E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Έφυγε από την Πάτρα με δύο βαλίτσες και κατέκτησε τη Νέα Υόρκη

Η ζωή του Κώστα Σπηλιάδη τα είχε όλα, δυσκολίες, πείνα, πλούτη, καταξίωση

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 2/9/2019 | 00:10

Έφυγε από την Πάτρα με δύο βαλίτσες και κατέκτησε τη Νέα Υόρκη

Πίσω στο 1965, όταν ο Κώστας Σπηλιάδης, σε ηλικία μόλις 19 ετών έφευγε από την Πάτρα μόνο με δύο βαλίτσες. Στη μία είχε τα ρούχα του, και στην άλλη βιβλία από την Ελλάδα για να του θυμίζουν την πατρίδα.

Θα σπούδαζε εγκληματολογία στη Νέα Υόρκη και θα επέστρεφε για να εργαστεί στην Ελλάδα. Στο Μανχάταν έμενε στην χριστιανική κοινότητα, και κάθε βράδυ έκλαιγε γιατί του έλειπε η οικογένεία του. Δεν μπορούσε να εργαστεί γιατί είχε μόνο τη φοιτητική βίζα, ενώ οι γονείς του δεν μπορούσαν να του στείλουν χρήματα, επειδή η ελληνική κυβέρνηση είχε βάλει όριο στα εμβάσματα του εξωτερικού.

Αναγκαζόταν να τρώει τους λαιμούς από τα κοτόπουλα που τα κρεοπωλεία δεν μπορούσαν να πουλήσουν, και χοτ ντογκς από ένα εστιατόρια που εργαζόταν ένας φίλος του και του τα έδινε τζάμπα στο τέλος της βάρδιας.

Πίσω στην Ελλάδα είχαμε Χούντα και ο Κώστας, φοβούμενος ότι μπορεί να τον καλέσουν πίσω για την θητεία του, έφυγε για τον Καναδά, όπου είχαν βρει καταφύγιο πολλοί Έλληνες.

Εκεί ενσωματώθηκε στην ελληνική κοινότητα, βοήθησε στη λειτουργία του ελληνικού ραδιοφώνου στον Καναδά, και το 1970 άνοιξε τον πρώτο του εστιατόριο Milos στη γειτονιά Mile End. Το προσωπικό αποτελούνταν από τον ίδιο και ένα πλυντήριο πιάτων.

Θυμάται ακόμη τα τηλεφωνήματα προς τη μητέρα του, για να του πει συνταγές, καθώς το εστιατόριο είχε μόνο ελληνική κουζίνα.

Το εστιατορίο του αν και πολύ μικρό, κατάφερε να ξεχωρίσει και να γίνει ένα από τα πιο δημοφιλή στο Μόντρεαλ, που κάθε βράδυ ήταν γεμάτο, πράγμα σπάνιο για τη χώρα του Καναδά. Απέκτησε φανατικούς θαυμαστές των ελληνικών πιάτων που ξετρελάθηκαν με την πλούσια γεύση των συνταγών μας.

Το ένα εστιατόριο, έγιναν δύο και σήμερα σε ηλικία 72 ετών, είναι ιδιοκτήτης της παγκόσμιας αλυσίδας εστιατορίων Milos , σε Μόντρεαλ, Νέα Υόρκη, Αθήνα, Λας Βέγκας, Μαϊάμι και Λονδίνο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Το πιο ειρηνικό κράτος στον κόσμο για το 2025 – Και δεν είναι αυτό που φαντάζεσαι!

Νέα Εποχή 04.09.2025
Στην κορυφή του Global Peace Index ξανά, αφήνοντας πίσω υπερδυνάμεις και μεγάλες χώρες

Η νέα τάση της «εκδικητικής παραίτησης»: Οταν οι εργαζόμενοι αποχαιρετούν με πάταγο

Stories 04.09.2025
H νέα γενιά εργαζομένων δεν φοβάται να ταράξει τα νερά

Explainer: Τα μελτέμια αλλάζουν το καλοκαίρι μας – Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Περιβάλλον 04.09.2025
Πώς θα είναι τα καλοκαίρια μας από δω και πέρα;

Η Γαλλία σε σοβαρή πολιτική κρίση: Το «σενάριο Ελλάδας» και το αβέβαιο μέλλον του Μακρόν

Stories 04.09.2025
Η Γαλλία βρίσκεται σε ιστορικό πολιτικό αδιέξοδο

Η υπόγεια σπηλιά του Βιετνάμ που είναι βγαλμένη από την... κόλαση

Stories 04.09.2025
Λίγο πριν βγεις στον... παράδεισο

Το project που συγκλονίζει: Παλιά βαγόνια γίνονται σπίτια για άστεγους

Νέα Εποχή Χτες
Όταν η καινοτομία συναντά την κοινωνική ανάγκη, γεννιούνται ιδέες που εμπνέουν ολόκληρη την Ευρώπη

Επιστροφή στα θρανία: Όλα όσα πρέπει να ξέρετε πριν χτυπήσει το κουδούνι

Stories Χτες
Όσα πρέπει να γνωρίζουν μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί για το 2025-2026

Τα θρυλικά κλαμπ του Βερολίνου οδεύουν στον «θάνατο»

Stories Χτες
Τα τελευταία χρόνια η λέξη «clubsterben», «θάνατος των κλαμπ», ακούγεται όλο και συχνότερα

Η κωφή γυναίκα από την Κρήτη που πήγε σε 89 χώρες του κόσμου

Stories Χτες
Η Κούλα Σωμαράκη απέδειξε ότι η σιωπή δεν είναι περιορισμός αλλά δύναμη – και έγραψε το δικό της ταξιδιωτικό παραμύθι

Γιατί ο Πύργος του Αιφελ ψήλωσε αυτό το καλοκαίρι

Stories Χτες
Η εξήγηση πίσω από το φαινόμενο