E-Daily

Σαν σήμερα: Μια από τις μεγαλύτερες σφαγές αμάχων στην ιστορία

Στις 11 Δεκεμβρίου του 1981

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

11/12/2020 | 00:51

To 1979 η στρατιωτική κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ ανέτρεψε με πραξικόπημα τον πρόεδρο Ουμπέρτο Ρομέρο. Οι ΗΠΑ είδαν αυτό το πραξικόπημα με πολύ καλό μάτι, αφού είχε προηγηθεί η ανεπιθύμητη ανατροπή του καθεστώτος Σομόζα στην Νικαράγουα. Αποφάσισαν λοιπόν να βοηθήσουν την χούντα στρατιωτικά και οικονομικά.

Η χούντα παρόλη την προσπάθειά της για φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις, προχωρούσε σε βίαιες καταστολές με πολλούς νεκρούς. Ο εμφύλιος της Νικαράγουα είχε μόλις αρχίσει. Το 1981, οι αριστερές οργανώσεις ενώθηκαν και κήρυξαν πόλεμο στην δεξιά κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ. Η σφαγή του Ελ Μοσότε, στις 11 Δεκεμβρίου, έμεινε στην ιστορία ως μια από τις πιο βάναυσες, άδικες και βίαιες μαζικές δολοφονίες αμάχων στην ιστορία.

Το Ελ Μοσότε είχε κρατήσει ουδέτερη στάση την περίοδο του εμφυλίου. Οι κάτοικοί του ήταν προτεστάντες, με τους καθολικούς να είναι αυτοί που υποστήριζαν περισσότερο τους αριστερούς αντάρτες. Είχαν πουλήσει κάποιες φορές διάφορα εφόδια, όμως είχαν καταστήσει σαφές στους αντάρτες ότι στο χωριό τους δεν θα έβρισκαν εθελοντές για τον αγώνα τους.

Στις 10 Δεκεμβρίου, μια μονάδα στρατού που είχε εκπαιδευτεί στις ΗΠΑ, έφτασε στο Ελ Μοσότε, ύστερα από μάχη με τους αντάρτες. Ο στρατός βρήκε στο χωριό εκτός από τους κατοίκους και μερικούς αγρότες, που πιθανόν να είχαν προσχωρήσει στους αντάρτες και ζήτησαν καταφύγιο στο χωριό.

Οι στρατιώτες της «Attlacati Batallion», διέταξαν τους πάντες να βγουν από τα σπίτια τους και να πάνε στην πλατεία, όπου τους έβαλαν να γονατίσουν με το πρόσωπο στραμμένο στο έδαφος. Την επόμενη μέρα, στις 11 Δεκεμβρίου, χώρισαν τους άντρες από τις γυναίκες και τα παιδιά, και προχώρησαν σε βασανισμούς, ανακρίσεις και εκτελέσεις των ανδρών. Το μεσημέρι, πήραν τις γυναίκες και όσες ήταν από 10 ετών και πάνω, τις βίασαν επανειλημμένα. Αργότερα τις έστησαν απέναντι και τις σκότωσαν όλες με οπλοπολυβόλα. Τα παιδιά ήταν τελευταία. Εκεί, οι στρατιώτες χρησιμοποίησαν μαχαίρια, κόβοντας τους λαιμούς τους και κρεμόντας τα από δέντρα.

Αφού σκότωσαν ολόκληρο τον πληθυσμό του χωριού, έβαλαν φωτιά σε όλα τα κτίρια. Μ Το ίδιο βράδυ παρέμειναν στο χωριό. Την επόμενη μέρα συνέχισαν την σφαγή στο κοντινό χωριό Λος Τορίλες.

Το περιστατικό της σφαγής του Ελ Μοσότε, έγινε γνωστό 1,5 μήνα αργότερα από Αμερικανούς δημοσιογράφους. Οι δημοσιογράφοι έγραψαν ότι 730 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους. Αργότερα η κυβέρνηση του Ελ Σαλβαδόρ αλλά και των ΗΠΑ, δεν αρνήθηκαν την σφαγή αλλά ισχυρίστηκαν πως οι σφαγιασθέντες ήταν μόλις 300!

Μετέπειτα έρευνες, ανέβασαν τον αριθμό των θυμάτων στους 900 αμάχους, αθώους πολίτες. Ο εμφύλιος πόλεμος στο Ελ Σαλβαδόρ τερματίστηκε το 1992, με τους νεκρούς να φτάνουν επίσημα τους 27.000, αλλά ο πραγματικός αριθμός να είναι πολύ μεγαλύτερος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η μακρύτερη σιδηροδρομική γραμμή του κόσμου

Νέα Εποχή 14.07.2024
Μια από τις πιο εντυπωσιακές μηχανικές κατασκευές της ιστορίας

Το απίστευτα κομψό σπίτι της Emma Roberts

Αρχιτεκτονική 14.07.2024
Υπέροχο και ζεστό

Αμφιλεγόμενα έργα τέχνης που προκάλεσαν σάλο και αντιδράσεις

Stories 14.07.2024
Η τέχνη ήταν πάντα ένας καθρέφτης που αντανακλά τις αξίες, τις πεποιθήσεις και τις αντιπαραθέσεις της κοινωνίας.

Οι παλιές πολυκατοικίες της Αθήνας: Αυτή είναι η παλαιότερη της πόλης

Αρχιτεκτονική 14.07.2024
Κτίρια, στα οποία συνυπάρχει η αρχιτεκτονική, η ιστορία της πόλης και η καθημερινή ζωή

Το γεγονός που προκάλεσε τον πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορικά 14.07.2024
Μια λάθος στροφή έφερε την πρώτη δολοφονία

Ένα ζευγάρι ζει χωρίς χρέη σε ένα σπίτι που έχτισε μόνο του, στη Μοντάνα

Αρχιτεκτονική 14.07.2024
Τώρα, διδάσκουν σε άλλους πώς να κάνουν το ίδιο

Yφεση της φιλίας: Tι είναι αυτό το φαινόμενο που εμφανίστηκε τελευταία

Πρόσωπα 14.07.2024
Πώς τα social media και το YouTube έκαναν μια γενιά να πιστέψει ότι έχει φίλους

Τι είναι ο τουρισμός ύπνου;

Ταξίδια 14.07.2024
Η νέα μεγάλη τάση για τους ταξιδιώτες

Το πείραμα που δείχνει πως μοιράζουν τα λεφτά τους οι πλούσιοι και οι φτωχοί

Νέα Εποχή 14.07.2024
Ποιοι δανείζουν πιο εύκολα, ποιους δεν τους παίρνεις ούτε ευρώ...

Ο Ισπανός ήρωας που έγινε ταινία, σειρά και animation

TV Σειρές Χτες
Τιμήθηκε όσο λίγοι