LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Με σπασμένο τηλέφωνο ψάχνει συναίνεση ο Τσίπρας

Έντονες αμφιβολίες στις τάξεις της αντιπολίτευσης για την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού

Δημοσίευση 28/11/2015 | 00:16

Με σπασμένο τηλέφωνο ψάχνει συναίνεση ο Τσίπρας

Αμέσως με την επιστροφή του από το Ισραήλ ο πρωθυπουργός αρχίζει από το πρωί της Παρασκευής τα τηλεφωνήματα στους πολιτικούς αρχηγούς προς άγραν μίνιμουμ πολιτικής συνεννόησης ενόψει των μεγάλων εθνικών ζητημάτων, τα οποία συνοψίζονται από το κυβερνητικό επιτελείο στο ασφαλιστικό, το προσφυγικό και ασφάλεια, την παιδεία και τη συνταγματική αναθεώρηση, με τα δύο τελευταία να μπαίνουν ωστόσο προς το παρόν σε δεύτερη μοίρα.

Σήμερα αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το χρόνο αλλά και το περιεχόμενο του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, ώστε να είναι στην ατζέντα το μείζον ζήτημα του προσφυγικού, δεδομένου ότι την Κυριακή ο κ. Τσίπρας αναχωρεί για τη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες με μία εθνική θέση για το θέμα, ενώ τη Δευτέρα θα βρίσκεται στο Παρίσι.

Λίγες ώρες μόνο μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, το πολιτικό σκηνικό της αντιπολίτευσης μοιάζει να βαδίζει σε κινούμενη άμμο. Το ενδεχόμενο διαλόγου ελλείψει ηγεσίας στη Νέα Δημοκρατία έχει αναδείξει εμφατικά μέσα σε μία ημέρα τα δύο στρατόπεδα με αντίθετες απόψεις που υπάρχουν εντός του κόμματος, με φωνές από τη σκληρή «σαμαρική» φράξια να ψιθυρίζουν μέχρι και απουσία από το Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών.

Την ίδια ώρα το ΠΑΣΟΚ προσέρχεται με μεγάλες επιφυλάξεις και προεξοφλώντας πως δεν θα κάνει καμία συζήτηση για το Ασφαλιστικό. Το Ποτάμι αποδέχθηκε την πρόσκληση με πολύ σκληρή τοποθέτηση του Σταύρου Θεοδωράκη, ο οποίος δηλώνει a priori πως «τέλος τα δανεικά» παραπέμποντας στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών του καλοκαιριού και τις διαβεβαιώσεις Τσίπρα, τις οποίες τον κατηγορούν ότι δεν τηρήθηκαν.

Από την πλευρά της η Ένωση Κεντρώων προσέρχεται με ανοιχτή θέση για τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, ενώ το ΚΚΕ όπως αναμενόταν απέρριψε εξαρχής το ενδεχόμενο συμμετοχής του γγ του, Δημήτρη Κουτσούμπα, καθώς το Ασφαλιστικό αποτελεί «αιτία πολέμου» για τον Περισσό και αρνείται να μπει σε ουδεμία συζήτηση.

Από την Κυριακή ο Αλέξης Τσίπρας είχε προαναγγείλει την πρόθεσή του για σύγκληση του συμβουλίου πολιτικών αρχηγών τονίζοντας στη συνέντευξή του στο Έθνος: Οι ριζικές μεταρρυθμίσεις απαιτούν ευρύτερες συναινέσεις και θέλω να πιστεύω πως οι περισσότερες πολιτικές δυνάμεις είναι ώριμες για μια τέτοια συζήτηση, είχε σημειώσει χαρακτηριστικά.

«Οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία θα προχωρήσουν από την κυβέρνησή μας τα επόμενα 4 χρόνια, είτε έτσι είτε αλλιώς. Ευχής έργον θα ήταν να προχωρήσουν με την ευρύτερη δυνατή σύνθεση και διάλογο» προσέθετε.

