LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

«Illegals»: Το κατασκοπευτικό πρόγραμμα της Ρωσίας από την Ανα Τσαπμαν στη Μαρία Τσάλλα

Το πρόγραμμα, η δράση του οποίου έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη με αμερικανική τηλεοπτική σειρά, έχει αναβιώσει επί των ημερών του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν

Δημοσίευση 17/3/2023 | 16:52

«Illegals»: Το κατασκοπευτικό πρόγραμμα της Ρωσίας από την Ανα Τσαπμαν στη Μαρία Τσάλλα

Μέλος του ρωσικού προγράμματος κατασκοπείας «Illegals» φαίνεται πως είναι η «Μαρία Τσάλλα», η κατάσκοπος που αποκάλυψε η ΕΥΠ να δρα στην Ελλάδα.

Η Ιρίνα Αλεξάντρα Σμίροβα, όπως φαίνεται ότι είναι το αληθινό της όνομα, ζούσε στη χώρα μας, και ειδικότερα στο Παγκράτι, πέντε χρόνια και είχε φύγει για τη Ρωσία τον περασμένο Ιανουάριο.

Το πρόγραμμα, η δράση του οποίου έχει μεταφερθεί και στη μικρή οθόνη με αμερικανική τηλεοπτική σειρά, έχει αναβιώσει επί των ημερών του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του Guardian.

Παρά το βάρος που φαίνεται να ρίχνει η χώρα στους «παρανόμους» - τουλάχιστον στην προ πολέμου εποχή - ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός των κατασκόπων που επιχειρούν ανά τον κόσμο είναι περί τους 10-30 αλλά και αυτοί δεν καταφέρνουν πάντα να παρεισφρέουν στα κατάλληλα πόστα.

Προ 13 ετών, το FBI είχε αποκαλύψει τη δράση 10 κατασκόπων στις ΗΠΑ. Βρίσκονταν πάνω από μία δεκαετία στη χώρα, αλλά δεν είχαν καταφέρει να φέρουν απτά αποτελέσματα στις υπηρεσίες πληροφοριών της Μόσχας, εν μέρει γιατί ήταν υπό στενή παρακολούθηση.

Οι κατά καιρούς αδέξιες προσπάθειές τους να διεισδύσουν σε υψηλούς πολιτικούς κύκλους τους έκαναν διασκεδαστικούς για πολλούς Αμερικανούς. Μία από αυτές - η Άννα Τσάπμαν - έγινε τόσο διάσημη που μια εφημερίδα στη Νέα Υόρκη θρηνούσε όταν έφυγε από τη χώρα και αναρωτιόταν αν θα μπορούσε να παραμείνει.

Μετά την απέλασή τους, οι πράκτορες είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πούτιν και, κατά πληροφορίες, μεταξύ άλλων είχαν τραγουδήσει πατριωτικούς ύμνους. Πολλοί εξ αυτών είχαν λάβει θέσεις σε κρατικές υπηρεσίες, με παχυλούς μισθούς, ενώ η Τσάπμαν, η πλέον προβεβλημένη κατάσκοπος, είχε αναλάβει ρόλο συμβούλου CEO ρωσικής τράπεζας.

Έκτοτε, οι κατάσκοποι έχουν εξαφανιστεί από τη δημόσια σφαίρα, αλλά η Τσάπμαν παραμένει στα φώτα και αυτοπροβάλλεται ως πατριωτικό μοντέλο πολίτη.

Η Άννα Τσάπμαν στο 36ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, Ρωσία, 28 Ιουνίου 2014

Η Κύρια Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσικής Ομοσπονδίας (GRU) είναι αυτή που έχει αναλάβει, κυρίως, να «τρέξει» το πρόγραμμα, από κοινού με τις ξένες μυστικές υπηρεσίες SVR.

Η GRU είναι ιδιαίτερα δραστήρια σε μια σειρά από αδέξιες κατασκοπευτικές επιχειρήσεις στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της δηλητηρίασης του πρώην διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι το 2018 με τον νευροπαραλυτικό παράγοντα νόβιτσκοκ.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Κάτοικος στη Σύμη βρήκε στην παραλία τσάντα με 2,5 εκατομμύρια δολάρια

Ελλάδα Χτες
Παραδόθηκαν αμέσως στο Λιμεναρχείο

Κακοκαιρία: Οι κάτοικοι της Θεσσαλίας θωρακίζουν τα σπίτια τους

Ελλάδα Χτες
Κοντά στα μεσάνυχτα τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σε Λάρισα, Βόλο, Καρδίτσα

Τέμπη: Εντοπίστηκαν υπολείμματα οστών στο οικόπεδο των ερευνών

Ελλάδα Χτες
Έρευνα μετά από αίτημα των συγγενών των θuμάτων

Αύριο στην Αθήνα η Ολυμπιακή Φλόγα ‑ Ποιοι δρόμοι θα κλείσουν προσωρινά

Ελλάδα Χτες
Η Ολυμπιακή Φλόγα φτάνει αύριο Σάββατο 20 Απριλίου στην Αθήνα - Προσωρινές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στο πλαίσιο διεξαγωγής Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας

Μπάιντεν: «Κανίβαλοι έφαγαν τον θείο μου στον Β` Παγκόσμιο!»

Κόσμος Χτες
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνεχίζει να προβληματίζει με την συμπεριφορά του

Παρίσι: Συνελήφθη ο άνδρας που απειλούσε να ανατιναχθεί έξω από το προξενείο του Ιράν

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία συνέλαβε τον άντρα που απειλούσε να ανατιναχθεί σήμερα έξω από το προξενείο του Ιράν στο Παρίσι

Τέμπη: «Βρέθηκαν οστά στα χώματα από το μπάζωμα», καταγγέλλει ο Νίκος Πλακιάς

Ελλάδα Χτες
Ο πατέρας των διδύμων Χρύσας και Θώμης Πλακιά που χάθηκαν στο σιδηροδρομικό δυστύxημα, εξηγεί πως αναμένεται η ταυτοποίηση του DNA

Γαλλία: Ανδρας απειλεί να ανατιναχτεί στο ιρανικό προξενείο στο Παρίσι

Κόσμος Χτες
Η γαλλική αστυνομία κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν την περιοχή - Ο άνδρας φέρεται να κρατάει χειροβομβίδες