E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η χώρα που κάθε τρεις ημέρες μια γυναίκα δολοφονείται από τον σύντροφό της

Η θέση της γυναίκας δεν είναι αυτή που θα έπρεπε να είναι ακόμα και στης προηγμένες χώρες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 23/11/2020 | 00:01

Η χώρα που κάθε τρεις ημέρες μια γυναίκα δολοφονείται από τον σύντροφό της
@iamexpat.de

Σίγουρα όταν διαβάσετε ότι αυτή η χώρα είναι η Γερμανία, δεν θα το πιστέψετε. Κι όμως. Στη Γερμανία κάθε μέρα κάποιος άνδρας επιχειρεί να δολοφονήσει τη σύντροφό του ή την πρώην του. Και μια φορά στις τρείς ημέρες το καταφέρνει. Οι γυναικείες οργανώσεις αντιδρούν για τις ποινές τις οποίες χαρακτηρίζουν «πολύ ήπιες».

Η Γιούλια Σέφνερ, επικεφαλής του Συντονιστικού Κέντρου της Έσσης κατά της οικιακής βίας, αναφέριε πως η «δολοφονία ενός συντρόφου δεν συμβαίνει από τη μια μέρα στην άλλη». Κι αυτό γιατί πρόκειται για την κορύφωση μια μακροχρόνιας οικιακής βίας, που συνήθως ξεκινά με προσβολές, σωματικές και οικονομικές πιέσεις, εξηγεί.

Οι γυναικείες οργανώσεις κατακρίνουν τον τρόπο που τα γερμανική ΜΜΕ παρουσιάζουν τις συγκεκριένες ειδήσεις, όπως αναφέρει η Deutsche Welle. Έχουν συνήθως τίτλους όπως «οικογενειακή τραγωδία», «εpωτικό δράμα», «έγκλημα ζήλιας». Ωστόσο όπως λέει η Βανέσα Μπελ από την οργάνωση γυναικών «Terre des Femmes», αυτός ο τρόπος επηρεάζει το πως κατηγοριοποιούνται αυτά τα εγκλήματα. Ως προσωπική υπόθεση. Ως γεγονότα μεμονωμένα, που δεν αποτελούν πρόβλημα για την υπολοιπη κοινωνία. Ενώ συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

«Συνεχίζει να είναι ένα μεγάλο θέμα ταμπού στη Γερμανία. Η γκρίζα ζώνη είναι μεγάλη, τα στατιστικά στοιχεία αντικατοπτρίζουν μόνο πράξεις βίας που έχουν καταγγελθεί ή που έχουν κολαστεί ποινικά. Αλλά έρευνα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο από το 2014 δείχνει ότι μόνο μια στις τρεις περιπτώσεις οικιακής βίας καταγγέλλεται στην αστυνομία».

Τον Φεβρουάριο του 2018, ο πρώην σύντροφος μιας 35χρονης, τη μαχαίρωσε 18 φορές. Η γυναίκα πέθανε λίγα λεπτά αργότερα μπροστά στην πόρτα του σπιτιού της. Η Σέφερ ήταν εισαγγελέας στην περιοχή. Έφτασε στην σκηνή του εγκλήματος και σήμερα θυμάται πως επρόκειτο για μια κλασσική περίπτωση.

«Είχαν σχέση, που όμως δεν μπορούσε να κρατήσει. Ο δράστης προσπαθούσε για ένα διάστημα να την ξανακερδίσει. Σε αυτή τη φάση χρησιμοποίησε βία. Το θύμα κατήγγειλε τον δράστη, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του, επιβλήθηκε απαγόρευση επικοινωνίας. Την ημέρα της ειδεχθούς πράξης, ο μετέπειτα δράστης περίμενε για ώρες το θύμα έξω από το σπίτι του. Και όταν η γυναίκα του είπε ότι η σχέση τους τελείωσε οριστικά και αμετάκλητα, ο δράστης έβγαλε μαχαίρι και την σκότωσε».

Σε εκείνο το περιστατικό ο δράστης καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη ως ένοχος για δολοφονία. Σε άλλες περιπτώσεις όμως οι δικαστές δεν είναι τόσο «αυστηροί». Συχνά οι δράστε παρόμοιων εγκλημάτων καταδικάζονται για ανθρωποκτονία, με μέγιστη ποινή τα 10 έτη. Πολλοί δικαστές λαμβάνουν σοβαρά υπόψιν τους την συναισθηματική φόρτιση του κατηγορούμενου, επιβάλλοντας μικρότερη ποινή. Έτσι είναι σαν να αναγνωρίζουν πως ο δράστης υπέστη κι αυτός βλάβη, σκοτώνοντας τη γυναίκα που αγαπούσε.

Πολλοί από τους δικαστές όταν αιτιολογούν την απόφασή τους, παραπέμπουν σε μια απόφαση του εφετείου από το 2008, για μια υπόθεση μιας γυναίκας που έχασε την ζωή της από τον σύντροφό της ύστερα από χωρισμό. Το δικαστήριο δεν απόδωσε πρόθεση, ούτε ταπεινά κίνητρα, πράγματα που θα καταδίκαζαν τον δράστη σε ισόβια.

Η διαπίστωση των δικαστών ήταν πως ο χωρισμός προκλήθηκε από το θύμα και ότι ο κατηγορούμενος προέβη σε αυτή την πράξη για να μην την χάσει. Φυσικά και η διατύπωση είναι εντελώς προβληματική. Όπως τονίζει η η Λέονι Στάινλ από το Σύνδεσμο Γερμανών Νομικών, το πρόβλημα είναι η «απόδοση ενός είδους μομφής στο θύμα, μια που το δικαστήριο αποδέχεται το επιχείρημα ότι μια γυναίκα χάνει τη ζωή της, επειδή ο δράστης δεν θέλει να της αναγνωρίσει το δικαίωμα να ζει μιαν ανεξάρτητη ζωή με ανεξάρτητες αποφάσεις».

Η Στάινλ αναφέρει πως η ίδια αρχή ακολουθείται στην πράξη για εγκλήματα τιμής, όταν κορίτσια και γυναίκες δολοφονούνται από μέλη της οικογένειας τους επειδή την ατίμασαν. Πρόκειται ξεκάθαρα για πατριαρχικές ιδέες και αξιώσεις και στα δυο είδη εγκλημάτων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτή είναι η πιο ευτυχισμένη πόλη στην Ελλάδα για το 2025 – και ΔΕΝ είναι η Αθήνα!

Νέα Εποχή 09.05.2025
Μια απρόσμενη πρωτιά για την Ελλάδα: Η πόλη που «νίκησε» την Αθήνα και μπήκε στον διεθνή χάρτη της ευτυχίας

Το ξέρατε; Ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος έκρυβε αυτό το μυστικό μέχρι τον θάνατό του

Πρόσωπα Χτες
Το κοινό τον λάτρεψε, το σινεμά τον τίμησε, κι όμως έζησε και έφυγε μόνος – η αληθινή ιστορία πίσω από το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο της χρυσής εποχής

Ο άνθρωπος που νίκησε τον ωκεανό

Ιστορικά Χτες
Κατέχει το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα που έμεινε ναυαγός στη θάλασσα

Ο αναβάτης που κέρδισε τον αγώνα αν και ήταν νεκρός

Ιστορικά Χτες
Δεν μπόρεσε να χαρεί το όνειρό του

«Sindoor»: Η κόκκινη κουκίδα που έγινε πολεμική δήλωση

Stories Χτες
Ο θρησκευτικός συμβολισμός πίσω από την επίθεση της Ινδίας κατά του Πακιστάν

«Αρπακτικό με λευκή μπλούζα»: Η συγκλονιστική υπόθεση του γυναικολόγου που πλήγωσε εκατοντάδες

Stories Χτες
Το Πανεπιστήμιο Κολούμπια πληρώνει το τίμημα για την πολυετή συγκάλυψη – Τι λένε οι επιζήσασες.

Αποκάλυψη: Το τρελό πολύχρωμο κτίριο της Βιέννης που κάνει το Instagram να παραληρεί – Κι όμως, είναι πολυκατοικία!

Αρχιτεκτονική Προχτές
Ξέχνα ό,τι ξέρεις για την αρχιτεκτονική – Η Βιέννη κρύβει ένα ψυχεδελικό παραμύθι που θα σου αλλάξει την οπτική.

Αυτός είναι ο πρώτος Έλληνας ηθοποιός που ξεκίνησε να κάνει ταινίες ‑ Ο πρωτοπόρος του σινεμά και του ...κιτς

Πρόσωπα Προχτές
Αχιλλέας Μαδράς: Από το Παρίσι στον «Μάγο της Αθήνας» και από τη Σάρα Μπερνάρ στο πρώτο ελληνικό σαρδάμ

Δεν έχει τέλος η... κακή «τύχη» των έργων του Ρόθκο

Stories Προχτές
Παιδί προκάλεσε ζημιά σε πίνακα Ρόθκο αξίας 50 εκατ. ευρώ – Ποιος ευθύνεται και πώς θα αποκατασταθεί το έργο

Η ζωή στο πιο απομακρυσμένο νησί του κόσμου

Stories Προχτές
Μόλις 236 κάτοικοι ζούνε εκεί