E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο πίνακας που συγκλονίζει: Μετέτρεψε την σeξουαλική της κακοποίηση σε ένα επικό έργο τέχνης

Πώς μια γυναίκα καλλιτέχνης έσπασε κάθε σύμβαση με αυτόν τον συγκλονιστικό και ταυτόχρονα φρικτό πίνακα

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 19/4/2021 | 12:27

Ο πίνακας που συγκλονίζει: Μετέτρεψε την σeξουαλική της κακοποίηση σε ένα επικό έργο τέχνης
Image source Wikimedia Commons

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να δείτε αυτόν τον πίνακα. Είναι δραματικός και φρικτός. Είναι επίσης μια συγκλονιστική δουλειά.

Δημιουργήθηκε από την Ιταλίδα καλλιτέχνι Artemisia Gentileschi. Όχι μόνο ήταν μια εξαιρετικά ταλαντούχα ζωγράφος, αλλά ήταν επίσης απίστευτα αντισυμβατική - άλλωστε ήταν μια γυναίκα σε ένα κυρίως ανδρικό επάγγελμα.

Στην ευρωπαϊκή τέχνη του 17ου αιώνα, η Artemisia ήταν μια εξαίρεση. Η προθυμία της να αμφισβητήσει κάθε σύμβαση της έδωσε την ευκαιρία να γίνει η πρώτη γυναίκα που κέρδισε συμμετοχή στην Ακαδημία Τεχνών της Ζωγραφικής της Φλωρεντίας το 1616.

Αυτή η αυτοπεποίθηση είναι επίσης εμφανής στην τέχνη της, ιδίως σε αυτόν τον πίνακα που έφτιαξε κάποια στιγμή μεταξύ 1614 και 1620 όταν η Gentileschi ήταν στη δεκαετία των 20. Τίτλος του πίνακα,«Η Ιουδήθ αποκεφαλίζει τον Ολοφέρνη».

Η Ioυδίθ ήταν μια όμορφη και πλούσια χήρα από την εβραϊκή πόλη της Bethulia. Η πόλη ήταν σε πόλεμο με τον Ασσυρικό στρατό. Απελπισμένα υπό πολιορκία, η Bethulia βρισκόταν στο σημείο να παραδοθεί. 

Για να σώσει την πόλη της, η Ioυδίθ επινόησε ένα σχέδιο να σκοτώσει τους στρατιώτες. Προσποιήθηκε πως θέλει να εγκαταλείψει τον λαό της και να περάσει στο εχθρικό έδαφος. Οι στρατιώτες την υποδέχτηκαν θερμά όπως και ο στρατηγός Ολοφέρνης. Κάποιο βράδυ που ο Ολοφέρνης την προσκαλεί στην σκηνή του με σκοπό να την αποπλανήσει εκείνη τον μεθά και όταν εκείνος αποκοιμιέται τον αποκεφαλίζει.

Πώς αυτή η ιστορία ταιριάζει με την σeξουαλική κακοποiηση της Artemisia; 

Στα 18 της πέφτει θύμα βιασμού από τον συνεργάτη του πατέρα της αλλά και δάσκαλό της στη σχολή. Ο 30χρονος ζωγράφος, για να αποφύγει το σκάνδαλο, της υποσχέθηκε ότι θα την παντρευτεί. Ωστόσο αυτό δεν έγινε και έτσι εννέα μήνες μετά, ο πατέρας της τον οδήγησε στα δικαστήρια. Στα δικαστήρια όμως, η Artemisia από κατήγορος βρέθηκε να λογοδοτεί στο δικαστήριο σαν να ήταν αυτή κατηγορούμενη! Στην ακροαματική διαδικασία κλήθηκαν δύο μαίες για να εξακριβώσουν (με δημόσια εξέταση) ενώπιον των δικαστών ότι δεν ήταν πλέον παρθένα!  Παράλληλα, χρησιμοποιήθηκε ένας μηχανισμός που πίεζε τα δάχτυλα μέχρι να τα συνθλίψει, καθώς οι δικαστές πίστευαν ότι αν η μάρτυρας δεν έλεγε την αλήθεια θα υποχωρούσε κάτω από τον φρικτό πόνο!

Mετά από χρόνια πάντως η ίδια έφτιαξε ένα έργο που δείχνει το άσβεστο πόθο της για εκδίκηση - ο πίνακας δημιουργήθηκε στη Ρώμη περίπου στα 1620!

Θα δημιουργήσει συνολικά επτά πίνακες με το ίδιο θέμα: την Ιουδήθ και τον Ολοφέρνη με πιο συγκλονιστικό όλων, τον πίνακα που βλέπετε πιο πάνω.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πρόσωπα 04.05.2024
Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πρόσωπα 04.05.2024
Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός Χτες
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά Χτες
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories Χτες
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή Χτες
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα Χτες
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα Χτες
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια