E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το νησί που αλλάζει χώρα κάθε έξι μήνες

Από το 1659

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 6/11/2020 | 00:28

Το νησί που αλλάζει χώρα κάθε έξι μήνες
@cntraveler.com

Ο ποταμός Bidasoa βγαίνει στον Ατλαντικό ωκεανό,. Μόλις έξι χιλιόμετρα πριν την διασταύρωση του γλυκού με το θαλασσινό νερό, υπάρχει ένα μικρό νησάκι στη μέση του ποταμού πάνω στα σύνορα Γαλλίας και Ισπανίας. Το νησί ονομάζεται Pheasant.

Εκεί συναντήθηκαν το 1659 οι Γάλλοι και οι Ισπανοί για να υπογράψουν της Συνθήκη των Πυρηναίων, η οποία έβαλε τέλος στον Τριακονταετή Πόλεμο. Η Συνθήκη τράβηξε νέα σύνορα μεταξύ των δυο χωρών, τα οποία ξεκινούν τα από τα Πυρηναία και «τρέχουν» μαζί με τον ποταμό Bidasoa μέχρι τον Ατλαντικό Ωκεανό, βάζοντας ένα φυσικό σύνορο μεταξύ τους.

Όπως συμβαίνει συνήθως με τα σύνορα που ορίζονται από ποτάμια, τα σύνορα βρίσκονται στη μέση του πλάτους του ποταμού. Ωστόσο το σύνορο αυτό κόβει στην μέση το νησί Pheasant των 6,5 χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων. Αν το έκοβε στην μέση, οι δυο χώρες θα ήλεγχαν το δικό τους μισό. Αλλά αποφάσισαν να το κάνουν κάπως αλλιώς με το νησί να γίνεται «συγκυριαρχία».

https://www.amusingplanet.com/2016/10/pheasant-island-island-that-changes.html

@amusingplanet.com

Η συγκυριαρχία σε μια περιοχή είναι όταν δυο ή περισσότερες χώρες έχουν ίση κυριαρχία σε αυτή χωρίς να το χωρίσουν σε διαφορετικές εθνικές ζώνες. Ένα παράδειγμα συγκυριαρχίας είναι η Ανταρκτική. Ιστορικά υπήρξαν αρκετές περιοχές με συγκυριαρχία αλλά δεν επέζησαν και πολύ.

Το νησί Pheasant είναι όμως η παλαιότερη μορφή συγκυριαρχίας που φτάνει μέχρι το σήμερα. Αλλά αυτό δεν είναι το μόνο αξιοπρόσεκτο. Είναι και η μοναδική που δεν μοιράζεται ταυτόχρονα αλλά εναλλάξ. Για 6 μήνες κάθε χρόνο, το Pheasant ανήκει στην Γαλλία, ενώ τους άλλους έξι ανήκει στην Ισπανία. Είναι σαν έναν εξαιρετικά slow motion αγώνα τένις που παίζεται από το 1659 μεταξύ Γαλλίας και Ισπανίας.

Πριν τον Τριακονταετή Πόλεμο, η κυριότητα του νησιού δεν είχε αποσαφηνιστεί. Ήταν ένα ουδέτερο έδαφος και ως ουδέτερο, υπήρξε το ιδανικό μέρος συνάντησης μεταξύ των βασιλιάδων των δυο χωρών. Σήμερα το νησί Pheasant δεν είναι επισκέψιμο από το κοινό, αλλά μπορεί κάποιος να πλησιάσει αρκετά αν θέλει. Βρίσκεται σε απόσταση 31 μέτρων από την ισπανική πόλη Irun και 45 μέτρα από την γαλλική πόλη Hendaye. Κάθε έξι μήνες, αξιωματούχοι των δυο χωρών συναντιούνται στο νησί και κάνουν μια τελετή απονομής/παραλαβής.

http://cosmotales.com/entertainment-pheasant-island-switches-countries/

@cosmotales.com

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα «σιωπηλά» θύματα του Διαστήματος: Τα ζώα που άνοιξαν τον δρόμο για τον άνθρωπο

Νέα Εποχή 17.04.2026
Από τη Λάικα μέχρι τους χιμπατζήδες, η άγνωστη ιστορία πίσω από την κατάκτηση του Διαστήματος που ελάχιστοι γνωρίζουν

Η πρώτη χώρα που δίνει άδεια μετ’ αποδοχών για αποβολή σε κάθε στάδιο εγκυμοσύνης

Νέα Εποχή 17.04.2026
Ιστορική απόφαση φέρνει άδεια μετ’ αποδοχών και ανοίγει μια νέα συζήτηση για το πένθος που μέχρι τώρα έμενε «αόρατο»

Πωλείται ξανά η «Christina O»: Στα 52 εκατ. ευρώ η θαλαμηγός του Ωνάση

Stories 17.04.2026
Το σκάφος, αποτελεί ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σύμβολα της κοσμικής ζωής του 20ού αιώνα

Νέα έρευνα σοκ: Αυτός είναι ο μήνας που γεννιούνται οι πιο ελκυστικές γυναίκες

Νέα Εποχή 17.04.2026
Τι λέει η επιστήμη, τι αμφισβητούν οι ειδικοί και γιατί τελικά η ομορφιά δεν χωράει… σε ημερολόγιο

10 σοφά αποφθέγματα του Φράντς Κάφκα για τη ζωή και τον άνθρωπο

Stories 17.04.2026
Ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της ιστορίας

Yφεση της φιλίας: Tι είναι αυτό το φαινόμενο που εμφανίστηκε τελευταία

Πρόσωπα 17.04.2026
Πώς τα social media και το YouTube έκαναν μια γενιά να πιστέψει ότι έχει φίλους

Ο άνθρωπος πίσω από το Ioannina Half Marathon: Ο Βασίλης Τζουμάκας μιλά για τον αγώνα που έγινε θεσμός

Πρόσωπα Χτες
Από μια ιδέα που ξεκίνησε στα Ιωάννινα, σε ένα από τα πιο δυνατά running events της Ελλάδας – 10 ερωτήσεις στον άνθρωπο που το δημιούργησε

Πικροδάφνη στα σχολεία: Eπικίνδυνο φυτό ή υπερβολικός πανικός;

Stories Χτες
Οι πικροδάφνες περιλαμβάνονται συχνά στα πιο δηλητηριώδη φυτά στον κόσμο και είναι πολύ κοινές στην Ελλάδα

Μπίτα Χεμάτι: Τι ξέρουμε και τι όχι για την καταδίκη που συζητά όλος ο κόσμος

Πρόσωπα Χτες
Η υπόθεση της κάνει τον γύρο του διαδικτύου

Εχει η Βόρεια Κορέα πυρηνικά όπλα τελικά;

Stories Χτες
Η Βόρεια Κορέα ανεβάζει ταχύτητα στο πυρηνικό της πρόγραμμα