E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

To απόλυτο σοκ: Νέα μέτρα 6‑7 δισ. ζητούν οι δανειστές

Ενώ είναι στον αέρα και η δόση του 1 δισ. ευρώ

Δημοσίευση 19/12/2015 | 16:18

To απόλυτο σοκ: Νέα μέτρα 6‑7 δισ. ζητούν οι δανειστές

«Τρύπιο» προϋπολογισμό, με ουτοπικές προβλέψεις εσόδων και άγνωστο ύψος δαπανών, θεωρούν οι δανειστές πως κατέθεσε η κυβέρνηση και ζητούν την λήψη πρόσθετων μέτρων 3 δισ. ευρώ για το 2016 και έως 6 ή 7 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2018!

Και όλα αυτά, ενώ συνεχίζεται το θρίλερ με την δόση του 1 δισ. ευρώ αφού, παρότι αποσύρθηκε το νομοσχέδιο με το «παράλληλο πρόγραμμα» της κυβέρνησης, ο ESM δεν συνεδρίασε ακόμη για να εγκρίνει την καταβολή της δόσης, αναμένοντας να δημοσιευτούν πρώτα στο φύλλο της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως και τα τελευταία προαπαιτούμενα (δηλαδή κάτι «λεπτομέρειες για τις δαπάνες Υγείας).

Σύμφωνα με πληροφορίες από κύκλους των δανειστών, η κυβέρνηση κατέθεσε τον νέο προϋπολογισμό χωρίς να έχει λάβει τη σύμφωνη γνώμη της Τρόικας των ελεγκτών, οι οποίοι διαπιστώνουν όμως «τρύπα» της τάξεως των 2-3 δισ. ευρώ (ή 1,5% του ΑΕΠ). Για τον λόγο αυτόν, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, μόλις επιστρέψουν οι εκπρόσωποι του κουαρτέτου στην Αθήνα (στις 18 Ιανουαρίου πιθανότατα) θα πιέσουν την ελληνική κυβέρνηση να καταθέσει και συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το 2016, ενώ εκκρεμεί ακόμα η κατάθεση του νέου μεσοπρόθεσμου προγράμματος οικονομικής πολιτικής για τα έτη 2016 έως 2019.

Εκτός του ότι αμφισβητούν την απόδοση μέτρων που περιέλαβε η κυβέρνηση (πχ φόροι στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ ή τον φόρο στο κρασί αντί για την επιβολή ΦΠΑ σητν εκπαίδευση που αρχικά σχεδίαζε η κυβέρνηση) επιπλέον εκτιμούν ότι το 2015 θα κλείσει με ύφεση 0,5% και όχι με μηδέν ανάπτυξη, όπως προβλέπει ο προϋπολογισμός, κάτι που σημαίνει ότι θα απαιτηθούν και επιπλέον μέτρα που –συνυπολογίζοντας και τη συμφωνία για περικοπές 1,8 δισ. από συντάξεις- ανεβαίνουν στα 3 δισ. για το 2016.

Επιπλέον η κυβέρνηση δεσμεύεται να καταθέσει και το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2016-2018, το οποίο ήδη έχει συμφωνηθεί ότι περιλαμβάνει και επιπρόσθετα «κρυφά» μέτρα («απροσδιόριστα» όπως αναφέρεται στη νέα συμφωνία) ύψους 2,9 δισ. ευρώ έως το 2018.

Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ η εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ βρίσκεται κυριολεκτικά "στον αέρα" καθώς δεν έχει κλείσει ακόμη το θέμα της ανακοστολόγησης των διαγνωστικών εξετάσεων προς τον ΕΟΠΥΥ.

Οι δανειστές ζητούν μείωση 40% στις δαπάνες που καταβάλλει ο ΕΟΠΥΥ, αλλά το υπουργείο Υγείας δεν έχει εκδώσει ακόμα την σχετική απόφαση και η υποχρέωση της χώρας -σύμφωνα με απόφαση του EuroWorking Group- ήταν μέχρι το βράδυ της Παρασκευής να εκδοθούν και να δημιοσιευτούν στο ΦΕΚ όλες οι αποφάσεις για τα προαπαιτούμενα, κάτι που όμως δεν έχει γίνει.