Παράλληλα, στο κυβερνητικό επιτελείο απορρίπτουν τις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι αναζητούν συναίνεση λόγω του φόβου για νέους τριγμούς λόγω του ασφαλιστικού, υπενθυμίζοντας ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης καταψηφίζουν εφαρμοστικούς νόμους μίας συμφωνίας που υπερψήφισαν παραμονές του Δεκαπενταύγουστου. Πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου σημειώνουν πως με την κίνηση αυτή «θα έρθουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις ενώπιον των ευθυνών τους και θα φανεί ποιοι πολιτεύονται με στείρα αντιπολίτευση». Πέραν τούτου, απορρίπτουν κατηγορηματικά τα κυοφορούμενα σενάρια για οικουμενική κυβέρνηση, τα οποία έχουν προβάλλει μέχρι στιγμής τα κόμματα της αντιπολίτευσης, παραπέμποντας σε διάλογο με τις δυνάμεις της Κεντροαριστεράς σε περίπτωση που χρειαστεί κοινοβουλευτική στήριξη.

Οργή Μαξίμου για το Συμβούλιο των... δανειστών

Την οργή του πρωθυπουργικού γραφείου προκάλεσε το ρεπορτάζ του Mega στο κεντρικό δελτίο ειεδήσεων για τη σύγκλιση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε ρεπόρτερ του καναλιού, την σύγκλιση του Συμβουλίου έχουν ζητήσει και οι δανειστές αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι έχουν στείλει και non paper προς το Μαξίμου ζητώντας από την κυβέρνηση να αναζητήσει συμμαχίες και συννενόηση με την αντιπολίτευση αφού και οι ίδιοι αντιλαμβανονται ότι το ασφαλιστικό είναι μια δύσκολη και μεγάλη μεταρρύθμιση.

Στην ανακοίνωση αναφέρει:

«Η σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, γίνεται αποκλειστικά με πολιτική πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Στην κυβέρνηση δεν έχει φτάσει κανένα χαρτί των θεσμών που να ζητάει σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, ή οποιαδήποτε άλλου είδους πρωτοβουλία για το Ασφαλιστικό.

Από το πρωί, υπάρχει μια συστηματική προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων, που προσπαθούν να υπονομεύσουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο την σύγκληση του Συμβουλίου. Τους πληροφορούμε ότι ο εκνευρισμός τους γίνεται ορατός, και η προσπάθειά τους πέφτει στο κενό».

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ίλιον: Συνελήφθη γνωστός τράπερ για δεύτερη φορά με όπλο

Σήμερα
Είχε συλληφθεί ξανά στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου

ΑΕΚ: Η OPAP Arena ήταν το… πρωταπριλιάτικο αστείο αγγλικής ομάδας τοπικού πρωταθλήματος

Σήμερα
Δείτε την ανάρτηση των Αγγλων και τη δήλωση του ιδιοκτήτη

Έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού – Έρχονται ακραία φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Σήμερα
Σε ποιες περιοχές θα φέρει καταιγίδες, κεραυνούς και χαλάζι η κακοκαιρία ILINA

Φωτιά τώρα σε κατάστημα με χρώματα στον Πειραιά

Σήμερα
Έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Γούναρη

Αρση της προφυλάκισης θα ζητήσει ο 78χρονος που κατηγορείται για ασέλγεια της ανήλικης βαφτισιμιάς του

Σήμερα
Η 16χρονη κοπέλα φέρεται να ζούσε τη φρίκη στα χέρια του 78χρονου νονού της επί σχεδόν έναν χρόνο.

Βίντεο ντοκουμέντο: Ανδρας πυροβολεί με καραμπίνα την οροφή ταβέρνας στη Ναύπακτο

Σήμερα
Ο δράστης λίγη ώρα μετά, συνελήφθη από αστυνομικούς

Πότε ξεκινά το πασχαλινό εορταστικό ωράριο καταστημάτων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη

Σήμερα
Αντίστροφη μέτρηδη για τη Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα 2023

ΗΠΑ: Τουλάχιστον 21 οι νεκροί από ανεμοστρόβιλους και σφοδρές καταιγίδες

Σήμερα
Πολλοί άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους και αναζητούν καταφύγιο

Προσοχή: Πρόστιμο και 1.000 ευρώ σε οδηγούς και συνοδηγούς

Σήμερα
Οι οδηγοί με συνοδό θα πρέπει να τοποθετήσουν ένα διακριτικό σήμα

Σοβαρό τροχαίο στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας – Τρεις γυναίκες απεγκλωβίστηκαν τραυματισμένες

Σήμερα
Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο γυναίκες είναι σοβαρά τραυματισμένες.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.