E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς να φτιάξετε μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Στις 25 Μαρτίου σε κάθε σπίτι μπαίνει τηγάνι για παστό μπακαλιάρο

Δημοσίευση 25/3/2015 | 00:00

Πώς να φτιάξετε μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Παραδοσιακά την ημέρα του Ευαγγελισμού, δηλαδή στις 25 Μαρτίου, σε κάθε σπίτι μπαίνει τηγάνι για παστό μπακαλιάρο, που συνοδεύεται φυσικά από σκορδαλιά!

Αυτά τα δυο πάνε μαζί, γιατί ο μπακαλιάρος είναι πολύ αλμυρός και ανεβάζει την πίεση, ενώ το σκόρδο τη ρίχνει.

Ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ απλός, όμως το πιο βασικό είναι το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου. Γι' αυτό χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες και τρεις φορές πρέπει να αλλάξει το νερό.

Υλικά

για τον μπακαλιάρο

2 φύλλα παστού μπακαλιάρου (καλύτερα φιλέτο)
1 κουτί μπίρας
1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα
λάδι για το τηγάνισμα

για τη σκορδαλιά

1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3–4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4–6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι

Εκτέλεση

Μπακαλιάρος

Τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο: τον κόβετε σε μερίδες, τον ξεπλένετε καλά από το αλάτι και τον βάζετε σε μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζετε τακτικά για τις επόμενες 24 ώρες.

Στραγγίζετε τον μπακαλιάρο και τον βάζετε στο ψυγείο. Ρίχνετε το αλεύρι και το αλατοπίπερο σε μπολ και προσθέτετε σιγά σιγά την μπίρα ανακατεύοντας, ώστε να πάρετε έναν μάλλον πηχτό χυλό. Προσθέτετε και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά. Τον φυλάτε στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Βουτάτε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου στο χυλό και τα ρίχνετε στο λάδι. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά, τα γυρίζετε και από την άλλη. Τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρετε ζεστό.

Για τα πιτσιρίκια της παρέας μπορείτε πριν το τηγάνι να μαδήσετε τον μπακαλιάρο και να κάνετε κροκέτες.

Σκορδαλιά

Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζετε για 15–20 λεπτά. Το στραγγίζετε και το τρίβετε με τα χέρια σας. Βάζετε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα καθαρισμένα και αλάτι. Τα χτυπάτε να γίνουν αλοιφή. Τη βάζετε σε μπολ και προσθέτετε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξίδι και, αν χρειάζεται, και άλλο αλάτι. Την πατάτε καλά με πιρούνι. Τη φυλάτε στο ψυγείο και τη σερβίρετε δροσερή. Αν θέλετε να έχει εντελώς την υφή της αλοιφής, την χτυπάτε όλη στο μπλέντερ.

Σημείωση: Υπάρχουν και άλλοι δυο τρόποι για τη σκορδαλιά, αρκεί στη θέση του ψωμιού να βάλετε καρύδι ή πατάτα!

Καλή όρεξη και χρόνια πολλά!

Για να μη μυρίζετε σκόρδο υπάρχουν πολλά τεχνάσματα, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει ελπίδα. Η μόνη λύση είναι όλοι γύρω σας να φάνε το ίδιο φαγητό...

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το μυστικό χωριό των Τζουμέρκων που δεν αλλοιώθηκε από τον χρόνο

Ταξίδια 17.12.2025
Φωλιασμένο ανάμεσα σε επιβλητικά βουνά, το πέτρινο χωριό της Ηπείρου αποκαλύπτει μια αυθεντική Ελλάδα γεμάτη φύση, ιστορία και ήρεμους ρυθμούς ζωής

Η Ελλάδα έχει το δικό της «Χωριό του Αη‑Βασίλη» και είναι μαγικό

Ταξίδια 17.12.2025
Στα Ιωάννινα, μέσα στο Ψυχαγωγικό Πάρκο Φρόντζου, σε περιμένει το πιο παραμυθένιο χριστουγεννιάτικο σκηνικό της χώρας!

Εγκρίθηκε συσκευή για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης στο σπίτι

Body+Mind 17.12.2025
Η χρήση της έχει εγκριθεί για ενήλικες

10 μοναδικά advent calendars για να κάνεις δώρο στον εαυτό σου!

Style 17.12.2025
Γιατί οι γιορτές δεν είναι μόνο δώρα για τους άλλους – είναι και για σένα!

Η Χριστίνα Μπόμπα τράβηξε τα βλέμματα με ένα σοφιστικέ ανδρόγυνο look

Style Χτες
Το outfit που συνδύασε κομψότητα, δυναμισμό και την πιο updated πλευρά του androgynous chic

Ο καρπός που δεν τρώμε συχνά αλλά κάνει μεγάλο καλό στην καρδιά

Body+Mind Χτες
Αλλά δεν πρέπει να τρώμε σε ποσότητα

Το πιο θρεπτικό γάλα στον κόσμο δεν προέρχεται από ζώο που φαντάζεσαι ‑ αλλά μήπως είναι ψέματα;

Body+Mind Χτες
Επιστήμονες ανακάλυψαν υπερτροφή εκεί... που δεν θες να ξερεις

Οδηγός beauty products: Τι θα αρέσει στο κάθε ζώδιο για δώρο

Body+Mind Χτες
Η αστρολογία και η ομορφιά συνδέονται πιο άμεσα από ποτέ!

Taste Atlas: Το καλύτερο ... μπισκότο είναι ελληνικό ‑ Δε φαντάζεσαι ποιο ψηφίστηκε 1ο

Food Προχτές
Παγκόσμια διάκριση για ένα πολύ αγαπημένο ελληνικό γλυκό

Το κόκκινο καλσόν γίνεται πρωταγωνιστής των γιορτών: Από την Kendall Jenner… στη Χριστίνα Μπόμπα

Style Προχτές
Γιατί το κόκκινο καλσόν είναι το γιορτινό trend του 2025;

Γιατί οι γιορτές μας κάνουν πιο ευάλωτους συναισθηματικά;

Body+Mind Προχτές
Όταν η λάμψη των γιορτών φωτίζει και τις πιο κρυφές μας ευαισθησίες - και γιατί αυτό είναι απόλυτα φυσιολογικό

Πόσο ρόλο παίζουν τελικά τα χρήματα στη σχέση;

Σχέσεις Προχτές
Το νέο επεισόδιο του «Πόσο Εγώ;» τα λέει όλα!