Το πρόβλημα πρέπει να έχει λυθεί μέχρι την Δευτέρα, ενόψει της συνεδρίασης του ESM που θα δώσει το "πράσινο φως" για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ, αλλιώς υπάρχει κίνδυνος λόγω των αργιών να μην προλάβει να εγκριθεί η δόση και, αν δεν γίνει μέχρι την 31η Δεκεβρίου, να μεταφερθεί πλέον για την άνοιξη του 2016.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Google ανανέωσε το εμβληματικό «G» της μετά από σχεδόν μια δεκαετία

Tech + Science 13.05.2025
Πρόκειται για την πρώτη αλλαγή του «G» από το 2015 και προς το παρόν φαίνεται σε συσκευές iOS και Pixel

Τέμπη: Δείτε το πόρισμα του Καρώνη του ΕΜΠ για την έκρηξη ‑ Στα έλαια των μηχανών αποδίδει την πυρόσφαιρα

Ελλάδα 13.05.2025
Η πραγματογνωμοσύνη παραδόθηκε στον εφέτη ανακριτή Σωτήρη Μπακαΐμη και θα μελετηθεί

Κέρκυρα: Το μοναστήρι που έχει προκαλέσει σάλο ‑ «Αυτή είναι η πιο ακριβή τουαλέτα στην Ευρώπη»

Ελλάδα 13.05.2025
Το μοναστήρι τις τελευταίες ημέρες έχει έρθει στο επίκεντρο της δημοσιότητας όχι για την συγκλονιστική του θέα αλλά για το τέλος εισόδου στην τουαλέτα

Λάρισα: «Με πήρε και μου είπε να τον βοηθήσω να πετάξει κάτι μπάζα» ‑ Η ομολογία του ξάδερφου του 21χρονου

Ελλάδα 13.05.2025
«Όταν είδα το πάπλωμα που μου είπε ότι έχει τα μπάζα, μου φάνηκε περίεργο», υποστήριξε ο 22χρονος

Λάρισα: Ομολόγησε τη δολοφονία της μητέρας του ο 21χρονος

Ελλάδα 13.05.2025
Τι είπε για την αποτρόπαια πράξη του ο 21χρονος

Αρχαιολόγοι «ανακάλυψαν» τον τάφο του Ιησού στην ακριβή τοποθεσία που περιγράφεται στη Βίβλο

Κόσμος 13.05.2025
Οι αρχιτέκτονες στο χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ αποκάλυψαν την ακριβή τοποθεσία που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη και που λέγεται ότι είναι ο τάφος του Ιησού

Βενζίνη τέλος! Αυτό είναι το νέο καύσιμο που θα βάλουμε στα αυτοκίνητα

Auto + Moto 13.05.2025
Ήδη έχει κατασκευαστεί ένας πειραματικός κινητήρας που το υποστηρίζει με θεαματικά αποτελέσματα

Τραγωδία στο Ηράκλειο: 42χρονη έπεσε στο κενό από τα ενετικά τείχη και σκοτώθηκε

Ελλάδα 13.05.2025
Η 42χρονη καθόταν σε ένα παγκάκι, σηκώθηκε ξαφνικά, ανέβηκε στα τείχη και έπεσε στο κενό

Λάρισα: Αυτή είναι η 52χρονη που δολοφονήθηκε από τον γιο της ‑ Τι ισχυρίζεται ο 21χρονος

Ελλάδα 13.05.2025
Σοκ έχει προκαλέσει η είδηση της δολοφονίας μιας 52χρονης από τα χέρια του ίδιου της του γιου

Προσοχή! Αυτή η παράβαση «καίει» το δίπλωμα για 7 χρόνια – Και πρόστιμο 2.000€!

Ελλάδα 13.05.2025
Αυστηροποιείται και μάλιστα πολύ ο Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας

ΑΑΔΕ: Λουκέτο σε εστιατόριο με αστέρι Michelin στο κέντρο της Αθήνας ‑ Δεν εξέδωσε αποδείξεις 7.200 ευρώ

Κόσμος 13.05.2025
Ο έλεγχος έγινε μετά από ανώνυμη καταγγελία στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ

Σφοδρές συγκρούσεις ένοπλων ομάδων στην πρωτεύουσα της Λιβύης μετά τη δολοφονία ηγέτη της πολιτοφυλακής

Κόσμος 13.05.2025
Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και κάλεσε όλους τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους