E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Τα πιο ξεχωριστά σχολεία της Αθήνας

Οι θρυλικές σχολικές τάξεις της πρωτεύουσας

Δημοσίευση 10/9/2018 | 16:53

Τα πιο ξεχωριστά σχολεία της Αθήνας

Για να είμαστε ειλικρινείς, για τους μαθητές μοιάζουν με μικρά κολαστήρια καταναγκαστικής εργασίας. Σε εμάς, όταν περνάμε απέξω, τα σχολεία ξυπνάνε γλυκές αναμνήσεις μια ξέγνοιαστης ηλικίας, μας θυμίζουν φίλους που χάθηκαν στα χρόνια και κυρίως το παιδί που ίσως κρύβουμε ακόμα μέσα μας.

Τα σχολεία ωστόσο έχουν τη δική τους ιστορία. Επί δεκαετίες μεγαλώνουν γενιές μέσα τους δημιουργώντας συχνά θρύλους για το τι έχει συμβεί μέσα στις τάξεις τους. Υπάρχουν όμως κάποια σχολεία που ξεχωρίζουν από όλα τα άλλα. Πολύχρονη λειτουργία, αρχιτεκτονίκή, ιδιαίτερες μέθοδοι διδασκαλίας και άλλα πολλά χαρακτηριστικά, τα έκαναν να αποκτήσουν. 

Τα παρακάτω σχολεία της Αθήνας κατάφεραν μέσα στο χρόνο να ξεχωρίσουν και συχνα να είναι και περιζήτητα από τους μαθητές.

2ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών (74ο δημοτικό σχολείο Αθηνών)

Αδριανού 106-108, Πλάκα

Το ιστορικό κτίριο στην Πλάκα, με το αέτωμα κίονες, κατασκευάστηκε γύρω στο 1875-6 και ήταν έμπνευση του αρχιτέκτονα Μιχαήλ Καλκού. Στέγαζε κάποτε το Β΄ δημοτικό σχολείο αρρένων ή «Δημοτική Σχολή» όπως μαρτυρά και η ανάγλυφη επιγραφή του. Έγινε γνωστό ως σχολείο του Καμπάνη, ενός σπουδαίου εκπαιδευτικού της εποχής, που διετέλεσε διευθυντής του. Σήμερα είναι διατηρητέο και είναι από τα ελάχιστα σχολεία που, από τότε μέχρι και σήμερα, χρησιμοποιούν την «αλληλοδιδακτική» μέθοδο: οι καλύτεροι μαθητές, με την επίβλεψη του δασκάλου, κάνουν μάθημα στους υπόλοιπους.

Μαράσλειος

Μαρασλή 4-6, Κολωνάκι

Υπήρξε μέχρι πριν λίγα χρόνια χώρος διδασκαλίας, όχι μόνο μαθητών αλλά και δασκάλων. Η Μαράσλειος Παιδαγωγική Ακαδημία ανεγέρθηκε το 1905 και πήρε το όνομά της από τον ευεργέτη της, Γρηγόριο Μαρασλή με σκοπός να εκπαιδεύονται εκεί οι δημοδιδάσκαλοι, προτού ξεκινήσουν τη σταδιοδρομία τους στις μαθητικές τάξεις.

Έργο του αρχιτέκτονα Δημήτρη Καλλία, η Μαράσλειος είναι ένα επιβλητικό νεοκλασικό οικοδόμημα με την αρχιτεκτονική της να κάνει αναφορές στο χρυσό αιώνα του Περικλή. Αργότερα, το 1929, στον ίδιο χώρο προστέθηκε κι άλλο ένα κτίριο που ονομάστηκε «Αριστοτέλης», για να φιλοξενήσει το Γυμνάσιο Θηλέων, όπου οι μαθητευόμενοι δάσκαλοι θα έκαναν την πρακτική τους. Το σχολείο ονομάστηκε Αριστοτέλης και είναι βασισμένο σε σχέδια του αρχιτέκτονα Νικόλαου Μητσάκη.

