E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Αρχαιολόγοι «ανακάλυψαν» τον τάφο του Ιησού στην ακριβή τοποθεσία που περιγράφεται στη Βίβλο

Οι αρχιτέκτονες στο χώρο της Εκκλησίας του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ αποκάλυψαν την ακριβή τοποθεσία που περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη και που λέγεται ότι είναι ο τάφος του Ιησού

Δημοσίευση 13/5/2025 | 08:54

Αρχαιολόγοι «ανακάλυψαν» τον τάφο του Ιησού στην ακριβή τοποθεσία που περιγράφεται στη Βίβλο

Πρόσφατες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Εκκλησία του Αγίου Τάφου στην Ιερουσαλήμ φέρνουν στο φως ενδείξεις που φαίνεται να συμφωνούν με τη βιβλική περιγραφή του τόπου ταφής του Ιησού, όπως περιγράφεται στο Ευαγγέλιο του Ιωάννη: «Στον τόπο όπου σταυρώθηκε, υπήρχε ένας κήπος, και στον κήπο ένας νέος τάφος, στον οποίο δεν είχε ταφεί ποτέ κανείς».

Κατά τη διάρκεια εργασιών ανακαίνισης του δαπέδου της βασιλικής –που χρονολογείται κυρίως στον 19ο αιώνα–, εγκρίθηκαν αρχαιολογικές ανασκαφές από την Αρχή Αρχαιοτήτων του Ισραήλ, όπως αναφέρει η Express.

Η ομάδα των Ιταλών αρχαιολόγων από το Πανεπιστήμιο Sapienza της Ρώμης, υπό τη διεύθυνση της καθηγήτριας Francesca Romana Stasolla, ανακάλυψε δείγματα γύρης και υπολειμμάτων που δείχνουν πως η περιοχή ήταν κάποτε κήπος με ελαιόδεντρα και αμπέλια, ενισχύοντας την ιστορική ακρίβεια των ευαγγελικών αναφορών.

Η περιοχή της Εκκλησίας του Αγίου Τάφου, που χτίστηκε τον 4ο αιώνα από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο, είχε στο παρελθόν χρησιμοποιηθεί ως λατομείο κατά την Εποχή του Σιδήρου και στη συνέχεια ως χώρος γεωργικής καλλιέργειας και ταφής. Οι αρχαιολόγοι αποκάλυψαν αγγεία, λυχνάρια και άλλα αντικείμενα καθημερινής χρήσης από την εποχή εκείνη, καθώς και τάφους που πιθανόν χρονολογούνται στην εποχή του Ιησού.

Η ίδια η τοποθεσία του Αγίου Τάφου έχει υποστεί πολλαπλές καταστροφές και αναστηλώσεις μέσα στους αιώνες – από τις επιδρομές των Περσών τον 7ο αιώνα έως την πυρκαγιά του 1808. Η σύγχρονη ανακαίνιση, που ξεκίνησε το 2022 και κορυφώθηκε τον Μάρτιο του 2025, περιλαμβάνει και σημαντική αρχαιολογική εργασία, η οποία αποκάλυψε μαρμάρινη κυκλική βάση – πιθανότατα μέρος της αρχικής κατασκευής του Κωνσταντίνου για τον επισημασμένο τάφο του Ιησού.

Μεταξύ άλλων ευρημάτων, η ομάδα εντόπισε νομίσματα της ρωμαϊκής εποχής (4ος αιώνας), πολυάριθμα ζωικά οστά που σχετίζονται με εορταστικές πρακτικές και θραύσματα αγγείων. Σημαντική ήταν και η ανεύρεση θαλάσσιων και χερσαίων ειδών, όπως σαλιγκάρια και ψάρια από απομακρυσμένες περιοχές, υποδεικνύοντας εμπορικές και διατροφικές συνήθειες πολλών αιώνων.

