E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε πριν 70 χρόνια και συνεχίζεται

Μέχρι και σήμερα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 16/7/2019 | 17:46

Ο εμφύλιος πόλεμος που ξεκίνησε πριν 70 χρόνια και συνεχίζεται
@thediplomat.com

Είναι σίγουρα ένας από τους μακροβιότερους εμφυλίους πολέμους, αν όχι ο μεγαλύτερος σε διάρκεια. Η αστάθεια του πολιτικού συστήματος της Μιανμάρ, που κέρδισε την ανεξαρτησία της από το Ηνωμένο βασίλειο το 1948, δεν έχει βοηθήσει ώστε να εξομαλυνθεί η κατάσταση παρά τις προσπάθειες των τελευταίων χρόνων.

Από το 1949 κιόλας, μια από τις μεγαλύτερες εθνικές μειονότητες της χώρας, οι Κάρεν, που είχαν ενταχθεί στην Αντιφασιστική Οργάνωση για την Ελευθερία των Ανθρώπων, δεν ήθελαν μια κυβέρνηση που να αποτελείται από Βιρμανούς. Όταν το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεκίνησε ένοπλο αγώνα, οι Κάρεν έκαναν το ίδιο για να κερδίσουν την ανεξαρτησία τους. Η συγκρούσεις μεταξύ της φυλής Κάρεν και των Βιρμανών, είναι βέβαια πολύ παλιότερες. Επίσημα ο εμφύλιος πόλεμος, που παλιότερα ονομαζόταν Βιρμανία ή Μπούρμα, ξεκίνησε στις 31 Ιανουαρίου του 1949.

Από τότε, εδώ και 70 χρόνια, η φυλή πολεμά συνεχώς με τις Tatmadaw, όπως λέγονται οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας. Ο πρώτος πρόεδρος της εΕθνικής ένωσης των Κάρεν, Saw Ba U Gyi, έθεσε από την αρχή τις «Τέσσερις Αρχές» του αγώνα: Η παράδοση δεν συζητάτε, η αναγνώριση του κράτους των Κάρεν πρέπει να ολοκληρωθεί, τα όπλα πρέπει να διατηρηθούν και πως οι Κάρεν πρέπει να ορίζουν το δικό τους πεπρωμένο.

Μέχρι το 1976, η ιδεολογία του αγώνα των Κάρεν ήταν άμεσα συνδεδεμένη με τον Κομμουνισμό. Τότε ο στρατηγός o Bo Mya πήρε την ηγεσία με την οργάνωση να αποποιείται τον κομμουνισμό σταδιακά. Από την πτώση της Σοβιετικής ένωσης και μετά, η απειλή του κομμουνισμού έπαψε να υπάρχει για τις ΗΠΑ και την Ταϊλάνδη, με τις δυο χώρες να αλλάζουν την ατζέντα τους για την Μιανμάρ.

Την δεκαετία του ’90 πολλές προσπάθειες συμφιλίωσης έπεσαν στο κενό και η εμφύλια διαμάχη συνεχίστηκε. To 2011, μετά από 50 χρόνια, ο Thein Sein έγινε ο πρώτος μη στρατιωτικός πρόεδρος της Μιανμάρ μετά από 5 δεκαετίες. Αυτό γλεμισε αισιοδοξία τους κατοίκους της χώρας για το τέλος του εμφυλίου. Το 2015 η ελπίδα μεγάλωσε, όταν η κυβέρνηση συμφώνησε με 16 αντάρτικες ομάδες για παύση του πυρός. Τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς, η αντιπολίτευση κέρδισε τις εκλογές και η τιμημένη με Νόμπελ Ειρήνης Aung San Suu Kyi έγινε πρωθυπουργός της χώρας.

Ωστόσο μετά την γενοκτονία των μουσουλμάνων Ροχίνγκια στην χώρα και την σιωπή της νέας πρωθυπουργού, πολλοί ζήτησαν να της αφαιρεθεί το Νόμπελ Ειρήνης. Η γενοκτονία των Ροχίνγκια έφρε ξανά στο προσκήνιο το πρόβλημα των εθνικών μειονοτήτων στην χώρα, οι οποίες φτάνουν τις 135 συνολικά.

Παρά την συμφωνία με τους αντάρτες, ο εμφύλιος δεν έχει τερματιστεί, με τις δυο πλευρές να παραβιάζουν την συμφωνία. Κατά την διάρκεια του εμφυλίου οι νεκροί υπολογίζονται από 130.000 μέχρι και 250.000, ενώ πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί με πολλούς από αυτούς να μένουν σε καταυλισμούς προσφύγων στα σύνορά με την Ταϊλάνδη.

Πηγή Φωτογραφιών: wikipedia.org

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πρόσωπα 04.05.2024
Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πρόσωπα 04.05.2024
Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός Χτες
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά Χτες
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories Χτες
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή Χτες
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα Χτες
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα Χτες
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια