E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Πώς να φτιάξετε μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Στις 25 Μαρτίου σε κάθε σπίτι μπαίνει τηγάνι για παστό μπακαλιάρο

Δημοσίευση 25/3/2015 | 00:00

Πώς να φτιάξετε μπακαλιάρο σκορδαλιά!

Παραδοσιακά την ημέρα του Ευαγγελισμού, δηλαδή στις 25 Μαρτίου, σε κάθε σπίτι μπαίνει τηγάνι για παστό μπακαλιάρο, που συνοδεύεται φυσικά από σκορδαλιά!

Αυτά τα δυο πάνε μαζί, γιατί ο μπακαλιάρος είναι πολύ αλμυρός και ανεβάζει την πίεση, ενώ το σκόρδο τη ρίχνει.

Ο τρόπος παρασκευής είναι πολύ απλός, όμως το πιο βασικό είναι το ξαρμύρισμα του μπακαλιάρου. Γι' αυτό χρειάζονται τουλάχιστον 24 ώρες και τρεις φορές πρέπει να αλλάξει το νερό.

Υλικά

για τον μπακαλιάρο

2 φύλλα παστού μπακαλιάρου (καλύτερα φιλέτο)
1 κουτί μπίρας
1,5 φλ. τσαγιού αλεύρι
αλάτι, άσπρο πιπέρι
1 ασπράδι αυγού χτυπημένο μαρέγκα
λάδι για το τηγάνισμα

για τη σκορδαλιά

1 κιλό ψωμί μπαγιάτικο
1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
3–4 κουταλιές άσπρο ξύδι
4–6 σκελίδες σκόρδο
αλάτι

Εκτέλεση

Μπακαλιάρος

Τουλάχιστον 24 ώρες πριν, ξαρμυρίζετε τον μπακαλιάρο: τον κόβετε σε μερίδες, τον ξεπλένετε καλά από το αλάτι και τον βάζετε σε μπόλικο νερό, το οποίο αλλάζετε τακτικά για τις επόμενες 24 ώρες.

Στραγγίζετε τον μπακαλιάρο και τον βάζετε στο ψυγείο. Ρίχνετε το αλεύρι και το αλατοπίπερο σε μπολ και προσθέτετε σιγά σιγά την μπίρα ανακατεύοντας, ώστε να πάρετε έναν μάλλον πηχτό χυλό. Προσθέτετε και τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά. Τον φυλάτε στο ψυγείο μέχρι το τηγάνισμα. Ζεσταίνετε μπόλικο λάδι σε τηγάνι μέχρι να κάψει καλά. Βουτάτε μερικά κομμάτια μπακαλιάρου στο χυλό και τα ρίχνετε στο λάδι. Όταν ροδίσουν από τη μια πλευρά, τα γυρίζετε και από την άλλη. Τα βάζετε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Σερβίρετε ζεστό.

Για τα πιτσιρίκια της παρέας μπορείτε πριν το τηγάνι να μαδήσετε τον μπακαλιάρο και να κάνετε κροκέτες.

Σκορδαλιά

Αφαιρείτε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζετε για 15–20 λεπτά. Το στραγγίζετε και το τρίβετε με τα χέρια σας. Βάζετε το μισό ψωμί στο μπλέντερ, μαζί με το μισό λάδι, τα σκόρδα καθαρισμένα και αλάτι. Τα χτυπάτε να γίνουν αλοιφή. Τη βάζετε σε μπολ και προσθέτετε το υπόλοιπο ψωμί, το ελαιόλαδο, το ξίδι και, αν χρειάζεται, και άλλο αλάτι. Την πατάτε καλά με πιρούνι. Τη φυλάτε στο ψυγείο και τη σερβίρετε δροσερή. Αν θέλετε να έχει εντελώς την υφή της αλοιφής, την χτυπάτε όλη στο μπλέντερ.

Σημείωση: Υπάρχουν και άλλοι δυο τρόποι για τη σκορδαλιά, αρκεί στη θέση του ψωμιού να βάλετε καρύδι ή πατάτα!

Καλή όρεξη και χρόνια πολλά!

Για να μη μυρίζετε σκόρδο υπάρχουν πολλά τεχνάσματα, αλλά επί της ουσίας δεν υπάρχει ελπίδα. Η μόνη λύση είναι όλοι γύρω σας να φάνε το ίδιο φαγητό...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να διατηρείτε τα λεμόνια φρέσκα στο ψυγείο έως και τρεις μήνες

Food 01.05.2025
Ποιο είναι το κόλπο που πρέπει να κάνετε με τα λεμόνια

Πώς επηρεάζει ο ύπνος τη σεξουαλική ζωή;

Body+Mind 01.05.2025
Είναι πολύ πιο αλληλένδετα απ` όσο φανταζόμαστε

Το μυστικό της αιώνιας νεότητας κρύβεται σε αυτή την πρωτεΐνη

Body+Mind 01.05.2025
Ένα «κουμπί» για τη γήρανση ανακάλυψαν Ιάπωνες επιστήμονες

7 παραδεισένια μέρη στην Αττική για σύντομες αποδράσεις

Ταξίδια 01.05.2025
Θα σε φέρουν πιο κοντά στη φύση και την ιστορία της περιοχής

Κάνει τελικά καλό στον οργανισμό σου η διαλειμματική νηστεία;

Body+Mind 01.05.2025
Tι συμβαίνει στο σώμα σου όταν αφήνεις πολλές ώρες ανάμεσα στα γεύματα;

Tα sneakers που έχουν απογειωθεί στα trends

Style 01.05.2025
Μήπως τα έχει πάρει το μάτι σου;

Το μυστικό της Τζένης Μελιτά για γυμνασμένο σώμα θέλει μόλις 30 λεπτά

Body+Mind 01.05.2025
Ακόμα κι όταν οι επαγγελματικές της υποχρεώσεις αυξάνονται, δεν παραμελεί τη φυσική της κατάσταση

Τι πρέπει να προσέξουμε όταν αγοράζουμε φυτά από ανθοκομικές εκθέσεις

Σπίτι 01.05.2025
Όλα τα tips για να αγοράζεις πάντα τα καλύτερα φυτά!

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 01.05.2025
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Watery Nails: Το trend που θα κλέψει τις εντυπώσεις το καλοκαίρι

Body+Mind Χτες
Η τάση που θυμίζει κυματισμούς, σταγόνες νερού και τη διάφανη λάμψη της θάλασσας

30 ιδέες για να «πιάσεις το Μάη» ‑ ένα βήμα από την Αθήνα

Ταξίδια Χτες
Ανοιξιάτικες αποδράσεις για κάθε γούστο – με φόντο παπαρούνες, ανθισμένες πλαγιές και ελληνική ομορφιά