσαν και οι ελπίδες λιγόστευαν. Η Sánchez είχε κουραστεί. Είπε αντίο στη μητέρα της και ζήτησε από τους διασώστες να την αφήσουν να «ξεκουραστεί». Ο Γάλλος φωτογράφος Frank Fournier, έβγαλε μια φωτογραφία από τις τελευταίες της στιγμές, μια φωτογραφία που σόκαρε τον κόσμο. Τα μάτια της ήταν κόκκινα, τα χέρια της κάτασπρα, μοιάζει να απευθύνει ένα κάλεσμα για βοήθεια που τελικά δεν ήρθε ποτέ.

Πώς είναι δυνατόν να μην μπορούσε να σωθεί; Η πόρτα από τούβλα κρατούσε τα πόδια της κάτω, ενώ τα χέρια της νεκρής θείας της είχαν μπερδευτεί κι αυτά στο ίδιο σημείο. Οι διασώστες προσπάθησαν πολλές φορές να την τραβήξουν, αλλά διαπίστωσαν πως αν το έκαναν αυτό θα της ακρωτηρίαζαν τα πόδια. Δεν είχαν τα απαραίτητα εφόδια για να επιχειρήσουν κάτι τέτοιο.

Κάθε φορά που την τραβούσαν, η στάθμη του νερού γύρω της ανέβαινε. Όσο τα μάτια της γίνονταν πιο κόκκινα και άρχισε να έχει παραισθήσεις, οι διασώστες αποφάσισαν πως το πιο ανθρώπινο πράγμα που μπορούσαν να κάνουν ήταν να την αφήσουν να πεθάνει. Κάτι που συνέβη 60 ώρες μετά την έκρηξη.

Όταν και η ίδια κατάλαβε ότι δεν γίνεται τίποτα, είπε «Adiós» στη μητέρα της, στην τελευταία ίσως διαυγή στιγμή της. Η 13χρονη αργότερα άρχισε να έχει παραισθήσεις, λέγοντας πως θα αργήσει για το σχολείο και οι γονείς της θα την τιμωρήσουν.

Ο θάνατός της προκάλεσε αντιδράσεις σε όλον τον κόσμο. Γιατί οι κάτοικοι των γύρω χωριών δεν είχαν ενημερωθεί για την έκρηξη και γιατί δεν είχαν εκκενωθεί; Γιατί δεν είχαν σταλεί τα απαραίτητα εφόδια; Το αποτέλεσμα ήταν 23 χιλιάδες άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους. Η Omayra Sánchez έγινε το σύμβολο της τραγωδίας.

Σύμφωνα με τον φωτογράφο Frank Fournier, η 13χρονη Omayra ξεψύχησε 3 ώρες μετά τη στιγμή της φωτογραφίας. Μπορεί την επόμενη χρονιά να κέρδισε το βραβείο World Press για τη φωτογραφία της χρονιάς, αλλά έδωσε τροφή σε ερωτήματα για τον ρόλο του φωτορεπορτάζ.

Η αισιοδοξία του κοριτσιού και η φωτογραφία του Fournier πάντως ευαισθητοποίησαν τον κόσμο μετά το πρώτο σοκ. Η φωτογραφία που τραβήχτηκε πριν από 36 χρόνια, συνεχίζει μέχρι και σήμερα να προκαλεί σοκ, αγωνία και πόνο, ενώ πολλά ερωτήματα δεν απαντήθηκαν ποτέ.

Πληροφορίες: medium.com, wikipedia.org, ranker.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός 03.05.2024
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά 03.05.2024
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 03.05.2024
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 03.05.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 03.05.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 03.05.2024
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories Χτες
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά Χτες
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης