Ποιος καφές είναι πιο φιλικός στο στομάχι
Απόλαυσε τον καφέ σου, αλλά με προσοχή
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 7/7/2025 | 02:08

Ο καφές είναι όξινος και μπορεί να αυξήσει την παραγωγή γαστρικού οξέος, ερεθίζοντας το γαστρικό βλεννογόνο. Επιπλέον, περιέχει καφεΐνη, η οποία χαλαρώνει τον κατώτερο οισοφαγικό σφιγκτήρα – πράγμα που κάνει την παλινδρόμηση πιο εύκολη. Επίσης, κάποιες ενώσεις του καφέ, όπως οι καφεστόλες και οι καουεστόλες, ενδέχεται να ερεθίζουν περισσότερο το πεπτικό σύστημα.
Στιγμιαίος καφές
Ο στιγμιαίος καφές είναι από τους πιο ενοχλητικούς για το στομάχι. Είναι φθηνά επεξεργασμένος, συχνά πιο όξινος και περιέχει ενώσεις που ερεθίζουν περισσότερο τον γαστρικό βλεννογόνο. Επιπλέον, πολλοί τον πίνουν με άδειο στομάχι και με πολλή ζάχαρη ή γάλα, κάτι που επιδεινώνει την κατάσταση.
Espresso και ελληνικός
Και οι δύο είναι δυνατοί, πλούσιοι σε καφεΐνη και –αν πιεις πάνω από δύο– μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα. Ο espresso είναι πιο όξινος από τον ελληνικό, ενώ ο ελληνικός λόγω της παρασκευής του μπορεί να περιέχει κατακάθι, που ενοχλεί κάποιους.
Καφές φίλτρου
Ο καφές φίλτρου, ειδικά αν είναι μέτριας ή χαμηλής έντασης, είναι συχνά πιο φιλικός προς το στομάχι. Έχει λιγότερα έλαια (φιλτράρονται) και η αργή εκχύλιση μειώνει την οξύτητα.
Συμβουλές
Απέφυγε τον καφέ με άδειο στομάχι
Προτίμησε καφέδες χαμηλής οξύτητας
Δοκίμασε ντεκαφεϊνέ
Μην το παρακάνεις με ποσότητα
Προσοχή στα συνοδευτικά (ζάχαρη, κρέμα, γάλα)
Ο χειρότερος καφές για το στομάχι, ειδικά για όσους έχουν γαστρίτιδα ή ευαισθησία, είναι ο στιγμιαίος καφές. Αν θέλεις κάτι πιο "ευγενικό", δοκίμασε και τύπου cold brew, φίλτρου ή ακόμα και ελληνικό, αρκεί να τον πίνεις με φαγητό και σε λογικές ποσότητες.