E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ντόναλντ Τραμπ: Απέλυσε τη βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου – Κατακραυγή από τους Δημοκρατικούς

Η Κάρλα Χέιντεν ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ανέλαβε τη θέση

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 9/5/2025 | 13:46

Ντόναλντ Τραμπ: Απέλυσε τη βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου – Κατακραυγή από τους Δημοκρατικούς

Με ένα email από το γραφείο προσωπικού του Λευκού Οίκου απέλυσε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την Κάρλα Χέιντεν, βιβλιοθηκονόμο του Κογκρέσου από το 2016.

Η Χέιντεν ήταν η πρώτη γυναίκα και η πρώτη Αφροαμερικανίδα που ηγήθηκε της Βιβλιοθήκης, που διορίστηκε από τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα και ορκίστηκε τον Σεπτέμβριο του 2016 για δεκαετή θητεία.

Η απόλυσή της, για την οποία ο Λευκός Οίκος δεν έχει δώσει μέχρι στιγμής καμία εξήγηση, προκάλεσε έντονες επικρίσεις από τους Δημοκρατικούς. Ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στη Βουλή Χακίμ Τζέφρις καταδίκασε με δήλωσή του την άδικη ενέργεια, κάνοντας λόγο για «επίδειξη αναισθησίας». Μάλιστα, κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι επιχειρεί «να απαγορεύσει βιβλία, να ξεπλύνει την αμερικανική ιστορία και να γυρίσει πίσω το ρολόι».

Παράλληλα, δημοκρατικοί βουλευτές, όπως η Ρόζα Ντελάουρο, δήλωσαν ότι η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο μιας ανησυχητικής τακτικής «αναίτιων απολύσεων αφοσιωμένων δημόσιων λειτουργών» και αντικατάστασής τους με «κάποιον από τους 'φίλους' του που δεν έχει τα απαιτούμενα προσόντα». «Η κίνηση αυτή υπονομεύει τις θεμελιώδεις αρχές της δημοκρατίας μας και διαβρώνει την εμπιστοσύνη της κοινής γνώμης στους θεσμούς μας», δήλωσε η Ντελάουρο. «Η κυβέρνηση Τραμπ πρέπει να δώσει μια ξεκάθαρη εξήγηση γι' αυτή την απόφαση».


Ο πρόεδρος ορίζει τον επικεφαλής της Βιβλιοθήκης

Πρόσφατα η Χέιντεν είχε καταθέσει ενώπιον τόσο της Υποεπιτροπής Κατανομής Κονδυλίων της Γερουσίας όσο και της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής, όπου ο βουλευτής Τζόζεφ Ντ. Μορέλ προειδοποίησε πως η κυβέρνηση Τραμπ στοχοθετεί πολιτιστικούς θεσμούς, όπως βιβλιοθήκες και μουσεία.

Η Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου είναι μια υπηρεσία του νομοθετικού κλάδου, αλλά ο πρόεδρος ορίζει τον επικεφαλής της, ο διορισμός του οποίου επικυρώνεται στη συνέχεια από τη Γερουσία. Ο Μορέλ προανήγγειλε ότι θα καταθέσει νομοσχέδιο που θα δώσει στο κοινοβούλιο την εξουσία του διορισμού του Βιβλιοθηκονόμου του Κογκρέσου, με στόχο να προστατευθεί η θέση από κομματική ανάμιξη.

Σε δήλωσή του, ο Μορέλ χαρακτήρισε την Χέιντεν «ηρωίδα» και εξέφρασε τη λύπη του για την απώλεια «μιας πατριώτισσας δημόσιας λειτουργού» που αφιέρωσε την καριέρα της στην υπηρεσία του κοινού, από το να βοηθάει παιδιά να μάθουν να διαβάζουν μέχρι να προστατεύει ζωτικής σημασίας εθνικούς θησαυρούς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Νέα Πέραμος: «Το πού ήταν μπλεγμένος ο γιος μου το ξέρει η μάνα του και η σύντροφός του»

Ελλάδα 04.02.2026
Είχε δολοφονηθεί και ο θείος του 27χρονου το 1999

Συνήγορος του Πολίτη για την υπόθεση Λόρα – «Ρεπορτάζ καναλιών θίγουν την αξιοπρέπεια παιδιών»

Ελλάδα 04.02.2026
Προειδοποιεί για τις σοβαρές συνέπειες αυτών των πρακτικών

Μαραθώνια η κατάθεση της συντρόφου του 27χρονου που δολοφονήθηκε στη Νέα Πέραμο

Ελλάδα 04.02.2026
Τα βίντεο από την απαγωγή, η κληρονομιά και οι κακές παρέες

Στίβος: Έμεινε 2ος στο μίτινγκ της Οστράβα ο Τεντόγλου, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Ο χρυσός Ολυμπιονίκης του μήκους είχε καλύτερο άλμα στα 8.23μ στην Τσεχία αλλά έμεινε πίσω από τον Ματία Φουρλάνι (8.30μ)

«Λόρα, ξέρεις πού μπορείς να με βρεις, είμαι εδώ» το μήνυμα του ετεροθαλούς αδερφού της 16χρονης που αγνοείται

Ελλάδα Χτες
Σχεδόν έναν μήνα μετά την εξαφάνιση της 16χρονης Λόρα από την Πάτρα, νέα στοιχεία και μαρτυρίες βγαίνουν στο φως της δημοσιότητας

Γυναίκα στη Θεσσαλονίκη δάγκωσε και έκοψε το αυτί του συντρόφου της

Ελλάδα Χτες
Είχε προηγηθεί έντονος καυγάς μεταξύ του ζευγαριού

Ολυμπιακός: Οπαδός έβρισε στα ελληνικά τον Μπαρτζώκα και εκείνος ανέβηκε στην εξέδρα για εξηγήσεις, βίντεο

Αθλητικά Νέα Χτες
Επεισοδιακό φινάλε στον αγώνα του Ολυμπιακού με τη Ντουμπάι

Meteo: Ρεκόρ βροχής στην Αττική – Έβρεξε σε 4 μήνες όσο σε ένα χρόνο

Ελλάδα Χτες
Ειδικά ο φετινός Ιανουάριος ήταν ένας από τους πιο υγρούς των τελευταίων ετών για την πρωτεύουσα

Επεισοδιακό φινάλε στην Εξεταστική: «Δεν είστε ο δικτάτορας Παπαδόπουλος» ανέφερε η Κωνσταντοπούλου

Ελλάδα Χτες
«Ακούμε πως θα έρθει νέα δικογραφία με 50 βουλευτές. Ανησυχούν μήπως και άλλα κόμματα; Θα συναινέσει η αντιπολίτευση στη συγκάλυψη;», διερωτήθηκε η κ. Κωνσταντοπούλου

Απόπειρα βιασμού ιερόδουλης σε οίκο ανοχής στον Βόλο

Ελλάδα Χτες
Στο ποτό «έριξε» το φταίξιμο ο κατηγορούμενος - Το δικαστήριο απέρριψε την αναγνώριση ελαφρυντικών