E-Daily

Γιατί οι Ταλιμπαν πριονίζουν τα κεφάλια των μανεκέν

Επιμένουν ότι οι φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη μορφή παραβιάζουν τον Ισλαμικό Νόμο

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

11/1/2022 | 00:09

@TatianaMara / Twenty20

Την ίδια ώρα που όλος ο κόσμος έχει υποδεχθεί το 2022 και η ανθρωπότητα κοιτά προς ένα λαμπρότερο μέλλον, το Αφγανιστάν βυθίζεται όλο και περισσότερο στον σκοταδισμό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι φονταμενταλιστές Ταλιμπάν διέταξαν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο δυτικό Αφγανιστάν να κόψουν τα κεφάλια από τα μανεκέν, επιμένοντας ότι οι φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη μορφή παραβιάζουν τον ισλαμικό νόμο.

Viral στα socail media έγινε ένα βίντεο κλιπ που δείχνει άντρες να πριονίζουν τα κεφάλια των μανακέν που φορούν γυναικεία ρούχα σε καταστήματα στη Χεράτ. Το βίντεο προκάλεσε την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης, τόσο εντός των συνόρων όσο και διεθνώς, προκαλώντας περιφρόνηση τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία του Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου 2021 και από τότε επιβάλλουν ολοένα και περισσότερο μια σκληρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και περιορίζουν σοβαρά τις ελευθερίες — ιδιαίτερα αυτές των γυναικών και των κοριτσιών. Ενώ οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές δεν έχουν εκδώσει καμία επίσημη εθνική πολιτική για τα μανεκέν - ή άλλους περιορισμούς - διάφορες τοπικές αρχές καταπολεμούν, όπως λένε, τις ανήθικες πρακτικές.

Ο Αζίζ Ραχμάν, επικεφαλής του Υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας στο Χεράτ, επιβεβαίωσε την εντολή (για τον αποκεφαλισμό των μανεκέν) στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη Τετάρτη. Μερικοί καταστηματάρχες προσπάθησαν να παρακάμψουν την εντολή αποκεφαλισμού καλύπτοντας τα κεφάλια μανεκέν με κασκόλ ή τσάντες, αλλά ο κ. Ραχμάν τόνισε ότι ακόμα και αυτό αντιβαίνει στον ισλαμικό νόμο. «Αν απλώς καλύψουν το κεφάλι ή κρύψουν ολόκληρο το μανεκέν, ο άγγελος του Αλλάχ δεν θα μπει στο μαγαζί ή στο σπίτι τους και δεν θα τους ευλογήσει», είπε.

Οι γυναίκες στον Ισλαμικό Νόμο των Ταλιμπάν

Αρκετοί καταστηματάρχες στην πόλη των περίπου 600.000 κατοίκων εξοργίστηκαν με την εν λόγω εντολή. «Όπως μπορείτε να δείτε, κόψαμε τα κεφάλια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασίρ Αχμέντ, ένας πωλητής ενδυμάτων, προσθέτοντας ότι κάθε ομοίωμα κόστισε περίπου 66 δολάρια. «Όταν δεν υπάρχει μανεκέν, πώς περιμένεις να πουλήσουμε τα προϊόντα μας; Στον πελάτη αρέσει να βλέπει το πως θα φαίνεται το ρούχο».

Οι Ταλιμπάν, μόλις ανέλαβαν την εξουσία, υποσχέθηκαν μια πιο ήπια εκδοχή του σκληρού κανόνα που χαρακτήρισε την πρώτη τους κυβερνητική θητεία, από το 1996 έως το 2001, όταν κάθε τεχνητή αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής ήταν παράνομη. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν τηρούν την υπόσχεσή τους αυτή, καθώς οι περιορισμοί επιστρέφουν, συμπεριλαμβανομένων των εντολών για προσευχή 5 φορές, την σχεδόν «απαγόρευση» των δυτικών ενδυμάτων και την υποχρεωτικότητα της γενειάδας στους άντρες.

Όπως «είθισται» οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των νέων εντολών, που τους τραβούν από τη δημόσια σφαίρα. Τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια είναι κλειστά, οι γυναίκες αποκλείονται από την κρατική απασχόληση εκτός από επιλεγμένους εξειδικευμένους τομείς και την περασμένη εβδομάδα οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ήταν κάθετες: οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να κάνουν μεγάλα ταξίδια εκτός εάν συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης εντείνει τις επιδρομές σε πωλητές οινοπνευματωδών ποτών, έχουν συγκεντρώσει τοξικομανείς και έχει απαγορεύσει τη μουσική.

Βουλιάζει η οικονομία του Αφγανιστάν

Η άνοδος των Ταλιμπάν έχει καταστρέψει την ήδη προβληματική οικονομία του Αφγανιστάν, που εξαρτάται κυρίως από τη βοήθεια, από την εξαγωγή ορυκτών - ιδίως προς τις ΗΠΑ. Όμως οι Πολιτείες έχουν παγώσει οποιαδήποτε συναλλαγή με την χώρα. Ομοίως η διεθνή σκηνή έχει παύσει τις περισσότερες συναλλαγές με τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα ένα ψήφισμα των ΗΠΑ για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους απελπισμένους Αφγανούς, κρατώντας παράλληλα κονδύλια μακριά από τα χέρια της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από καμία χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Γερμανία λανσάρει καύσιμο που αποτελείται κατά 95% από μη ορυκτές πρώτες ύλες

Κόσμος 03.07.2025
Πριν από λίγες ημέρες ένα πρατήριο καυσίμων κοντά στη Βρέμη της αλυσίδας Classic έγινε το πρώτο στην Ευρώπη που διένειμε το Klima Benzin 95

Γαλλία: Ελεγχόμενες βουτιές στον Σηκουάνα

Κόσμος 03.07.2025
Μπάνια στον Σπρέε ζητούν οι Βερολινέζοι

Έρχονται αυτόματα πρόστιμα από την ΑΑΔΕ ‑ Τι αλλάζει

Οικονομία 03.07.2025
Ειδοποιητήρια σε real time μέσω myAADE και email - Έως 500 ευρώ τα πρόστιμα χωρίς ανθρώπινη παρέμβαση

Βίντεο: Ασυνήθιστο κύμα ψύχους σαρώνει την Αργεντινή

Κόσμος 03.07.2025
Παραλίες στον Ατλαντικό, όπως η Μιραμάρ καλύφθηκαν από χιόνι - Tα θερμόμετρα χθες στο Μπουένος Αιρες έδειχναν –19° Κελσίου

Τρόμος σε πτήση στην Ιαπωνία: Boeing έκανε βίαιη κάθοδο 25.000 ποδών

Κόσμος 03.07.2025
Επιβάτες έχασαν τις αισθήσεις τους, άλλοι έγραφαν τις διαθήκες τους

«Μη με μπλέξεις, φεύγω εγώ»: Ασυνείδητος οδηγός παρέσυρε και εγκατέλειψε δικυκλιστή στη Λαμία

Ελλάδα Χτες
Η Τροχαία διερευνά τις ακριβείς συνθήκες του περιστατικού

Εκτός ελέγχου η φωτιά στο Λασίθι, απειλούνται σπίτια και ξενοδοχεία

Κόσμος Χτες
Έρευνες για εμπρησμό στη Χαλκιδική

Νέος μεγαλομέτοχος του Αρη και επίσημα ο Ρίτσαρντ Σιάο: Πάρτι στο Nick Galis Hall από τους οπαδούς

Αθλητικά Νέα Χτες
Εγκρίθηκε ομόφωνα η μεταβίβαση των μετοχών

Προσγείωση θρίλερ για αεροσκάφος στη Μαδέρα: Αναπηδούσε λόγω των σφοδρών ανέμων

Κόσμος Χτες
Πολλοί χαρακτηρίζουν το αεροδρόμιο της Μαδέρα ως ένα από τα πιο επικίνδυνα στην Ευρώπη