E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κορωνοϊός: Είναι τελικά πράγματι επικίνδυνα τα μινκ;

Τι δείχνουν οι έρευνες

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 20/11/2020 | 00:15

Κορωνοϊός: Είναι τελικά πράγματι επικίνδυνα τα μινκ;
@aljazeera.com

Το θέμα που έχει προκύψει με την μαζική θανάτωση των μινκ παγκοσμίως, έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις. Τα μινκ θεωρείται ότι είναι ζώα που αποτελούν πηγή πολλών μεταδόσεων στον άνθρωπο. Οι επιστήμονες διαφωνούν μεταξύ τους.

Σύμφωνα με δημοσίευση στο περιοδικό Nature, και ύστερα από εντατική ανάλυση των μεταλλάξεων του COVID-19 στα μινκ, το συμπέρασμα που προέκυψε είναι πως δεν είναι ακόμα επικίνδυνες. Στη Δανία, οι υπεύθυνοι Δημόσιας Υγεία έχουν δημοσίευσαν αποτελέσματα που αφορούν τη συμπεριφορά του ιού SARS-CoV-2 σε εκτροφεία μινκ και ανθρώπους. Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν ανακοινώσει πως ορισμένες μεταλλάξεις του ιού θα μπορούσαν να μειώσουν την επίδραση του εμβολίου για τον κορωνοϊό. Έτσι ο πρωθυπουργός της Δανίας πήρε την απόφαση να θανατωθούν 17 εκατομμύρια μινκ.

Ύστερα όμως από αξιολόγηση των ερευνών, οι επιστήμονες έβγαλαν το συμπέρασμα πως αυτές οι μεταλλαγές δεν δείχνουν ενδείξεις ότι ο ιός μπορεί να εξαπλωθεί ευκολότερα ή να τον καταστήσουν πιο θανατηφόρο και να περιορίσει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

Από την άλλη, οι ερευνητές λένε πως η σφαγή των μινκ ίσως είναι απαραίτητη, λόγω της ταχύτατης εξάπλωσης του ιού στα μινκ, αφού εντοπίστηκε σε περισσότερα από 200 εκτροφεία από τον Ιούνιο. Το γεγονός αυτό καθιστά τα συγκεκριμένα ζώα μεγάλη πηγή μετάδοσης για τον άνθρωπο. Στις περιοχές μάλιστα που εντοπίστηκαν τα κρούσματα σε ζώα, αυξήθηκαν αυτομάτως και τα κρούσματα σε ανθρώπους. Στη Δανία τα κρούσματα σε μινκ είναι τριπλάσια από εκείνα σε ανθρώπους. Έτσι η σφαγή τους κρίνεται έως και απαραίτητη.

Η ταχύτατη εξάπλωση αυτή σε μινκ, αυξάνει ταυτόχρονα και την πιθανότητα μεταλλάξεων, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν ανησυχία. Οι ερευνητές της Δανίας εξέτασαν δείγματα από 40 εκτροφεία και ανακάλυψαν 170 παραλλαγές του ιού. Σε δείγματα από ανθρώπους έχουν βρει 300 παραλλαγές με τη μετάδοση να προέρχεται πιθανότερα από τα μινκ.

https://www.politico.eu/article/denmark-coronavirus-mink-kill-all-stop-mutated-spreading-humans/

@politico.eu

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί ένα στέλεχος, στο οποίο βρέθηκαν συνδυασμοί μεταλλαγών και εντοπίστηκε σε 5 εκτροφεία της Βόρειας Δανίας. Οι μελέτες έδειξαν πως τα αντισώματα που βρέθηκαν σε ανθρώπους που είχαν αναρρώσει από τον κορωνοϊό, δεν αναγνώριζαν το συγκεκριμένο στέλεχος. Άρα αυτά τα στελέχη ίσως να μην είναι ευαίσθητα σε θεραπείες αντισωμάτων και εμβόλια. Για να μην τεθεί σε κίνδυνο το νέο εμβόλιο και η αποτελεσματικότητα του, αποφασίστηκε η θανάτωση των μινκ.

