E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Οι γιαγιάδες που θέλουν να σώσουν τον κόσμο

Και μάλλον μπορούν

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 19/2/2021 | 00:40

Οι γιαγιάδες που θέλουν να σώσουν τον κόσμο
@facebook.com/groups/aktivistmummot/

Στο πιο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, 12 γιαγιάδες δημιούργησαν ένα γκρουπ που ασκεί πιέσεις για περιβαλλοντική αλλαγή. Ο σκοπός του είναι παρά πολύ απλός και κατανοητός. Να σιγουρέψουν ότι τα εγγόνια τους θα έχουν ένα ασφαλές και βιώσιμο μέλλον.

Ο οργανισμός τους ονομάζεται «Aktivistmummot», που ουσιαστικά σημαίνει «Ακτιβίστριες γιαγιάδες». Πλέον έχουν περισσότερα από 5,5 χιλιάδες μέλη στη σελίδα τους στο Facebook, ενώ ήδη κατάφεραν να τραβήξουν την προσοχή των πολιτικών της χώρας.

Η Anu Harkki είναι ένα από τα ιδρυτικά μέση του οργανισμού. Πριν συνταξιοδοτηθεί εργαζόταν στον τομέα του περιβάλλοντος. Πλέον είναι πρέσβειρα του «EU Climate Pact» και επικεφαλής της μη κυβερνητικής οργάνωσης του Al Gore, «The Climate Reality Project». Πάνω απ’ όλα όμως, όπως λέει, είναι μια ακτιβίστρια γιαγιά.

«Προσπαθούμε να δώσουμε αληθινές επιστημονικές πληροφορίες για την κλιματική αλλαγή και να δημιουργήσουμε ένα αισιόδοξο αίσθημα για το πως μπορούμε να το καταπολεμήσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο. Αυτό δεν θα είναι ένα κακό μέλλον, αλλά ένα καλό μέλλον», δήλωσε.

Πριν την πανδημία οι γιαγιάδες διοργάνωναν διαπροσωπικές εκδηλώσεις και καλόυσαν ειδικούς, ζητώντας τους να κάνουν παρουσιάσεις γύρω από κλιματικά και περιβαλλοντικά θέματα. Μετά τις παρουσιάσεις, πολλοί τις πλησίαζαν και ανέφεραν πως η κατάσταση είναι πολύ πιο δύσκολη από ότι πίστευαν οι ίδιοι μέχρι τότε. Η Harkki περιγράφει την απουσία γνώσης του κοινού ως «ανησυχητική», αλλά κατανοεί πως οι άνθρωποι είναι πολύ απασχολημένοι για να ασχοληθούν σωστά με τόσο σοβαρά και απαισιόδοξα θέματα. «Γι’ αυτό η παιδεία μέσω ερευνών είναι τόσο σημαντική γύρω από την κλιματική αλλαγή», λέει.

Λόγω της πανδημίας, δεν είναι δυνατόν, να διοργανώσουν παρουσιάσεις αυτόν τον καιρό. Γι’ αυτό και διοργανώνουν διαδικτυακά σεμινάρια. Το γκρουπ τους στο Facebook συνεχίζει να μεγαλώνει από μέλη κάθε ηλικίας. Τα μέλη δεν είναι όλα απολύτως ενημερωμένα, μερικά από αυτά μπαίνουν για να μάθουν, αναζητώντας απαντήσεις.

@facebook.com/groups/aktivistmummot/

Η Aktivistmummot θέλει να αποδείξει πως μια βιώσιμη και γεμάτη ζωή δεν είναι δύσκολο να επιτευχθεί. Πως το να καις ορυκτά καύσιμα και να ζεις με έναν τρόπο που χειροτερεύει την κλιματική αλλαγή δεν είναι το κατεστημένο. «Όταν κοιτάμε την ιστορία, όταν ήμασταν παιδιά, η ζωή ήταν πολύ διαφορετική, αλλά ήταν ακόμα καλή και χαρούμενη». Η Harkki αναφέρει πως η ζωή ήταν ευγενική με την γενιά της, με τους γονείς της να ανήκουν σε εκείνους που έζησαν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Δεν είχαμε πολλές μεγάλες καταστροφές κατά την διάρκεια της ζωής μας στην Ευρώπη. Κατά κάποιον τρόπο, είχαμε μια εύκολη ζωή. Οπότε θεωρούμε ότι είναι υποχρέωση μας να δώσουμε το ίδιο μέλλον στους νέους».

Οι γιαγιάδες που θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο γύρω τους, θέλουν να κάνουν τους Φιναλνδούς να καταλάβουν ότι οι αλλαγές που χρειάζονται για να μειωθούν οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής δεν είναι κακές. Για την ακρίβεια, κάνουν τη ζωή καλύτερη. Οι δράσεις τους είναι πολλές. Προσφέρουν συμβουλές ώστε να αποκτήσουν όλοι έναν πιο «πράσινο» τρόπο ζωής, ενώ συνεργάζονται με οργανισμούς πάνω σε διάφορα project. Τον περασμένο Οκτώβριο για παράδειγμα συνεργάστηκαν με την 4H Network, ώστε να μαζέψουν χρήματα για να φυτέψουν 10 χιλιάδες δέντρα.

Η Harkki όπως αναφέραμε παραπάνω, είναι και πρέσβειρα του EU Climate Pact. Τα μέλη του μιλούν διαδικτυακά κατά την διάρκεια της πανδημίας και σε μια από τις συνάντησης, άκουσε με χαρά ότι υπάρχουν κι άλλα παρόμοια γκρουπ γιαγιάδων που παλεύουν για το περιβάλλον σε άλλες χώρες. Ίσως οι γιαγιάδες μπορούν να αλλάξουν τον κόσμο...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι έρευνες που θα αλλάξουν την ιατρική

Νέα Εποχή 28.04.2024
Ελπιδοφόρα μηνύματα

Πώς ένα μέντιουμ, η Ελένη Ζακυνθινού οδήγησε την αστυνομία στην εξιχνίαση μιας υπόθεσης το 1934

Ιστορικά 28.04.2024
«Πώς ένα μέντιουμ οδήγησε τας αστυνομικάς αρχάς εις την ανακάλυψιν δύο διαρρηκτών»

Βίλα Μαργαρίτα, η έπαυλη των Αθηνών που δεν υπάρχει πια

Ιστορικά 28.04.2024
Βρισκόταν στη συνοικία των Αμπελοκήπων

Πώς η Βιέννη κράτησε τις τιμές των κατοικιών της σε λογικά επίπεδα και γκρέμισε τα ταμπού

Stories 28.04.2024
Τι είναι τα Gemeindebau που κάνουν τη Βιέννη να ξεχωρίζει στον ευρωπαϊκό χάρτη για τη σταθερότητα της πολιτικής της στη στέγαση

Γιατί οι γυναίκες στη Νότια Κορέα αρνούνται να βγαίνουν με άνδρες

Stories 28.04.2024
Ο πόλεμος των φύλων στη Νότια Κορέα

Η ηθοποιός Jean Spangler εξαφανίστηκε μια νύχτα. Το μόνο που βρήκαν ήταν ένα σημείωμα

Πρόσωπα 28.04.2024
Η περίπτωση της Jean Spangler, της επίδοξης ηθοποιού που εξαφανίστηκε χωρίς ίχνη το 1949

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική Χτες
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή Χτες
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά Χτες
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά Χτες
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών