E-Daily

Τι έτρωγαν στο εστιατόριο του Τιτανικού;

Το σύστημα των τριών τάξεων

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/3/2019 | 10:39

Τι έτρωγαν στο εστιατόριο του Τιτανικού όλες τις μέρες του ταξιδιού πριν το τραγικό φινάλε; Ανάλογα με την θέση τους στο καράβι, το δείπνο ήταν διαφορετικό.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

Το σύστημα των τριών τάξεων δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει όσους επωφελούνταν από το σύγχρονο βιομηχανικό κίνημα που βοήθησε στη δημιουργία του ταξιδιώτη μεσαίας τάξης (και όχι μόνο των πλουσίων).

Πριν από τη δεκαετία του 1900, η πρώτη κατηγορία ή η "καμπίνα" και το κατάστρωμα ήταν οι μόνες κατηγορίες ταξιδιού, που ουσιαστικά εκεί χωρίζονταν οι πλούσιοι και οι μετανάστες- οι μετανάστες αναζητούσαν μόνο ένα μέρος για ύπνο και συχνά έφερναν τα δικά τους τρόφιμα στο καράβι.

Όσον αφορά την τραπεζαρία και τη διαμονή, οι επιβάτες τρίτης κατηγορίας βολεύτηκαν αρκετά καλά στο πλοίο του Τιτανικού. Υπήρχε συγκεκριμένη τραπεζαρία και δικό τους τμήμα στο καράβι στο οποίο μάλιστα περιελάμβανε και ένα πιάνο για ψυχαγωγία. Αυτή ήταν μια ευχάριστη αλλαγή από τους παλιούς τρόπους ταξιδιού τρίτης κατηγορίας, όπου οι επιβάτες υπηρετούσαν ή έφεραν δικά τους φαγητά και γευμάτιζαν δίπλα στις κουκέτες τους.

Ο ταξιδιώτης της μεσαίας τάξης ή της δεύτερης κατηγορίας που δεν μπορούσε μεν να πληρώσει για την πρώτη θέση και την πολυτέλεια της, αλλά είχε περισσότερα λεφτά από τους φτωχούς χρειαζόταν κάτι ακριβώς στη μέση αυτών των δυο κόσμων. Έτσι, το ταξίδι δεύτερης κατηγορίας γεννήθηκε για τον εργάτη. Τα δωμάτια και τα εστιατόρια διαμορφώθηκαν αντιστοίχως, ώστε να ταιριάζουν με αυτά των ξενοδοχείων, όπως το μεγάλο και πολυτελές Hotel Cecil στο Λονδίνο.

Ως επιβάτης δεύτερης κατηγορίας στον Τιτανικό, θα μπορούσατε να περιμένετε να απολαύσετε ένα καλό δείπνο που δεν διέφερε σημαντικά από εκείνο των επιβατών πρώτης κατηγορίας παρά μόνο στις περισσότερες επιλογές. Οι επιβάτες δεύτερης κατηγορίας είχαν τη δική τους τραπεζαρία στο κατάστρωμα με ένα πιάνο για διασκέδαση, καλαίσθητες καρέκλες και υπέροχους τοίχους με ταπετσαρίες και ξύλινα πατώματα. 

Οι πελάτες πρώτης κατηγορίας είχαν πιο πολλές επιλογές στο τι θα φάνε, σε σχέση με τους πελάτες δεύτερης κατηγορίας. Το εστιατόριο τους ήταν υπερπολυτελές ενώ είχαν αντίστοιχα μια υπερπολυτελή καφετέρια για να περνούν το χρόνο τους!

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε δείγματα από το μενού πρώτης κατηγορίας.

Δείτε παρακάτω ένα τυπικό μενού για τους πελάτες δεύτερης κατηγορίας!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η αράχνη που «ενσαρκώνει» τη Θεωρία της Εξέλιξης

Stories 21.12.2025
Αυτό που συμβαίνει είναι σκληρό, αλλά αποτελεσματικό

Γιατί η Gen Z κάνει «στροφή» στη ρετρό τεχνολογία;

Νέα Εποχή 21.12.2025
Η κούραση από το «πάντα online»

Αυτά είναι τα πιο δυνατά διαβατήρια του πλανήτη: Πού βρίσκεται η Ελλάδα

Stories 21.12.2025
Το πιο ισχυρό διαβατήριο στον κόσμο ανοίγει πόρτες σε 193 χώρες χωρίς βίζα.

Χασισοφυτεία με… βασιλική θέα: 225 δενδρύλλια μεγάλωναν δίπλα στο σπίτι του Καρόλου

Stories 21.12.2025
«Παραλίγο να μην χωρέσουν όλα τα τεκμήρια στο βαν μας»

Η χώρα που μετρά τους περισσότερους αιωνόβιους παγκοσμίως

Stories 21.12.2025
Περπάτημα, καλλιγραφία και 114 χρόνια ζωής

Το φαινόμενο των Sephora kids: Γιατί οι ανήλικοι έχουν πάθει τέτοια εμμονή με το skincare;

Stories 21.12.2025
Στο στόχαστρο τα καλλυντικά με αντιγηραντικά συστατικά για ανήλικους – Ξεκινά νέα προσπάθεια απαγόρευσης

Η «νοοτροπία των καβουριών» που έχει «εξαπλωθεί» και στους ανθρώπους

Πρόσωπα 21.12.2025
Και ποιος δεν την έχει δει γύρω του;

Όταν ένα ελληνικό πλοίο βρήκε μια 11χρονη στην μέση του ωκεανού

Stories 21.12.2025
Μια τραγωδία που αποκαλύφθηκε πολλά χρόνια μετά

Η μόνη χώρα στον κόσμο χωρίς κουνούπια – Και δεν είναι τύχη, είναι επιστήμη

Νέα Εποχή Χτες
Το παράδοξο νησί με λίμνες, υγρασία και ηφαίστεια που κατάφερε -χάρη στο κλίμα και τη φυσική- να μείνει για πάντα εκτός χάρτη των κουνουπιών