E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κασμίρ: Πακιστάν και Ινδία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις με drones

Δεκατρείς άμαχοι νεκροί και περίπου 50 στρατιώτες στην Ινδία από πακιστανικά πυρά

Δημοσίευση 9/5/2025 | 07:47

Κλιμακώνεται η ένταση στο Κασμίρ: Πακιστάν και Ινδία αλληλοκατηγορούνται για επιθέσεις με drones

Οι εντάσεις συνεχίζουν να κλιμακώνονται μεταξύ Ινδίας και Πακιστάν, με Ινδούς αξιωματούχους να λένε ότι το Πακιστάν εκτόξευσε πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις στην Ινδία και στο υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ. Το Ισλαμαμπάντ αρνήθηκε αυτόν τον ισχυρισμό, κατηγορώντας το Νέο Δελχί για «διασπορά παραπληροφόρησης».

Μπλακ άουτ έχουν τεθεί σε ισχύ σε πολλές τοποθεσίες στο Παντζάμπ, το Κασμίρ και το Ρατζαστάν, σύμφωνα με τοπικούς αξιωματούχους της ινδικής αστυνομίας, καθώς οι κάτοικοι της περιοχής εκφράζουν φόβο και ανησυχία καθώς οι πυρηνικά εξοπλισμένες γειτονικές χώρες πλησιάζουν σε μια μετωπική στρατιωτικη σύγκρουση.

Ο στρατός του Πακιστάν ανακοίνωσε ότι κατέρριψε 16 μη επανδρωμένα αεροσκάφη εντός της χώρας την Πέμπτη, ενώ το υπουργείο Άμυνας της Ινδίας δήλωσε ότι «εξουδετέρωσε» ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας στη Λαχόρη και κατέστρεψε πακιστανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που είχαν αναπτυχθεί στην αμφισβητούμενη περιοχή του Κασμιρ.

Ο στρατός της Ινδίας ισχυρίστηκε επίσης ότι απέτρεψε επιθέσεις με drones και πυραύλους από το Πακιστάν αργά την Τετάρτη προς την Πέμπτη σε 15 τοποθεσίες. Ντόπιοι στην βορειοδυτική πόλη Αμριτσάρ ανέφεραν εκρήξεις και έντονες λάμψεις φωτός. Το Ισλαμαμπάντ αντέκρουσε ότι η Ινδία επιτέθηκε στο έδαφός του για να υποδαυλίσει το αντιπακιστανικό κλίμα και να δημιουργήσει μια «φανταστική άμυνα».

Πακιστάν: Ενεργούμε σε αυτοάμυνα

Ο πρέσβης του Πακιστάν στις ΗΠΑ, Ριζουάν Σαΐντ Σεΐχ, δήλωσε την Πέμπτη ότι η χώρα του ενεργεί σε «αυτοάμυνα», κατηγόρησε την Ινδία για κλιμάκωση της σύγκρουσης μεταξύ των δύο εθνών και αρνήθηκε για άλλη μια φορά οποιονδήποτε ρόλο της κυβέρνησης στη σφαγή του Απριλίου στο Κασμίρ, όπου σκοτώθηκαν 26 άνθρωποι.

Το Πακιστάν έχει το «δικαίωμα να απαντήσει» στις επιθέσεις της Ινδίας, είπε. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του Πακιστανού πρωθυπουργού Μοχάμεντ Σεχμπάζ Σαρίφ κατά την επικοινωνία του με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο.

Ο Σαρίφ καταδίκασε τις επιθέσεις της Ινδίας, λέγοντας ότι το πακιστανικό κοινό εξοργίστηκε από την επίθεση και υποστήριξε ότι «παραβίασαν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα του Πακιστάν, ενώ παράλληλα έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή της Νότιας Ασίας», ανέφερε η ανακοίνωση του γραφείου του Πακιστανού πρωθυπουργού.

Ο Σαρίφ μετέφερε επίσης την «αποφασιστικότητα του Πακιστάν να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική του ακεραιότητα πάση θυσία» και ότι το Πακιστάν «διατηρεί το δικαίωμα να ενεργήσει σε αυτοάμυνα», πρόσθεσε η δήλωση.

Ο Ρούμπιο δήλωσε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά την κατάσταση και είναι «δεσμευμένες να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή. Προς τούτο, τόνισε την ανάγκη τόσο το Πακιστάν όσο και η Ινδία να συνεργαστούν στενά για την αποκλιμάκωση της κατάστασης», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Από νωρίς την Τετάρτη, όταν το Νέο Δελχί εξαπέλυσε μια από τις πιο θανατηφόρες επιθέσεις της στο Πακιστάν σε περισσότερο από μισό αιώνα, οι αντίπαλοι έχουν εμπλακεί σε έναν πόλεμο πληροφοριών, με τον καθένα να διαφημίζει τα στρατιωτικά του επιτεύγματα και να παρουσιάζει τον άλλον ως επιτιθέμενο. Οι ισχυρισμοί και οι αντεπιχειρήσεις είναι συχνά δύσκολο να επαληθευτούν. Το Ισλαμαμπάντ δήλωσε την Τετάρτη ότι κατέρριψε πέντε ινδικά πολεμικά αεροσκάφη, κάτι που το Νέο Δελχί δεν έχει ούτε επιβεβαιώσει ούτε διαψεύσει.

