E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Το αρχαίο ναυάγιο της Ελλάδας που θα γίνει το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο

Βρίσκεται στον βυθό από τον 5ο αιώνα π.Χ.

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 24/7/2020 | 01:25

Το αρχαίο ναυάγιο της Ελλάδας που θα γίνει το πρώτο υποθαλάσσιο μουσείο
@thevintagenews.com

Ένα αρχαίο ναυάγιο θα γίνει το πρώτο υποβρύχιο μουσείο στην Ελλάδα. Οι πύλες του μάλιστα θα ανοίξουν σύντομα και συγκεκριμένα στις 3 Αυγούστου. Το διάσημο ναυάγιο αμφορέων που βρίσκεται στην νήσο Περιστέρα της Αλοννήσου, θα παραμείνει ανοιχτό για τους δύτες μέχρι τις 2 Οκτωβρίου.

Βρίσκεται στο βυθό από τα μέσα του 5ου αιώνα π.Χ. και είναι ένα από τα σημαντικότερα της αρχαιότητας. Ένας ψαράς το αντίκρυσε για πρώτη φορά το 1985 σε βάθος 28 μέτρων, κοντά στη βραχώδη ακτή της Περιστέρας. Πρόκειται για ένα εμπορικό πλοίο που ήταν φορτωμένο με χιλιάδες αμφορείς κρασιού από την αρχαία πόλη της Χαλκιδικής, Μένδη, αλλά και την Περάπηθο, δηλαδή την σημερινή Σκόπελο.

Οι αμφορείς επεκτείνονται σε μήκος 25 μέτρων, δείχνοντας και το μέγεθος του πλοίου που ναυάγησε στην περιοχή. Το Smithsonian magazine αναφέρει πως οι αμφορείς έφταναν τους 4.000 και υπολογίζεται ότι το πλοίο ζύγιζε 126 τόνους.

Οι ερασιτέχνες αυτοδύτες αλλά κι οι δύτες ελεύθερης κατάδυσης θα μπορούν σύντομα να το επισκεφθούν, φυσικά με τη συνοδεία καταδυτικών κέντρων του νησιού. Όσοι δεν είναι τόσο τολμηροί και δεν θέλουν να βραχούν, μπορούν να επισκεφθούν Κέντρο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης Κοινού και να καταδυθούν εικονικά στο βυθό αι να μάθουν την ιστορία των αρχαίων ναυαγίων.

Γιατί είναι σημαντικό το ναυάγιο της Περιστέρας; Πρώτα απ’ όλα γιατί άλλαξε την αντίληψη των ειδικών για την κατασκευή των αρχαίων πλοίων. «Πριν από την ανακάλυψη του ναυαγίου, οι αρχαιολόγοι πίστευαν ότι τα μεγαλύτερα πλοία σχεδιάστηκαν και κατασκευάστηκαν από τους Ρωμαίους τον 1o αιώνα π.Χ», αναφέρει στην ιστοσελίδα του το Alonissos Triton Dive Center. «Αυτά τα πλοία μετέφεραν περίπου 1.500 αμφορείς και ζύγιζαν έως 70 τόνους. Το ελληνικό πλοίο χτίστηκε περίπου τέσσερις αιώνες νωρίτερα, ζύγιζε 126 τόνους και μετέφερε περισσότερο από το διπλάσιο της ποσότητας αμφορέων».

Όσον αφορά στα αίτια του ναυαγίου, κανένας δεν είναι σίγουρος, αν και κάποια στοιχεία αναφέρουν πως οφειλόταν σε φωτιά. Μια άλλη εκδοχή θεωρεί υπεύθυνους τους πειρατές, που αν ισχύει, τότε δεν κατάφεραν να πετύχουν τον στόχο τους.

Μετά τον Οκτώβριο, το «υποβρύχιο μουσείο» θα κλείσει και πάλι και οι πηγές αναφέρουν πως θα ανοίξει ξανά το επόμενο καλοκαίρι. Όσοι λοιπόν θέλετε να το επισκεφθείτε, σας περιμένει από τις αρχές Αυγούστου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το νησί που δεν σταματά να τρέμει: Πάνω από 1.800 σεισμοί μέσα σε 3 εβδομάδες

Stories 19.07.2025
Η γη τρέμει ασταμάτητα στο Ακουσεκίτζιμα: Μια κοινότητα σε διαρκή συναγερμό

Γιατί η νέα γενιά γυρίζει πλάτη στο Tinder

Νέα Εποχή 19.07.2025
Τέλος οι οθόνες;

«Η νέα σεμνότητα»: Μόδα ή παγίδα για το γυναικείο σώμα;

Απόψεις 19.07.2025
Όταν η ευπρέπεια έχει φύλο

H ιστορία της κοπέλας που δραπέτευσε από την κοινότητα των Αμις

Πρόσωπα 19.07.2025
Η Kate Stoltzfus τα άφησε όλα πίσω της

Οι πιο διάσημες «φωνές» της ελληνικής TV

Retro 19.07.2025
Χαρακτηριστικοί εκφωνητές που θυμόμαστε ακόμα και μετά από πολλά χρόνια!

Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από τον Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο

Ιστορικά 19.07.2025
Τον χαρακτηρίζουν με τη φράση «εκείνος που εσύ (και σχεδόν όλοι) του χρωστάς τη ζωή σου»

«Ουδέ εις άρτος υπάρχει»: Ο σεισμός που ισοπέδωσε την Ιερισσό και γονάτισε τη Χαλκιδική – Η νύχτα που δεν ξεχάστηκε ποτέ

Ιστορικά Χτες
161 νεκροί, πάνω από 9.000 άστεγοι και ένα τηλεγράφημα-κραυγή απελπισίας που συγκλόνισε την Ελλάδα – Το χρονικό του φονικού σεισμού που άλλαξε τη μοίρα ενός τόπου

Αυτός είναι ο πλουσιότερος βασιλιάς του κόσμου

Stories Χτες
Η περιουσία του εκτιμάται σε πάνω από 43 δισ. δολάρια

Πώς η Ρουάντα αναπτύχθηκε ραγδαία μετά τη γενοκτονία του 1994

Stories Χτες
Το σύμβολο μιας σύγχρονης τραγωδίας αναγεννήθηκε από τις στάχυτες του

Γιατί το Ισραήλ άρχισε να βομβαρδίζει τη Συρία

Stories Χτες
Ποιοι είναι οι Δρούζοι και τι ρόλο παίζουν;