E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Η Κινέζα «Ιωάννα της Λωραίνης»

Η Qiu Jin θεωρείται «εθνική ηρωίδα» στην Κίνα

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 30/9/2018 | 00:06

Η Κινέζα «Ιωάννα της Λωραίνης»
@deannafei.com

Η Qiu Jin είναι μια από τις μεγαλύτερες ηρωίδες της Κίνας. Φεμινίστρια, ποιήτρια και επαναστάτρια, πήγε κόντρα στην πατριαρχική δομή της κοινωνίας με αποτέλεσμα να έχει τραγικό τέλος. Την αποκαλούν δικαίως Κινέζα «Ιωάννα της Λωραίνης».

Γεννήθηκε σε πλούσια οικογένεια και μεγάλωσε έχοντας αρκετά προνόμια. Όμως ως κορίτσι, έπρεπε να ανατραφεί με συγκεκριμένο τρόπο. Από μικρή λάτρευε να γράφει ποίηση. Εκτός από ευχάριστα ποιήματα, για λουλούδια ή για τις τέσσερις εποχές, έγραφε και για γυναίκες της κινεζικής ιστορίας, τις οποίες θαύμαζε πολύ. Η ποίηση της αντανακλούσε στην θέληση της να γίνει μια από αυτές.

https://www.theworldofchinese.com/2016/03/badass-ladies-of-chinese-history-qiu-jin/

@theworldofchinese.com

Της επέβαλαν να κάνει δουλειές του σπιτιού, όπως το ράψιμο, και φυσικά, έδενε τα πόδια της, όπως συνηθιζόταν. Έπινε και μάθαινε να χειρίζεται το σπαθί κρυφά. Στα 19 υπάκουσε τον πατέρα της και παντρεύτηκε τον γιο ενός πλούσιου εμπόρου. Η ζωή της δεν ήταν πια η ίδια. Η συμπεριφορά του συζύγου της απέναντί της ήταν κακή και η ποίηση της εκείνη την περίοδο άλλαξε.

Το 1903 μετακόμισε στο Πεκίνο και ήρθε σε επαφή με φεμινιστικά βιβλία. Έναν χρόνο αργότερα, ντυμένη με αντρικά ρούχα πούλησε όλα της τα κοσμήματα και άφησε τον άντρα της και τα παιδιά της. Μίλησε για τα δικαιώματα των γυναικών και υπέρ της απαγόρευσης του δεσίματος των ποδιών.

Πήγε στην Ιαπωνία αλλά επέστρεψε. Το 1905 έγινε μέλος των «Τriads» μιας οργάνωσης που ζητούσε την ανατροπή της δυναστείας των Qing. Τοποθετήθηκε σε ένα σχολέιο της Shaoxing, το οποίο υποτίθεται πως εκπαίδευε αθλητές, αλλά στην πραγματικότητα εκπαίδευε επαναστάτες που ήθελαν η Κίνα να αποκτήσει μια διακυβέρνηση στο πρότυπο των δυτικών κοινωνιών. Μαζί της ήταν και η ξαδέρφη της.

https://gr.pinterest.com/pin/392446555010378900

@pinterest.com

Τον Ιούλιο του 1906 η ξαδέρφη της συνελήφθη πριν από μια προγραμματισμένη εξέγερση. Βασανίστηκε και την επόμενη μέρα εκτελέστηκε. Λίγες ημέρες αργότερα, παρά τις προειδοποιήσεις να εξαφανιστεί, εκείνη δεν το έκανε. Ήταν αποφασισμένη να πεθάνει για τα πιστεύω της.

Στις 13 Ιουλίου συνελήφθη. Βασανίστηκε άγρια αλλά δεν έβγαλε λέξη για την εξέγερση. Στις 15 Ιουλίου αποκεφαλίστηκε δημόσια, πριν κλείσει τα 32. Η είδηση του θανάτου της μεγάλωσε το κίνημα. Τα γραπτά της εκδόθηκαν και έγινε σύμβολο των δικαιωμάτων των γυναικών, μέχρι και σήμερα. Η Qiu Jin έδωσε την ζωή της για μια δικαιότερη κοινωνία και έγινε μάρτυρας. Κάτι που συνέβη περίπου 500 χρόνια νωρίτερα και στην Ιωάννα της Λωραίνης.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Γιατί οι αγελάδες του Μαρκ Ζούκερμπεργκ πίνουν μπίρα και τρώνε ξηρούς καρπούς

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Μακριά από τη Silicon Valley, στη Χαβάη, έχει ανοίξει ένα εντελώς διαφορετικό κεφάλαιο

Το πιο μισητό άγαλμα της Κίνας ‑ Γιατί οι επισκέπτες ...φτύνουν εδώ και 800 χρόνια τον Qin Hui

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Πώς ένας πολιτικός έγινε σύμβολο προδοσίας για οκτώ αιώνες

Στη Σουηδία, τα σκουπίδια γίνονται μόδα, και μάλιστα καλή

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Την ώρα που το fast fashion κυριαρχεί

Το νησί που απαγορεύεται να πατήσει άνθρωπος

E-Daily 3.Left 11.07.2026
Ο περίεργος λόγος που απαγορεύεται να μείνεις εκεί

Ο άνθρωπος που δεν είδε ποτέ γυναίκα, αυτοκίνητο ή κινηματογράφο ‑ Η απίστευτη αληθινή ιστορία

E-Daily 3.Left Χτες
Η απίστευτη ιστορία που μοιάζει βγαλμένη από μυθιστόρημα

Ανεβάζεις βίντεο στο Facebook; Ίσως χάνεις μια ευκαιρία να βγάζεις χρήματα

E-Daily 3.Left Χτες
Δεν χρειάζεται να είσαι διάσημος influencer για να κερδίζεις από τα βίντεό σου. Αν δημιουργείς πρωτότυπο περιεχόμενο, το Facebook μπορεί να γίνει μια επιπλέον πηγή εισοδήματος.