E-Daily

Κορωνοϊός: Ποια στρατηγική λειτούργησε καλύτερα κατά της πανδημίας;

Τι αναφέρει το BBC βάση παγκόσμιων δεδομένων

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

23/3/2021 | 00:16

Φωτογραφία από τον χρήστη cottonbro στο Pexels

Ο κορωνοϊός συνεχίζει να ταλαιπωρεί τον κόσμο από άκρη σε άκρη της γης και ενώ έχουν βγει ένα σωρό μέτρα προστασίας, δυστυχώς το τρίτο κύμα τιυ καλά κρατεί. Μια δημοσιογράφος από το BBC εν ονόματι Τζέιν Κόρμπιν αποφάσισε να εξετάσει ξεχωριστά την στρατηγική κάθε χώρας κατά της πανδημίας, με αποτέλεσμα να ανακαλύψει ποιες ήταν όντως οι καλύτερες.

Φυσικά και δεν υπάρχει χώρα που να τα έκανε όλα τέλεια, αλλιώς κάπου και κάπως η πανδημία θα είχε περιοριστεί, όμως φαίνεται ότι αν κάποιες από τις εν λόγω ενέργειες συνδυαστούν, μπορούν να δώσουν ίσως το ιδανικό μοντέλο για την καταπολέμηση αυτού του ιού.

Η κατάλληλη προετοιμασία - Νότια Κορέα

Το 2015 η εν λόγω χώρα αντιμετώπισε την επιδημία του ιού Mers, κάτι που δίδαξε πολλά στην τοπική κυβέρνηση, η οποία και έκανε 48 μεταρρυθμίσεις ώστε οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας να είναι έτοιμες σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης, ανά πάσα στιγμή. Έτσι λοιπόν, όταν ξέσπασε η πανδημία του κορωνοϊού η καμπύλη της επιδημίας επιπεδοποιήθηκε άμεσα, χωρίς να κλείσουν οι επιχειρήσεις ή να επιβληθούν αυστηρά μέτρα σε εθνικό επίπεδο. Επιπλέον, γινόντουσαν πολύ αυστηροί έλεγχοι στα σύνορα, αλλά και όποιος έμπαινε στην χώρα περνούσε μια εξίσου αυστηρή καραντίνα.

Τεστ και ιχνηλάτηση επαφών - Ανατολική Ασία

Οι χώρες αυτής της περιοχής του πλανήτη και πιο συγκεκριμένα στη Νότια Κορέα, τα νοσοκομεία διαχειρίζονταν την πανδημία από τα τεστ μέχρι και τη νοσηλεία. Οι άνθρωποι εκεί δεν χρειαζόταν καν να μπουν στον κύριο χώρο για να κάνουν τεστ, αλλά πήγαιναν σε έναν ειδικά διαμορφωμένο σφραγισμένο θάλαμα, με το υγειονομικό προσωπικό από έξω. Επίσης, το νοσοκομείο επεξεργαζόταν το δείγμα πο έπαιρνε επί τόπου και έδινε τα αποτελέσματα μέσα σε 4-5 ώρες. Μετά από κάθε θετικό τεστ, αναλαμβάναν δράση οι ομάδες ιχνηλάτησης, έχοντας πρόσβαση ακόμα και στις πιστωτικές κάρτες και τα κινητά των κρουσμάτων.

Υποστήριξη για την τήρηση της καραντίνας - Ινδία

Στην πόλη Κεράλα της Ινδίας, η οποία μετρά 35.000.000 πληθυσμό ατόμων, φαίνεται ότι η υποστήριξη που δόθηκε στους ανθρώπους που μπήκαν στην καραντίνα αντέστρεψε όλα τα απελπιστικά δεδομένα, μιας και τον Μάρτιο του 2020 η εν λόγω πόλη είχε τα περισσότερα κρούσματα κορωνοϊού παγκοσμίως. Πλέον, αποτελεί μια από τις περιοχές με τα λιγότερα κρούσματα στον πλανήτη.

Αυτή η αλλαγή, οφείλεται στο ότι 30.000 λειτουργεί κοινωνικής υγείας βοηθούσαν τον κλεισμένο κόσμο, πηγαίνοντας του ψώνια, φάρμακα και ό,τι άλλο χρειαζόταν, ενώ κοινοτικά μαγειρεία πρόσφεραν καθημερινά δωρεάν φαγητό τουλάχιστον 600 μερίδων σε νοικοκυριά και νοσοκομεία. Ακόμα, προσφέρονταν και υπηρεσίες ψυχικής υγείας, αλλά και οικονομική βοήθεια.

Προστασία των ηλικιωμένων - Γερμανία

Όσον αφορά τους οίκους ευγηρίας, φαίνεται ότι τα κρατίδια της χώρας αυτής κατάφεραν να περιορίσουν την εξαπλώση της πανδημίας εκεί, μέσα από τους κανόνες που το καθένα έθεσε. Συνειδητοποιώντας από νωρίς πόσο ευάλωτοι είναι οι ηλικιωμένη στον ιο, πολλές τοπικές κυβερνήσεις πήραν άμεσα αποτελεσματικές αποφάσεις, προσφέροντας υπηρεσίες ταξί, παραδόσεις μασκών στο σπίτι και ειδικές ώρες για τα ψώνια των ηλικιωμένων.

Στρατηγική εμβολιασμού - Ισραήλ

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητίσει το παράδειγμα του Ισραήλ με τους μαζικούς εμβολιασμούς, όμως και η Βρετανία έχει θέσει ένα καλό σύστημα αντίστοιχα, το οποίο είναι επιτυχημένο κυρίως λόγω σχεδιασμού. Οι αρχές εκεί ξεκίνησαν να σχεδιάζουν το σύστημα εμβολιασμού πριν ανακοινωθεί το πρώτο επίσημο κρούσμα, με την Βρετανία να υπογράφει για τα εμβόλια από το καλοκαίρι, τρεις μήνες πριν από τις συμφωνίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πλέον το ποσοστό του πληθυσμού που έχει εμβολιαστεί εκεί φτάνει το 36%, ενώ στην Ευρώπη γενικά έχει εμβολιαστεί μόλις το 8% των κατοίκων της. Στον υπόλοιπο κόσμο δε, με εξαίρεση την Αμερική, η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά 03.05.2024
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories 03.05.2024
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή 03.05.2024
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα 03.05.2024
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα 03.05.2024
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια

Γνωρίστηκαν online και σύντομα έμειναν μαζί: Μια σχέση που κατέληξε σε φόνο

Stories Χτες
Ποτέ δεν ξέρεις ποιος είναι ο σύντροφός σου

Η πόλη που εξαφανίστηκε από προσώπου γης: Όλα χάθηκαν στις φλόγες

Ιστορικά Χτες
Η φωτιά έχτισε ένα συμπαγές, αδιαπέραστο τείχος κατά μήκος της πόλης

Ατύχημα ή δολοφονία; Ο μυστηριώδης θάνατος μιας διάσημης χολιγουντιανής σταρ

Stories Χτες
Ο θάνατος της παραμένει τυλιγμένος στο μυστήριο και έχει πυροδοτήσει πολλές θεωρίες όλα αυτά τα χρόνια