E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Είναι τελικά πράγματι επικίνδυνα τα μινκ;

Τι δείχνουν οι έρευνες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/11/2020 | 00:15

Κορωνοϊός: Είναι τελικά πράγματι επικίνδυνα τα μινκ;
@aljazeera.com

Το θέμα που έχει προκύψει με την μαζική θανάτωση των μινκ παγκοσμίως, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Τα μινκ θεωρείται ότι είναι ζώα που αποτελούν πηγή πολλών μεταδόσεων στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Nature, και ύστερα από εντατική ανάλυση των μεταλλάξεων του COVID-19 στα μινκ, το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως δεν είναι ακόμα επικίνδυνες. Στη Δανία, οι υπεύθυνοι Δημόσιας Υγεία έχουν δημοσίευσαν αποτελέσματα που αφορούν τη συμπεριφορά του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία μινκ και ανθρώπους. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν ανακοινώσει πως ορισμένες μεταλλάξεις του ιού θα μπορούσαν να μειώσουν την επίδραση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Έτσι ο πρωθυπουργός της Δανίας πήρε την απόφαση να θανατωθούν 17 εκατομμύρια μινκ.

Ύστερα όμως από αξιολόγηση των ερευνών, οι επιστήμονες έβγαλαν το συμπέρασμα πως αυτές οι μεταλλαγές δεν δείχνουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ευκολότερα ή να τον καταστήσουν πιο θανατηφόρο και να περιορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Από την άλλη, οι ερευνητές λένε πως η σφαγή των μινκ ίσως είναι απαραίτητη, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού στα μινκ, αφού εντοπίστηκε σε περισσότερα από 200 εκτροφεία από τον Ιούνιο. Το γεγονός αυτό καθιστά τα συγκεκριμένα ζώα μεγάλη πηγή μετάδοσης για τον άνθρωπο. Στις περιοχές μάλιστα που εντοπίστηκαν τα κρούσματα σε ζώα, αυξήθηκαν αυτομάτως και τα κρούσματα σε ανθρώπους. Στη Δανία τα κρούσματα σε μινκ είναι τριπλάσια από εκείνα σε ανθρώπους. Έτσι η σφαγή τους κρίνεται έως και απαραίτητη.

Η ταχύτατη εξάπλωση αυτή σε μινκ, αυξάνει ταυτόχρονα και την πιθανότητα μεταλλάξεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία. Οι ερευνητές της Δανίας εξέτασαν δείγματα από 40 εκτροφεία και ανακάλυψαν 170 παραλλαγές του ιού. Σε δείγματα από ανθρώπους έχουν βρει 300 παραλλαγές με τη μετάδοση να προέρχεται πιθανότερα από τα μινκ.

https://www.politico.eu/article/denmark-coronavirus-mink-kill-all-stop-mutated-spreading-humans/

@politico.eu

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ένα στέλεχος, στο οποίο βρέθηκαν συνδυασμοί μεταλλαγών και εντοπίστηκε σε 5 εκτροφεία της Βόρειας Δανίας. Οι μελέτες έδειξαν πως τα αντισώματα που βρέθηκαν σε ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, δεν αναγνώριζαν το συγκεκριμένο στέλεχος. Άρα αυτά τα στελέχη ίσως να μην είναι ευαίσθητα σε θεραπείες αντισωμάτων και εμβόλια. Για να μην τεθεί σε κίνδυνο το νέο εμβόλιο και η αποτελεσματικότητα του, αποφασίστηκε η θανάτωση των μινκ.

Άλλοι πάλι ερευνητές αμφισβητούν αυτή την άποψη, λένε πως το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχει εξαπλωθεί εκτεταμένα και πως δεν βρέθηκε σε άνθρωπο από τον Σεπτέμβριο και μετά. Υποστηρίζουν πως οι μελέτες για κίνδυνο για το εμβόλιο είναι πρώιμες. Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί για το αν όλες οι μεταλλαγές σχετίζονται με τα μινκ, αφού πολλά δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα για ανάλυση. Αν και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα μεταλλάξεων που προήλθαν από μινκ. Και η εξάπλωση τους σε ζώα μπορεί να προκαλέσουν νέες, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Η Δανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτρεφόμενων μινκ και καταβάλλει προσπάθειες για έλεγχο της μετάδοσης στα εκτροφεία. Κρούσματα σε εκτροφεία έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ολλανδία. Η τελευταία μάλιστα πήρε την απόφαση να εξαλείψει ολόκληρο τον πληθυσμό τους μέχρι το 2021 και να τερματίσει την εκτροφή τους μέχρι το 2024.

Ακόμη δεν είναι διαπιστωμένο πώς ο ιός εισέρχεται στα εκτροφεία. Για αυτόν τον σκοπό έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε πολλά άγρια ζώα της περιοχής, όπως σε αλεπούδες, ασβούς, γάτες και κουνάβια. Το μόνο θετικό δείγμα που εντοπίστηκε αφορούσε γλάρο και η πιθανή πηγή μετάδοσης ήταν ο άνθρωπος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αυτά είναι τα 10 πιο συνηθισμένα επίθετα στην Ελλάδα

Stories 19.07.2024
Ξέρετε ποιο είναι πρώτο

Πώς είναι στ`αλήθεια να ανακαλύπτεις πως το παιδί σου είναι γκέι ή τρανς

LGBTQI+ 19.07.2024
Μιλώντας ανοιχτά: Yπερήφανοι γονείς στηρίζουν τα ΛΟΑΤ+ παιδιά τους

Παράξενες παραδόσεις γάμου από όλο τον κόσμο

Stories Χτες
Από την Αφρική ως την Ασία και την Αμερική όλα τα περίεργα γαμήλια έθιμα

Γιατί οι Ιάπωνες θα έχουν το ίδιο επώνυμο το 2531

Stories Χτες
Τι προέβλεψε μελέτη για το 2531.

Η γυναίκα που έστειλε λεφτά στο διάστημα για τον έρωτά της

Stories Χτες
Ήθελε να βοηθήσει έναν «Ρώσο αστροναύτη» που είχε γνωρίσει στο διαδίκτυο να επιστρέψει στη Γη

«Θύελλα» στην Ιταλία για τους οίκους Armani και Dior – Οι κατηγορίες εναντίον τους

Νέα Εποχή Προχτές
Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα σχολαστικοί σχετικά με τις συνθήκες εργασίας των υπεργολάβων τους

Η ιστορία της φτωχότερης πόλης της Γερμανίας, που άλλαξε όνομα λόγω... Taylor Swift

Stories Προχτές
Πού βρίσκεται το Γκελζενκίρχεν και γιατί παρήκμασε

Το ριφιφί του αιώνα: H ιστορία της μεγαλύτερης ληστείας στην Ελλάδα

Stories Προχτές
Μία από τις εντυπωσιακότερες και μεθοδικότερες διαρρήξεις στα χρονικά

Μια κρυφή ρύθμιση στο iPhone που μπορεί να απειλήσει την ασφάλειά σας

Νέα Εποχή Προχτές
Είναι μια ευρέως διαδεδομένη λειτουργία

Η θρυλική παραγγελιά θανάτου που έγινε στίχος και έμεινε στην ιστορία

Stories 16.07.2024
Ένα έγκλημα πάθους της σύγχρονης Ελλάδας που άφησε εποχή