Σήμερα δεν είναι πλέον ακαδημία για δασκάλους, αν και συνεχίζει να προσφέρει ευκαιρίες για πρακτική, και στεγάζει το 26ο Ενιαίο Λύκειο και το 26ο Γυμνάσιο Αθηνών.

 Ιταλία (15ο Λύκειο Αθηνών)

Κυψέλης 46 & Παξών, Κυψέλη

Κτίστηκε στις αρχές του 20ού αιώνα για να στεγάσει την Ιταλική Σχολή Καλογραίων, «Casa d’ Italia».

Τα χρόνια της κατοχής οι Γερμανοί το μετέτρεψαν σε νοσοκομείο και από τον Μάρτιο του 1945 λειτούργησε ως «Γενικό Νοσοκομείο της Ελληνικής Βασιλικής Αεροπορίας».

Από το 1976, όπου έγινε και πάλι σχολείο, στέγασε το ιστορικό 15ο Λύκειο Αρρένων. Το 1981 μεταφέρεται κάτω από τη στέγη του το 60ό Γυμνάσιο και Λύκειο ενώ σήμερα, μετά από τις συγχωνεύσεις του 2011, το κτίριο στεγάζει το 15ο ΓΕΛ Αθηνών. Οι μαθητές του έπλαθαν ιστορίες για φαντάσματα, πτώματα και δολοφονίες, και το Χημείο μάλιστα αποκαλείται Νεκροτομείο».

Tο Στρογγυλό (1ο Γενικό Λύκειο Αγίου Δημητρίου) 

Στρ. Αλεξάνδρου Παπάγου 23, Άγιος Δημήτριος

Πρόκειται μάλλον για το πιο μοντέρνο σε σχεδιασμό σχολείο της Αθήνας, το οποίο σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Τάκης Ζενέτος πριν σχεδόν μισό αιώνα. Με γνώμονα τη τεχνολογία στην εκπαίδευση, σχεδίασε, εν έτει 1969, ένα πρωτοποριακό σχολείο για την εποχή του - και σχεδόν και για τη δική μας.

Υπήρχε πρόβλεψη για κύκλωμα τηλεοράσεων, ατομικούς υπολογιστές και μονάδες συνδεδεμένες με παγκόσμιες ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες – το εκπαιδευτικό υλικό θα μπορούσε να μεταδοθεί σε όλο το σχολείο. Όλα αυτά βέβαια ακούγονταν σαν ταινίας επιστημονικής φαντασίας εκείνα τα χρόνια.

Το κυκλικό του σχήμα, του χάρισε το παρατσούκλι Στρογγυλό, οι αίθουσές του βρίσκονται σε άξονα με κέντρο επικοινωνίας μια εσωτερική αυλή, λειτουργώντας σαν μια ενιαία κοινότητα. Οι περσίδες που το περικλείουν είναι μελετημένες ώστε να παρέχουν, ανάλογα με την κλίση του ηλίου, το κατάλληλο φως στις τάξεις.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι κήποι των celebrities που έγιναν viral

Αρχιτεκτονική 27.04.2024
Αν έχεις χρήματα όλα είναι κάπως πιο εύκολα

Οι χώρες με το χαμηλότερο IQ παγκοσμίως

Νέα Εποχή 27.04.2024
Ο παγκόσμιος μέσος όρος IQ είναι 82,12

Ο ερασιτέχνης αστρονόμος που τελικά ανακάλυψε έναν πλανήτη

Ιστορικά 27.04.2024
Αλλά δεν τον ονόμασε αυτός

Tι συνέβη τη μέρα που έγινε το μεγάλο κραχ της Wall Street

Ιστορικά 27.04.2024
Η Χρηματιστηριακή Κρίση του 1929 ήταν η πιο καταστροφική του χρηματιστηρίου στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα Χτες
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories Χτες
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories Χτες
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Προχτές
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο