E-Daily

Τι έτρωγαν στο εστιατόριο του Τιτανικού;

Το σύστημα των τριών τάξεων

Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 20/3/2019 | 10:39

Τι έτρωγαν στο εστιατόριο του Τιτανικού όλες τις μέρες του ταξιδιού πριν το τραγικό φινάλε; Ανάλογα με την θέση τους στο καράβι, το δείπνο ήταν διαφορετικό.

ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΤΑΞΕΩΝ

Το σύστημα των τριών τάξεων δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει όσους επωφελούνταν από το σύγχρονο βιομηχανικό κίνημα που βοήθησε στη δημιουργία του ταξιδιώτη μεσαίας τάξης (και όχι μόνο των πλουσίων).

Πριν από τη δεκαετία του 1900, η πρώτη κατηγορία ή η "καμπίνα" και το κατάστρωμα ήταν οι μόνες κατηγορίες ταξιδιού, που ουσιαστικά εκεί χωρίζονταν οι πλούσιοι και οι μετανάστες- οι μετανάστες αναζητούσαν μόνο ένα μέρος για ύπνο και συχνά έφερναν τα δικά τους τρόφιμα στο καράβι.

Όσον αφορά την τραπεζαρία και τη διαμονή, οι επιβάτες τρίτης κατηγορίας βολεύτηκαν αρκετά καλά στο πλοίο του Τιτανικού. Υπήρχε συγκεκριμένη τραπεζαρία και δικό τους τμήμα στο καράβι στο οποίο μάλιστα περιελάμβανε και ένα πιάνο για ψυχαγωγία. Αυτή ήταν μια ευχάριστη αλλαγή από τους παλιούς τρόπους ταξιδιού τρίτης κατηγορίας, όπου οι επιβάτες υπηρετούσαν ή έφεραν δικά τους φαγητά και γευμάτιζαν δίπλα στις κουκέτες τους.

Ο ταξιδιώτης της μεσαίας τάξης ή της δεύτερης κατηγορίας που δεν μπορούσε μεν να πληρώσει για την πρώτη θέση και την πολυτέλεια της, αλλά είχε περισσότερα λεφτά από τους φτωχούς χρειαζόταν κάτι ακριβώς στη μέση αυτών των δυο κόσμων. Έτσι, το ταξίδι δεύτερης κατηγορίας γεννήθηκε για τον εργάτη. Τα δωμάτια και τα εστιατόρια διαμορφώθηκαν αντιστοίχως, ώστε να ταιριάζουν με αυτά των ξενοδοχείων, όπως το μεγάλο και πολυτελές Hotel Cecil στο Λονδίνο.

Ως επιβάτης δεύτερης κατηγορίας στον Τιτανικό, θα μπορούσατε να περιμένετε να απολαύσετε ένα καλό δείπνο που δεν διέφερε σημαντικά από εκείνο των επιβατών πρώτης κατηγορίας παρά μόνο στις περισσότερες επιλογές. Οι επιβάτες δεύτερης κατηγορίας είχαν τη δική τους τραπεζαρία στο κατάστρωμα με ένα πιάνο για διασκέδαση, καλαίσθητες καρέκλες και υπέροχους τοίχους με ταπετσαρίες και ξύλινα πατώματα. 

Οι πελάτες πρώτης κατηγορίας είχαν πιο πολλές επιλογές στο τι θα φάνε, σε σχέση με τους πελάτες δεύτερης κατηγορίας. Το εστιατόριο τους ήταν υπερπολυτελές ενώ είχαν αντίστοιχα μια υπερπολυτελή καφετέρια για να περνούν το χρόνο τους!

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε δείγματα από το μενού πρώτης κατηγορίας.

Δείτε παρακάτω ένα τυπικό μενού για τους πελάτες δεύτερης κατηγορίας!

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ιράκ: Ιδρύθηκε το πρώτο γυναικείο πολιτικό κόμμα

Stories 05.08.2025
Μετά από δύο χρόνια αναμονής για επίσημη άδεια λειτουργίας

Ένα χωριό με λεβάντες και... νεύρα! Γιατί οι κάτοικοι θέλουν τους τουρίστες μόνο τις καθημερινές

Stories 05.08.2025
Η ισπανική πόλη που δεν θέλει τουρίστες τα Σαββατοκύριακα

Η εταιρεία που αγνόησε το μέλλον: Γέμισε ράφια, αλλά άδειασε από ιδέες

Stories 05.08.2025
Η υποτίμηση του Netflix και το κόστος της αδράνειας που έφερε το τέλος της

3 διαβόητα περιστατικά που όμως... ποτέ δεν συνέβησαν

Ιστορικά 05.08.2025
Ο πανικός πολλές φορές είναι η πιο εύκολη λύση

Η υπόθεση που συγκλονίζει την Ιταλία: H ιστορία της νοσηλεύτριας που σκότωσε το γιο της

Stories Χτες
Τρέμει η Ιταλία με το έγκλημα - σοκ: Η ιστορία που ανατρίχιασε τους πάντες

Η «Καταιγίδα του Αιώνα» έρχεται ξανά; Τι αποκαλύπτει νέα μελέτη για τα ακραία φαινόμενα

Περιβάλλον Χτες
Ιστορικά παραδείγματα δείχνουν το μέγεθος της καταστροφής

Η γυναίκα που έκανε το… παρκάρισμα επάγγελμα – και αλλάζει τους κανόνες του side hustle

Πρόσωπα Χτες
Μία από τις πιο ευρηματικές ιδέες έρχεται από τη Νέα Υόρκη και ακούει στο όνομα car sitting

Η «ιέρεια» του ΑΙ που είπε «όχι» στα 1 δισ. δολάρια του Μαρκ Ζουκερμπέργκ

Νέα Εποχή Χτες
Μια νέα κουλτούρα γεννιέται στις εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης

Ο άνθρωπος που προκάλεσε το μίσος των φοιτητών της Οξφόρδης για 550 χρόνια, χωρίς κανένας τους να ξέρει γιατί

Ιστορικά Προχτές
Ο όρκος για το μίσος που ούτε το Πανεπιστήμιο δεν ήξερε γιατί υπήρχε