E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Βιολάντα: Το πρόβλημα με τις δεξαμενές και το 2020, η απουσία ελέγχων στις εγκαταστάσεις και η έγκριση επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών

Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τη «Βιολάντα» – Ελλείψεις στους ελέγχους, κανονικά οι επιδοτήσεις

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 30/1/2026 | 19:06

Βιολάντα: Το πρόβλημα με τις δεξαμενές και το 2020, η απουσία ελέγχων στις εγκαταστάσεις και η έγκριση επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών

Σοβαρά ερωτήματα προκαλούν τα νέα στοιχεία που έρχονται στο φως για το εργοστάσιο της «Βιολάντα», όπου σημειώθηκε η τραγωδία με θύματα πέντε γυναίκες εργαζόμενες.

Την ώρα που, όπως αποκαλύπτεται, δεν πραγματοποιούνταν ουσιαστικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις της εταιρείας και το υπόγειο όπου εκδηλώθηκε η φονική έκρηξη ήταν αδήλωτο, η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέκρινε κανονικά επιδοτήσεις και φοροαπαλλαγές για την επιχείρηση.

Η Θεσσαλία παραμένει βυθισμένη στο πένθος μετά το πολύνεκρο δυστύχημα που συγκλόνισε όχι μόνο την τοπική κοινωνία αλλά και ολόκληρη τη χώρα. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχουν συγκεντρώσει οι Αρχές, η έκρηξη θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, εφόσον είχαν ληφθεί τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από την εταιρεία και είχαν πραγματοποιηθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρμόδιους φορείς.

Αδήλωτο υπόγειο και δεξαμενές με προβλήματα ήδη από το 2020

Το υπόγειο όπου σημειώθηκε η έκρηξη δεν περιλαμβανόταν στα εγκεκριμένα σχέδια του εργοστασίου και, ως εκ τούτου, δεν προβλεπόταν ούτε στη μελέτη πυρασφάλειας. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μην υπάρχει ανιχνευτής διαρροής προπανίου, ο οποίος θα μπορούσε να αποτρέψει το μοιραίο.

Παράλληλα, οι δύο υπέργειες δεξαμενές προπανίου, από τις οποίες φαίνεται ότι ξεκίνησε η διαρροή μέσω των σωληνώσεων, δεν ήταν δηλωμένες στο σχέδιο πυρασφάλειας. Πρόκειται για δεξαμενές ηλικίας περίπου 20 ετών. Την ίδια στιγμή, στο βιβλίο συμβάντων του εργοστασίου αναφερόταν ότι η παροχή αερίου γινόταν από υπόγειες δεξαμενές, ενώ οι υπέργειες εμφανίζονταν ως μη λειτουργικές.

Οι συγκεκριμένες δεξαμενές είχαν απασχολήσει τις Αρχές και στο παρελθόν. Ήδη από το 2020, το Τμήμα Χορήγησης Αδειών Ανάπτυξης, Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Περιφέρειας Θεσσαλίας είχε διαπιστώσει μη συμβατότητα στη λειτουργία της βιοτεχνίας, λόγω της τοποθέτησης δεξαμενών σε αποστάσεις μικρότερες από τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία.

Χωρίς ουσιαστικούς ελέγχους, αλλά με εγκρίσεις ενισχύσεων

Την ίδια περίοδο που φαίνεται να απουσίαζαν οι ουσιαστικοί έλεγχοι στις εγκαταστάσεις –καθώς κανείς δεν εντόπισε το αδήλωτο υπόγειο όπου συνέβη η έκρηξη– οι εγκρίσεις για την οικονομική ενίσχυση της εταιρείας προχωρούσαν κανονικά.

Στις 24 Νοεμβρίου 2025, η Περιφέρεια Θεσσαλίας αποφάσισε την παράταση της προθεσμίας ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου της «Βιολάντα» έως τις 5 Αυγούστου 2027. Λίγους μήνες αργότερα, στις 21 Ιανουαρίου 2026, μόλις λίγα 24ωρα πριν την τραγωδία, εγκρίθηκε νέα ενίσχυση για την επέκταση της μονάδας παραγωγής της εταιρείας.

Η απόφαση αφορά επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης και φορολογική απαλλαγή για συνολική επιλέξιμη δαπάνη ύψους 1.996.000 ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται σε 45% τόσο για τη χρηματοδοτική μίσθωση όσο και για τη φορολογική απαλλαγή, με συνολικό όφελος που ξεπερνά τις 898.000 ευρώ.

Ερευνώνται ευθύνες και η συμμόρφωση της εταιρείας

Ήδη από το 2020, η Περιφέρεια Θεσσαλίας είχε ζητήσει από την επιχείρηση να συμμορφωθεί με τις προβλεπόμενες αποστάσεις των δεξαμενών, προκειμένου να εξεταστεί η χορήγηση προσωρινής άδειας λειτουργίας. Παραμένει, ωστόσο, ανοιχτό το ερώτημα αν η «Βιολάντα» συμμορφώθηκε τελικά με τις υποδείξεις.

Η νομιμότητα των δεξαμενών, αλλά και οι συνθήκες που οδήγησαν στη μακροχρόνια διαρροή προπανίου, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Τρικάλων. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής ευρήματα της Πυροσβεστικής, η διαρροή φαίνεται να ήταν εκτεταμένη και πολύμηνη, προερχόμενη από υπόγειες σωληνώσεις.

Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι το ενδεχόμενο φθοράς ή θραύσης των σωληνώσεων κατά τις εργασίες ασφαλτόστρωσης που πραγματοποιήθηκαν το καλοκαίρι, λόγω διέλευσης βαρέων οχημάτων.

«Το υπόγειο δεν έχει δηλωθεί μέχρι σήμερα»

Μιλώντας στο ΕΡΤnews, ο αντιδήμαρχος Τρικκαίων Γιώργος Καταβούτας αποκάλυψε ότι το υπόγειο του εργοστασίου δεν είχε δηλωθεί ούτε στις πρόσφατες μελέτες του κτιρίου.

«Η πρώτη οικοδομική άδεια του 2007 δεν αναφέρει καν την ύπαρξη υπογείου. Έκτοτε εκδόθηκαν συνολικά οκτώ άδειες και, απ’ όσο γνωρίζουμε, μέχρι σήμερα το υπόγειο δεν έχει δηλωθεί», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πέθανε η Κάθριν Ο’Χάρα, η μητέρα του Κέβιν από την αγαπημένη ταινία «Μόνος στο Σπίτι»

Κόσμος Χτες
Έφυγε σε ηλικία 71 ετών έχοντας αφήσει ανεξίτηλο αποτύπωμα στον κινηματογράφο και την τηλεόραση, με καριέρα που εκτείνεται σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.

Βιολάντα: Νέο βίντεο ντοκουμέντο – Δύο εκρήξεις μέσα σε 6 δευτερόλεπτα

Ελλάδα Χτες
Nέες αποκαλύψεις φέρνουν στο φως σοβαρές παραλείψεις, αλλά και καταγγελίες για αδιαφορία απέναντι σε προειδοποιητικά σημάδια που –όπως φαίνεται– είχαν εκδηλωθεί πολύ πριν από τη φονική έκρηξη.

«Ο Μπιλ Γκέιτς κόλλησε ΣΜΝ από Ρωσίδες – Έκανε θεραπεία κρυφά από τη Μελίντα»: Αποκαλυπτικά έγγραφα του Έπσταϊν

Κόσμος Χτες
«Μου ζητήθηκε να κάνω πράγματα που ξεπερνούν τα όρια του παράνομου», φέρεται να είπε σύμβουλος του Γκέιτς

Βιολάντα: Το πρόβλημα με τις δεξαμενές και το 2020, η απουσία ελέγχων στις εγκαταστάσεις και η έγκριση επιδοτήσεων και φοροαπαλλαγών

Ελλάδα Χτες
Πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα για τη «Βιολάντα» – Ελλείψεις στους ελέγχους, κανονικά οι επιδοτήσεις

ΔΟΑΕ: Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη απειλή στον κόσμο για την πυρηνική ασφάλεια – Συνεδρίασε το Συμβούλιο κυβερνητών

Κόσμος Χτες
Η ρωσική πλευρά επέκρινε τη διεξαγωγή της συνεδρίασης, θεωρώντας ότι «υποκινήθηκε μόνο για πολιτικούς λόγους χωρίς καμιά πραγματική ανάγκη»

Ολυμπιακός: Τιμωρία μιας αγωνιστικής στον Βεζένκοφ για το επεισόδιο με τον Πετρόπουλο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο αθλητικός δικαστής τιμώρησε με μια αγωνιστική τον μπασκετμπολίστα του Ολυμπιακού και με πρόστιμο τον καλαθοσφαιριστή του Κολοσσού

Τραγωδία στη Ρόδο: Στα χέρια του 39χρονου επιλοχία εξερράγη η χειροβομβίδα που σκότωσε τον 19χρονο Ραφαήλ

Ελλάδα Χτες
Εξερράγη στο δεξί χέρι του 39χρονου όπου προκάλεσε τον ακρωτηριασμό του και σε πολύ κοντινή απόσταση από τον 19χρονο όπου η διασπορά των θραυσμάτων τον έπληξε σε όλο του το σώμα, τραυματίζοντας τον θανάσιμα

Τεράστιος Τζόκοβιτς «αποκαθήλωσε» τον Σίνερ και οδεύει στα 38 του προς τον 11ο τίτλο του στο Australian Open

Αθλητικά Νέα Χτες
Μυθική ανατροπή του 38χρονου «Νόλε» επί του Σίνερ και ραντεβού με τον Αλκαράθ στον τελικό - Ο Σέρβος κυνηγά το 25ο Grand Slam

Διαβατήρια: Το ΣτΕ «φρενάρει» τις απορρίψεις λόγω παλιάς ταυτότητας

Ελλάδα Χτες
Η υπόθεση αφορά πολίτη, ο οποίος το 2015 είχε ανανεώσει κανονικά το διαβατήριό του, προσκομίζοντας αστυνομική ταυτότητα που είχε εκδοθεί τον Μάιο του 1972

Αποκάλυψη για την εξαφάνιση της Λόρας, είχε βγάλει εισιτήριο για το εξωτερικό

Ελλάδα Χτες
Η ΕΛΑΣ πιστεύει ότι βρίσκεται στη Γερμανία

Σε ιδιώτες τα πετρέλαια της Βενεζουέλας για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια, νέος νόμος στη σκιά του Τραμπ

Κόσμος Χτες
Η Ροντρίγκες υπέγραψε νόμο για ιδιωτικοποίηση της παραγωγής πετρελαίου, την ώρα που οι ΗΠΑ χαλαρώνουν τις κυρώσεις - Το 2006 ο Ούγκο Τσάβες είχε επιβάλει όλα τα μεγάλα έργα της αγοράς πετρελαίου να περνούν στην κρατική PDVSA