E-Daily

Η ιστορία της γυναίκας που σκότωνε ότι έβρισκε μπροστά της

H Elizabeth Bathory έχει μείνει στην ιστορία ως η «ματωμένη κόμισα»

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

23/1/2020 | 00:11

@draculastory.com

H Elizabeth Bathory έχει μείνει στην ιστορία ως η «ματωμένη κόμισα», μια από τις πιο αιμοσταγείς γυναίκες στην ιστορία της ανθρωπότητας. Θεωρείται η πρώτη καταγεγραμμένη serial killer της ιστορίας, με τα εγκλήματα της να είναι πολυάριθμα και φρικτά.

Υπάρχουν πολλοί που αμφισβητούν ότι τα πράγματα έγιναν όπως τα μάθαμε. Είτε ως υπερβολικά, είτε ως ανύπαρκτα. Παρόλο που δεν ξέρουμε πού αρχίζει η αλήθεια και που ξεκινάει ο μύθος, η Elizabeth Bathory έχει μείνει στην ιστορία ως μια αιμοσταγής αριστοκράτισσα, που ο μόνος που μπορεί να την ξεπεράσει είναι ο κόμης Δράκουλας.

Γεννήθηκε το 1560 σε ένα κάστρο της σημερινής Σλοβακίας που τότε ήταν μέσα στην Ουγγαρία, γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, με συγγενείς βασιλιάδες και πρίγκιπες. Οι γονείς της αποφάσισαν να την λογοδόσουν όταν ήταν 11 ή 12 ετών, με τον Ferenc Nádasdy, επίσης γόνο αριστοκρατικής οικογένειας. Δυο χρόνια αργότερα απέκτησε παιδί από κάποιον χαμηλότερης κοινωνικής καταγωγής. Ο σύζυγός της, όπως λεέγεται, τον ευνούχισε και τον έριξε στα σκυλιά. Το παιδί το έκρυψαν από τον κόσμο και το ζευγάρι παντρεύτηκε το 1575.

https://allthatsinteresting.com/elizabeth-bathory-true-story

@allthatsinteresting.com

Η Elizabeth ήταν ανώτερη στην ιεραρχία από τον σύζυγό της, οπότε επέλεξε να κρατήσει το όνομα Bathory. O Nádasdy ήταν ένας ικανός και φιλόδοξος πολεμιστής και έλειπε συχνά από τα κάστρα που ζούσε η Elizabeth. Έτσι για όλα ήταν εκείνη υπεύθυνη, από τις δουλειές στα χωράφια μέχρι και το εσωτερικό του κάστρου. Είχε διάφορους εpαστες και απέκτησε 4 ακόμα παιδιά.

Οι φήμες για την σαδιστική της δράση, αν υφίσταται αφού δεν έχει αποδειχθεί ποτέ, ξεκίνησαν από το 1585 και μετά. Ο κόσμος που έμενε γύρω από το κάστρο την μισούσε πάρα πολύ και η ίδια έβγαινε μόνο με συνοδεία της φρουράς. Τα θύματα της φέρονται να είναι μόνο νεαρά κορίτσια τα οποία βασάνιζε και σκότωνε και αργότερα έκανε μπάνιο στο αίμα τους. Αρχικά επρόκειτο για υπηρέτριες ή για ντόπιες κόρες αγροτών, αλλά αργότερα στην μανία της μπήκαν και κορίτσια αριστοκρατικής καταγωγής, που στέλνονταν στο κάστρο για να μάθουν καλούς τρόπους.

Κάποιοι πάλι έλεγαν πως έπινε το αίμα τους, αποκαλώντας την βαμπίρ, κι αυτό γιατί ήθελε να διατηρήσει την ομορφιά και την νεότητά της. Μάρτυρες ανέφεραν πως την είδαν να μαχαιρώνει τα θύματά της και να δαγκώνει τα στήθη τους, τα χέρια τους και τα πρόσωπά τους, να τα χαράσσει με ψαλίδι και να τα καίει με σίδερα, νομίσματα ή κλειδιά. Κάποιες κοπέλες τις σκότωνε κυριολεκτικά στο ξύλο, ενώ κάποιες άλλες τις άφηνε να πεθάνουν από την πείνα.

https://gr.pinterest.com/pin/287878601156382179/

@pinterest.com

Ένας ιερέας την κατήγγειλε στις αρχές το 1610. Τον Δεκέμβριο συνελήφθη μαζί με τέσσερις υπηρέτες της. Οι τρείς υπηρέτες εκτελέστηκαν και ο τέταρτος καταδικάστηκε σε ισόβια. Η Elizabeth από την άλλη, λόγω της αριστοκρατικής καταγωγής της, δεν δικάστηκε και παρέμεινε κλεισμένη στο κάστρο της μέχρι τον θάνατό της, τέσσερα χρόνια αργότερα.

