E-Daily

Τι έτρωγαν στο εστιατόριο του Τιτανικού;

Το σύστημα των τριών τάξεων

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/3/2019 | 10:39

Τι έτρωγαν στο εστιατόριο του Τιτανικού όλες τις μέρες του ταξιδιού πριν το τραγικό φινάλε; Ανάλογα με την θέση τους στο καράβι, το δείπνο ήταν διαφορετικό.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

Το σύστημα των τριών τάξεων δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει όσους επωφελούνταν από το σύγχρονο βιομηχανικό κίνημα που βοήθησε στη δημιουργία του ταξιδιώτη μεσαίας τάξης (και όχι μόνο των πλουσίων).

Πριν από τη δεκαετία του 1900, η πρώτη κατηγορία ή η "καμπίνα" και το κατάστρωμα ήταν οι μόνες κατηγορίες ταξιδιού, που ουσιαστικά εκεί χωρίζονταν οι πλούσιοι και οι μετανάστες- οι μετανάστες αναζητούσαν μόνο ένα μέρος για ύπνο και συχνά έφερναν τα δικά τους τρόφιμα στο καράβι.

Όσον αφορά την τραπεζαρία και τη διαμονή, οι επιβάτες τρίτης κατηγορίας βολεύτηκαν αρκετά καλά στο πλοίο του Τιτανικού. Υπήρχε συγκεκριμένη τραπεζαρία και δικό τους τμήμα στο καράβι στο οποίο μάλιστα περιελάμβανε και ένα πιάνο για ψυχαγωγία. Αυτή ήταν μια ευχάριστη αλλαγή από τους παλιούς τρόπους ταξιδιού τρίτης κατηγορίας, όπου οι επιβάτες υπηρετούσαν ή έφεραν δικά τους φαγητά και γευμάτιζαν δίπλα στις κουκέτες τους.

Ο ταξιδιώτης της μεσαίας τάξης ή της δεύτερης κατηγορίας που δεν μπορούσε μεν να πληρώσει για την πρώτη θέση και την πολυτέλεια της, αλλά είχε περισσότερα λεφτά από τους φτωχούς χρειαζόταν κάτι ακριβώς στη μέση αυτών των δυο κόσμων. Έτσι, το ταξίδι δεύτερης κατηγορίας γεννήθηκε για τον εργάτη. Τα δωμάτια και τα εστιατόρια διαμορφώθηκαν αντιστοίχως, ώστε να ταιριάζουν με αυτά των ξενοδοχείων, όπως το μεγάλο και πολυτελές Hotel Cecil στο Λονδίνο.

Ως επιβάτης δεύτερης κατηγορίας στον Τιτανικό, θα μπορούσατε να περιμένετε να απολαύσετε ένα καλό δείπνο που δεν διέφερε σημαντικά από εκείνο των επιβατών πρώτης κατηγορίας παρά μόνο στις περισσότερες επιλογές. Οι επιβάτες δεύτερης κατηγορίας είχαν τη δική τους τραπεζαρία στο κατάστρωμα με ένα πιάνο για διασκέδαση, καλαίσθητες καρέκλες και υπέροχους τοίχους με ταπετσαρίες και ξύλινα πατώματα. 

Οι πελάτες πρώτης κατηγορίας είχαν πιο πολλές επιλογές στο τι θα φάνε, σε σχέση με τους πελάτες δεύτερης κατηγορίας. Το εστιατόριο τους ήταν υπερπολυτελές ενώ είχαν αντίστοιχα μια υπερπολυτελή καφετέρια για να περνούν το χρόνο τους!

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε δείγματα από το μενού πρώτης κατηγορίας.

Δείτε παρακάτω ένα τυπικό μενού για τους πελάτες δεύτερης κατηγορίας!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί ο κατασκευαστής του Ozempic κόβει 9.000 θέσεις εργασίας;

Stories 21.09.2025
Ο πόλεμος στα φάρμακα αδυνατίσματος φουντώνει

Τι άλλο ανακάλυψε ο Νόμπελ που όμως δεν μάθαμε ποτέ;

Stories 21.09.2025
Ανακαλύφθηκαν χαμένα διπλώματα ευρεσιτεχνίας του στη Σουηδία

Το μυστηριώδες σπήλαιο που γίνονται συναυλίες 60 μέτρα κάτω από τη γη

Νέα Εποχή 21.09.2025
150 εκατομμύρια χρόνια ιστορίας, μια ανεπανάληπτη ακουστική εμπειρία και συναυλίες μέσα στη γη

Τόσα dating apps, αλλά κανένα μήνυμα ‑ Tι πάει στραβά;

Stories 21.09.2025
Είσαι κι εσύ στο ίδιο έργο θεατής!

Ήταν η πιο μισητή γυναίκα της Αυστραλίας, αλλά αθωώθηκε 20 χρόνια μετά

Stories 21.09.2025
Από τη φυλάκιση στην αποκατάσταση της αλήθειας

Τι γίνεται στην Κίνα όταν τα παιδιά παραμελούν τους ηλικιωμένους γονείς τους

Stories 21.09.2025
Μια ιστορία μιας γυναίκας που εκδικήθηκε τα παιδιά της: Εκείνα την είχαν εγκαταλείψει κι εκείνη έδωσε την απάντησή της

5 ενδιαφέροντα πράγματα που δεν ξέρατε για τον Πύργο του Αιφελ

Stories 21.09.2025
Στα 134 χρόνια ιστορίας του έχει πολλά να μας πει

«Δεν έπαιξα ποτέ σε βιντεοκασέτα»: Το μεγάλο μυστικό του Στάθη Ψάλτη που βγήκε στο φως

Stories Χτες
Από το σινεμά στα video clubs: Γιατί ο Στάθης Ψάλτης θύμωνε με τον τίτλο «βασιλιάς της βιντεοκασέτας»

Γιατί αρέσει το αλκοόλ στους ανθρώπους; H «υπόθεση της μεθυσμένης μαϊμούς»

Ιστορικά Χτες
Δεν είναι μόνο κοινωνικοί οι λόγοι αλλά και βιολογικοί