CNN: Η αερομαχία με 125 μαχητικά να συμμετέχουν, ήταν «από τις μεγαλύτερες στην ιστορία»

Η «αερομαχία» (dogfight) μεταξύ των πακιστανικών και ινδικών μαχητικών αεροσκαφών την Τετάρτη, κατά την οποία, σύμφωνα με πακιστανικές αρχές, καταρρίφθηκαν πέντε ινδικά αεροσκάφη, ήταν μία από τις «μεγαλύτερες και μακρύτερες σε διάρκεια στην πρόσφατη ιστορία της αεροπορίας», όπως δήλωσε ανώτερη πηγή των πακιστανικών δυνάμεων ασφαλείας στο CNN.

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι καταρρίψαμε πέντε ινδικά μαχητικά- τρία Rafale, ένα SU-30 και ένα MiG-29», είπε εκπρόσωπος του πακιστανικού στρατού. Επιπλέον, το Πακιστάν ανακοίνωσε πως δέχτηκε επίθεση και με ινδικά drones, καταρρίπτοντας 12 από αυτά.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, συνολικά 125 αεροσκάφη μάχονταν για πάνω από μία ώρα στο πλαίσιο της επιχείρησης «Sindoor» που ξεκίνησε το Νέο Δελχί, χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της, ενώ οι πυραυλικές επιθέσεις πραγματοποιούνταν σε αποστάσεις που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπερνούσαν τα 160 χιλιόμετρα (100 μίλια).

Δεκατρείς άμαχοι νεκροί και περίπου 50 στρατιώτες στην Ινδία από πακιστανικά πυρά

Η ινδική κυβέρνηση ανακοίνωσε σήμερα ότι πυρά του πακιστανικού πυροβολικού χθες, Τετάρτη, εναντίον του εδάφους της, σε απάντηση για ινδικά πλήγματα στο πακιστανικό έδαφος, στοίχισαν τη ζωή σε 13 αμάχους και προκάλεσαν τον τραυματισμό άλλων 59.

Οι 13 νεκροί, καθώς και 44 από τους 59 τραυματίες, καταγράφηκαν μόνο στο χωριό Πόονς, (βορειοδυτική Ινδία), κατά μήκος της «γραμμής ελέγχου», του ντε φάκτο συνόρου που κατανέμει ανάμεσα στις δύο χώρες τη διαφιλονικούμενη περιφέρεια του Κασμίρ, διευκρίνισε το ινδικό υπουργείο Εξωτερικών.

Το Πακιστάν από την πλευρά του ανακοίνωσε ότι ο στρατός του σκότωσε περίπου 50 Ινδούς στρατιώτες κατά μήκος των ντε φάκτο συνόρων με το υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Καταδικάστηκε πρώην διοικητής νοσοκομείου της Βόρειας Ελλάδας που είχε κακοποιήσει σeξουαλικά εργαζόμενη

Ελλάδα 09.05.2025
Είχε προηγηθεί σχετική καταγγελία από την εργαζόμενη για τέλεση γενετήσιων πράξεων από τον κατηγορούμενο το 2021

Χαμός στα ΕΛΤΑ Καλαμάτας επειδή παραχώρησαν προτεραιότητα σε μια έγκυο ‑ Δείτε το βίντεο

Ελλάδα 09.05.2025
«Μπορεί να περιμένει, δεν την πιάσαν οι πόνοι» διαμαρτυρήθηκε μια άλλη γυναίκα που περίμενε στην ουρά

Ο Τραμπ ρίχνει τους δασμούς με την Κίνα στο 80%

Κόσμος 09.05.2025
Στο 80% ρίχνει τους δασμούς με την Κίνα ο Ντόναλντ Τράμπ, σύμφωνα με ανάρτηση του στο Truth Social

Ντόναλντ Τραμπ: Απέλυσε τη βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου – Κατακραυγή από τους Δημοκρατικούς

Κόσμος 09.05.2025
Η Κάρλα Χέιντεν ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ανέλαβε τη θέση

Ηράκλειο: Βγήκε «ξινή» η πλάκα σε υπάλληλο πλυντηρίου αυτοκινήτων ‑ Έκανε τον παλιατζή από τα μεγάφωνα περιπολικού και συνελήφθη

Ελλάδα 09.05.2025
Ο εργαζόμενος βιντεοσκόπησε τον εαυτό του τη στιγμή της ενέργειας και στη συνέχεια ανέβασε το βίντεο στο TikTok

Εργατικό ατύχημα στην αμερικάνικη Πρεσβεία: Ανδρας έπεσε σε φρεάτιο

Ελλάδα 09.05.2025
Ο τραυματίας παρελήφθη, ενώ είχε τις αισθήσεις του, από ασθενοφόρο και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο για περαιτέρω ιατρική περίθαλψη

Κύθνος: Νεκρός στο σκάφος του εντοπίστηκε ο 50χρονος ψαράς που αγνοούνταν από την Πέμπτη

Ελλάδα 09.05.2025
Την προανάκριση έχει αναλάβει το Λιμενικό Κύθνου, ενώ η σορός πρόκειται να μεταφερθεί στο Νεκροτομείο Πειραιά για νεκροψία - νεκροτομή

Πάπας Λέων: Ο συμβολισμός του κόκκινου στα άμφια του νέου Ποντίφικα – Τι αποκαλύπτουν για την πολιτική του

Κόσμος 09.05.2025
O Πάπας Λέων και η εκλογή από τον Κονκλάβιο αποτέλεσαν σίγουρα έκπληξη