Ο μύθος της μεγάλωνε από τότε και πολλά στοιχεία προστέθηκαν στην ιστορία της. Κάποιοι αναφέρουν πως η Bathory ήταν θύμα συνωμοσίας, ώστε κάποιοι πολιτικοί της αντίπαλοι να βάλουν χέρι στην τεράστια περιουσίας της. Η ομολογία της έχει πολλά κενά, το ίδιο και οι ομολογίες των υποτιθέμενων συνεργών της, οι οποίες αποσπάστηκαν ύστερα από πολλά βασανιστήρια.

Όπως και να έχει η Elizabeth Bathory, πέρασε στη σφαίρα του θρύλου, ως μανιακή δολοφόνος, βαμπίρ, ως δολοφόνος όποιων γυναικών βρίσκονταν μπροστά της. Το ότι έπινε ή έκανε μπάνιο στο αίμα άλλωστε, το πιο πιθανό είναι να προστέθηκαν στην ιστορία της έναν αιώνα περίπου μετά τον θάνατό της. Το όνομά της φτάνει μέχρι το σήμερα και χρησιμοποιείται σε κινηματογράφο, τηλεόραση και μουσική, με κυριότερό παράδειγμα εκείνο του γνωστού συγκροτήματος της σουηδικής Black Metal, που επέλεξε να ονομαστεί «Bathory».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς μια θεωρία συνωμοσίας προέβλεψε τον θάνατο του διαδικτύου

Νέα Εποχή 30.04.2024
Η «Θεωρία του Νεκρού Διαδικτύου» υπάρχει εδώ και χρόνια, αλλά μια πρόσφατη έκθεση της Imperva υποδηλώνει ότι μπορεί να υπάρχει περισσότερη αλήθεια πίσω από τoν μύθο

Πλάτωνας: Πώς πέρασε το τελευταίο βράδυ της ζωής του ο μεγαλύτερος φιλόσοφος της ιστορίας

Ιστορικά 30.04.2024
Φιλόξενος, αλλά και επικριτικός μέχρι τέλους ήταν ο μεγάλος φιλόσοφος Πλάτωνας τις τελευταίες ώρες της ζωής του, όπως αποκαλύπτουν αποκρυπτογραφημένα αποσπάσματα από έναν πάπυρο που ήρθαν πρόσφατα στο φως

Ποια ήταν τελικά η Μαρία η Μαγδαληνή: Η μεγάλη παρεξήγηση με τη ζωή της

Ιστορικά 30.04.2024
Η Αγία Μαρία η Μαγδαληνή και η εσφαλμένη ταύτιση της με άλλα πρόσωπα

5 τρόποι που οι άνθρωποι ξυπνούσαν πριν τα ξυπνητήρια

Ιστορικά 30.04.2024
Πάντα υπήρχε αυτή η ανάγκη

Ποια είναι η ακριβής τοποθεσία όπου σταυρώθηκε ο Ιησούς;

Ιστορικά 30.04.2024
Πού βρίσκεται ο τόπος σταύρωσης του;

Tι κάνει όλη μέρα ένας αστροναύτης όταν είναι στο διάστημα;

Stories 30.04.2024
Είναι ένα συναρπαστικό ταξίδι αλλά πολύ δύσκολο

Η γυναίκα που έζησε για έναν χρόνο σύμφωνα με τη Βίβλο

Πάσχα 30.04.2024
Έγραψε την εμπειρία της σε βιβλίο

Πώς το TikTok έχασε τη μάχη στην Ουάσινγκτον

Νέα Εποχή Χτες
Το «αυτογκόλ» του TikTok

Έπεσαν οι μάσκες: Ποιος θα υπερασπιστεί τη Μαίρη και την Κατερίνα; Μάλλον και πάλι, μια γυναίκα

Απόψεις Χτες
Το περιστατικό του J2US σε δεύτερη ανάγνωση έχει πολλά να μας πει

6+1 πράγματα που ίσως δε γνωρίζατε για τον Μυστικό Δείπνο

Ιστορικά Χτες
Γιατί λέγεται Μυστικός και άλλες απορίες

Πάσχα στις άλλες χώρες: Πώς το γιορτάζουν οι ξένοι

Stories Χτες
Το Πάσχα γιορτάζεται με διάφορους τρόπους σε όλο τον κόσμο

Γιατί ένας τύπος στο Αιντάχο, αποφάσισε να ρίξει από αεροπλάνο 76 κάστορες μέσα σε κουτιά

Ιστορικά Χτες
Τι ακριβώς συνέβη σε μια μικρή πόλη της Αμερικής