E-Daily

Η μικρή χώρα που βομβαρδίστηκε όσο καμιά στον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο

Η γεωγραφική της θέση ήταν στρατηγικής σημασίας

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ

22/11/2018 | 00:03

@wikipedia.org

Οι θηριωδίες του Β’ παγκοσμίου Πολέμου αποτελούν ακόμα αντικείμενο έρευνας, επτά δεκαετίες μετά από το τέλος του. Υπήρξε μια από τις χειρότερες περιόδους στην ιστορία του ανθρώπου. Εκατομμύρια κόσμος έχασε την ζωή του και εκατοντάδες πόλεις καταστράφηκαν ολοσχερώς.

Αυτό που λίγοι γνωρίζουν, είναι ποια ήταν η χώρα που βομβαρδίστηκε περισσότερο απ’ όλες κατά την διάρκεια του πολέμου. Μιλάμε βέβαια για τον αριθμό βομβών που χρησιμοποιήθηκαν εναντίον της και όχι για τα θύματα, τα οποία ήταν πολύ περισσότερα σε άλλα σημεία των συγκρούσεων. Και επίσης, αναφερόμαστε στην πλευρά των συμμάχων, κι όχι των δυνάμεων του Άξονα.

Αυτή η μικρή χώρα λοιπόν ήταν η Μάλτα. Η «Πολιορκία της Μάλτας» είχε δυο φάσεις και κράτησε δυο ολόκληρα χρόνια. Η στρατηγική της θέση στην Μεσόγειο, την έκανε κύριο στόχο αρχικά των Ιταλών και ύστερα και των Γερμανών.

Από την ημέρα που ο Μουσολίνι εισήλθε στον πόλεμο στο πλευρό του Χίτλερ, οι Ιταλοί επιτέθηκαν στην Βαλέτα, την πρωτεύουσα της χώρας. Το άνοιγμα του μετώπου στην βόρεια Αφρική έκανε ακόμα πιο σημαντικό τον έλεγχο της Μάλτας. Ο Ρομελ είχε πει πως «Χωρίς την Μάλτα, οι δυνάμεις του Άξονα θα χάσουν τον έλεγχο στην Βόρεια Αφρική».

Αποφάσισε λοιπόν να διαλύσει ή να αναγκάσει σε αποκλεισμό την Μάλτα. Οι δυνάμεις του Άξονα επιτέθηκαν σε λιμάνια, πόλεις και σχεδόν παντού. Η Λουφτβαφε και η ιταλική αεροπορία έκαναν 3.343 αεροπορικές επιδρομές ρίχνοντας περισσότερες από 14.000 βόμβες. Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 1942, ο βομβαρδισμός ήταν τόσο έντονος, που ο ουρανός της Μάλτας ήταν ελεύθερος από αεροπλάνα μόνο για 24 ώρες! Μόνο σε αυτή την περίοδο οι βόμβες που έπεσαν ήταν 6.700. 

Οι αριθμοί που παραθέτει η εκάστοτε πηγή διαφέρουν, ωστόσο είναι κι αυτό ενδεικτικό του ανελέητου βομβαρδισμού του νησιού της Μεσογείου. Μετά την ήττα των Γερμανών στην δεύτερη μάχη του Ελ Αλαμέιν και την στροφή της προσοχής τους στην «Μάχη της Τυνησίας», η πολιορκία μειώθηκε και έληξε τον Νοέμβριο του 1942.

30.000 κτίρια καταστράφηκαν. 1.500 πολίτες βρήκαν τον θάνατο. Αλλά η χώρα και οι πολίτες της, με την βοήθεια των Βρετανών που την χρησιμοποιούσαν ως βάση, κατάφεραν να μην παραδοθούν. Για τον ηρωισμό τους και το σθένος τους, τιμήθηκαν από τον βασιλιά της Αγγλίας με τον «Σταυρό του Γεωργίου», ο οποίος εκτέθηκε σε κάθε πόλη της χώρας μέχρι το 1971. Από τότε φυλάσσεται στο Εθνικό Πολεμικό Μουσείο.

Μέχρι τον βομβαρδισμό του Λάος από τις ΗΠΑ, η Μάλτα ήταν η πιο βομβαρδισμένη χώρα στην ιστορία. Η στρατηγική της θέση, ήταν ο κύριος λόγος για να μετατραπεί σε πεδίο βομβαρδισμών για δυο ολόκληρα χρόνια.

Πηγή φωτογραφιών: wikipedia.org

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πρόσωπα 04.05.2024
Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πρόσωπα 04.05.2024
Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός Χτες
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά Χτες
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories Χτες
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ

Οι άνθρωποι μπορούν να έχουν όριο ζωής 150 ετών, αλλά πώς θα τα φτάσουν;

Νέα Εποχή Χτες
Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν για πάντα, αλλά δεν έχουμε φτάσει καν στο όριο για το πόσο θα αντέξει το σώμα μας

Πώς τρεις Γαλλίδες πριγκίπισσες κατέλυσαν μια ολόκληρη δυναστεία

Πρόσωπα Χτες
Τι επέφερε μια τόσο καταστροφική αλλαγή που αποδυνάμωσε και τελικά κατέστρεψε τη δυναστεία των Καπετιδών; Η απάντηση είναι, τρεις νεαρές γυναίκες.

Πώς περνάς το Πάσχα όταν είσαι vegan;


ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Πρόσωπα Χτες
Τι τρως και πώς είναι τα οικογενειακά τραπέζια