Η Stasolla τονίζει ότι, παρά το ότι οι εργασίες γίνονται τμηματικά, με τη χρήση νέων τεχνολογιών η ομάδα μπορεί να ανασυνθέσει μια πλήρη εικόνα του χώρου στα εργαστήρια της Ρώμης. Μετά το Πάσχα, η ανασκαφή αναμένεται να ολοκληρωθεί με την εξερεύνηση του τελευταίου τμήματος στο βόρειο κλίτος του ναού.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Αίγιο: Βρέθηκε πόρτα από συρματόπλεγμα δίπλα στο σπίτι ‑ Εξετάζονται «θαμμένα» στοιχεία

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Το νέο δεδομένο εγείρει το ερώτημα για το αν θα μπορούσε εκεί να έχουν «θαφτεί» τα στοιχεία που αναζητούν οι Αρχές

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη στα Χανιά: Εντοπίστηκε καλλιέργεια του ενοικιαστή με ναρκωτικά

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Βρέθηκαν κηλίδες αίματος στο σπίτι του ενοικιαστή

Χανιά: Εντοπίστηκε ο ενοικιαστής της 45χρονης που αγνοείται

E-Daily 2.TopNews 20.06.2026
Εντοπίστηκε μετά από έρευνες ο ένοικος του σπιτιού της Σταυρούλας Λεβεντάκη, η οποία αγνοείται από τις 30 Μαΐου. Συνελήφθη για ναρκωτικά.

Σύγκρουση τρένων στη Βρετανία: Τι συνέβη κοντά στο Μπέντφορντ και πόσοι τραυματίστηκαν

E-Daily 2.TopNews Χτες
Δύο τρένα της East Midlands Railway συγκρούστηκαν νότια του Μπέντφορντ, με πέντε ελικόπτερα αεροδιακομιδής και δεκάδες οχήματα έκτακτης ανάγκης στο σημείο.

Τραγωδία στα Χανιά: 17χρονος Βρετανός πνίγηκε στον Κλαδισό

E-Daily 2.TopNews Χτες
Τραγική κατάληξη είχε η επιχείρηση εντοπισμού 17χρονου Βρετανού στην παραλία του Κλαδισού στα Χανιά

Η στιγμή του Μουντιάλ: Ο προπονητής της Ιαπωνίας ζήτησε και έβγαλε σέλφι με τον Χάρι Κέιν, δείτε βίντεο

E-Daily 3.Left Χτες
Ο Χατζίμε Μοριγιάσου δεν μπορούσε να κρύψει τη χαρά του όταν συνάντησε τον αρχηγό της Εθνικής Αγγλίας, Χάρι Κέιν

«Τον σκοτώσαμε; Καλά κάναμε!»: Χυδαία σχόλια και επεισόδια έξω από τα δικαστήρια μετά τα ισόβια για τον θάνατο του 11χρονου Μάριου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Μετά την καταδίκη του πρώτου κατηγορούμενου σε ισόβια, συγγενείς του επιτέθηκαν σε τηλεοπτικά συνεργεία, κάμερες και δημοσιογράφους

Ρήξη Τραμπ ‑ Μελόνι μετά τη G7: «Με εκλιπαρούσε για μία φωτογραφία, τη λυπήθηκα» ‑ «Εγώ και η Ιταλία δεν παρακαλάμε»

E-Daily 2.TopNews Χτες
Ο Αντόνιο Ταγιάνι ακύρωσε την προγραμματισμένη επίσκεψή του στις ΗΠΑ μετά τα σχόλια του Ντόναλντ Τραμπ - Οργισμένη απάντηση από τη Ρώμη

«Εύχομαι να κρύφτηκε, γιατί φοβόταν τον αδερφό της» – Τι λέει ο θείος της αγνοούμενης Σταυρούλας Λεβεντάκη

E-Daily 2.TopNews Χτες
«Δεν υπήρχε πιθανότητα να είχε αυτοκτονήσει. Ήταν μια αθώα κοπέλα»

Χειροπέδες σε δίδυμα αδέρφια στο Κορωπί μετά από άγριο επεισόδιο και εντοπισμό οπλοπολυβόλου

E-Daily 2.TopNews Χτες
Βαρύ οπλοστάσιο έκρυβαν οι δύο 55χρονοι που συνελήφθησαν για απειλή και επικίνδυνη σωματική βλάβη

Εξαφάνιση Σταυρούλας Λεβεντάκη: Νέα εξέλιξη για τον βασικό ύποπτο ‑ Αγνοείται από εχθές

Ελλάδα Χτες
Οι αρχές αναζητούν και τη 45χρονη και τον άνδρα που του νοίκιαζε το σπίτι