Άλλοι πάλι ερευνητές αμφισβητούν αυτή την άποψη, λένε πως το συγκεκριμένο στέλεχος δεν έχει εξαπλωθεί εκτεταμένα και πως δεν βρέθηκε σε άνθρωπο από τον Σεπτέμβριο και μετά. Υποστηρίζουν πως οι μελέτες για κίνδυνο για το εμβόλιο είναι πρώιμες. Μέχρι σήμερα δεν έχει διευκρινιστεί για το αν όλες οι μεταλλαγές σχετίζονται με τα μινκ, αφού πολλά δεδομένα δεν είναι διαθέσιμα για ανάλυση. Αν και υπάρχουν ορισμένα παραδείγματα μεταλλάξεων που προήλθαν από μινκ. Και η εξάπλωση τους σε ζώα μπορεί να προκαλέσουν νέες, που μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα.

Η Δανία είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό εκτρεφόμενων μινκ και καταβάλλει προσπάθειες για έλεγχο της μετάδοσης στα εκτροφεία. Κρούσματα σε εκτροφεία έχουν εντοπιστεί και σε άλλες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, η Ισπανία και η Ολλανδία. Η τελευταία μάλιστα πήρε την απόφαση να εξαλείψει ολόκληρο τον πληθυσμό τους μέχρι το 2021 και να τερματίσει την εκτροφή τους μέχρι το 2024.

Ακόμη δεν είναι διαπιστωμένο πώς ο ιός εισέρχεται στα εκτροφεία. Για αυτόν τον σκοπό έχουν πραγματοποιηθεί έλεγχοι σε πολλά άγρια ζώα της περιοχής, όπως σε αλεπούδες, ασβούς, γάτες και κουνάβια. Το μόνο θετικό δείγμα που εντοπίστηκε αφορούσε γλάρο και η πιθανή πηγή μετάδοσης ήταν ο άνθρωπος.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Εορτολόγιο: Πότε πέφτει του Αγίου Γεωργίου

Ιστορικά 23.04.2024
Το αιώνιο ερώτημα...

Η εποχή του Οzempic: Ένα φάρμακο που δημιούργησε κουλτούρα

Stories 23.04.2024
Η κουλτούρα της δίαιτας, την εποχή της υπερκατανάλωσης

Πως κάνουν τατουάζ οι φυλακισμένοι;

Stories 23.04.2024
Ο περιορισμός τους κάνει όλο και πιο εφευρετικούς

Το αρχαίο εpωτικό γκράφιτι που βρέθηκε σε ελληνικό νησί

Ιστορικά Χτες
Αφορούσε τη συνέυρεση δυο αντρών

Ένας άνδρας που ο κόσμος δεν του έδωσε την αναγνώριση που άξιζε

Πρόσωπα Χτες
Το επίτευγμά του και η αναγνώριση που δεν ήρθε

Εξωγήινοι: Οι 3 πιο γνωστές περιπτώσεις «στενών επαφών»

Stories Χτες
Κάποιοι είδαν, κάποιοι έκαναν ότι δεν είδαν

Παγκόσμια Ημέρα Γης: Ποιο είναι το μέλλον μας σε αυτό τον πλανήτη;

Περιβάλλον Χτες
To μέλλον διαγράφεται... ζεστό

4 εθνικοί ύμνοι που δεν έχουν καθόλου στίχους

Stories Προχτές
Ποιες χώρες δεν περιλαμβάνουν λόγια στον ύμνο τους

Ο Αγιος που έχει αφιερωμένη μόνο μια εκκλησία με το όνομά του σε όλη την Ελλάδα

Πρόσωπα Προχτές
Είχε ζήσει σαν ασκητής στο Αγιο Όρος

Ψωνίζεις μέσω TikTok; Τι πρέπει οπωσδήποτε να προσέξεις

Νέα Εποχή Προχτές
Το TikTok γέμισε μαγαζιά

Η έννοια της παραδοσιακής οικογένειας αλλάζει: Τι να περιμένουμε

Stories Προχτές
Tα παιδιά που γεννιούνται τώρα θα συναντήσουν τους περισσότερους από τους προπάππους τους, αλλά δεν θα έχουν πολλά αδέρφια ή ξαδέρφια και περισσότερες γυναίκες θα πεθάνουν μόνες