E-Daily

Γιατί οι Ταλιμπαν πριονίζουν τα κεφάλια των μανεκέν

Επιμένουν ότι οι φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη μορφή παραβιάζουν τον Ισλαμικό Νόμο

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

11/1/2022 | 00:09

@TatianaMara / Twenty20

Την ίδια ώρα που όλος ο κόσμος έχει υποδεχθεί το 2022 και η ανθρωπότητα κοιτά προς ένα λαμπρότερο μέλλον, το Αφγανιστάν βυθίζεται όλο και περισσότερο στον σκοταδισμό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι φονταμενταλιστές Ταλιμπάν διέταξαν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο δυτικό Αφγανιστάν να κόψουν τα κεφάλια από τα μανεκέν, επιμένοντας ότι οι φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη μορφή παραβιάζουν τον ισλαμικό νόμο.

Viral στα socail media έγινε ένα βίντεο κλιπ που δείχνει άντρες να πριονίζουν τα κεφάλια των μανακέν που φορούν γυναικεία ρούχα σε καταστήματα στη Χεράτ. Το βίντεο προκάλεσε την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης, τόσο εντός των συνόρων όσο και διεθνώς, προκαλώντας περιφρόνηση τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία του Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου 2021 και από τότε επιβάλλουν ολοένα και περισσότερο μια σκληρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και περιορίζουν σοβαρά τις ελευθερίες — ιδιαίτερα αυτές των γυναικών και των κοριτσιών. Ενώ οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές δεν έχουν εκδώσει καμία επίσημη εθνική πολιτική για τα μανεκέν - ή άλλους περιορισμούς - διάφορες τοπικές αρχές καταπολεμούν, όπως λένε, τις ανήθικες πρακτικές.

Ο Αζίζ Ραχμάν, επικεφαλής του Υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας στο Χεράτ, επιβεβαίωσε την εντολή (για τον αποκεφαλισμό των μανεκέν) στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη Τετάρτη. Μερικοί καταστηματάρχες προσπάθησαν να παρακάμψουν την εντολή αποκεφαλισμού καλύπτοντας τα κεφάλια μανεκέν με κασκόλ ή τσάντες, αλλά ο κ. Ραχμάν τόνισε ότι ακόμα και αυτό αντιβαίνει στον ισλαμικό νόμο. «Αν απλώς καλύψουν το κεφάλι ή κρύψουν ολόκληρο το μανεκέν, ο άγγελος του Αλλάχ δεν θα μπει στο μαγαζί ή στο σπίτι τους και δεν θα τους ευλογήσει», είπε.

Οι γυναίκες στον Ισλαμικό Νόμο των Ταλιμπάν

Αρκετοί καταστηματάρχες στην πόλη των περίπου 600.000 κατοίκων εξοργίστηκαν με την εν λόγω εντολή. «Όπως μπορείτε να δείτε, κόψαμε τα κεφάλια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασίρ Αχμέντ, ένας πωλητής ενδυμάτων, προσθέτοντας ότι κάθε ομοίωμα κόστισε περίπου 66 δολάρια. «Όταν δεν υπάρχει μανεκέν, πώς περιμένεις να πουλήσουμε τα προϊόντα μας; Στον πελάτη αρέσει να βλέπει το πως θα φαίνεται το ρούχο».

Οι Ταλιμπάν, μόλις ανέλαβαν την εξουσία, υποσχέθηκαν μια πιο ήπια εκδοχή του σκληρού κανόνα που χαρακτήρισε την πρώτη τους κυβερνητική θητεία, από το 1996 έως το 2001, όταν κάθε τεχνητή αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής ήταν παράνομη. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν τηρούν την υπόσχεσή τους αυτή, καθώς οι περιορισμοί επιστρέφουν, συμπεριλαμβανομένων των εντολών για προσευχή 5 φορές, την σχεδόν «απαγόρευση» των δυτικών ενδυμάτων και την υποχρεωτικότητα της γενειάδας στους άντρες.

Όπως «είθισται» οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των νέων εντολών, που τους τραβούν από τη δημόσια σφαίρα. Τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια είναι κλειστά, οι γυναίκες αποκλείονται από την κρατική απασχόληση εκτός από επιλεγμένους εξειδικευμένους τομείς και την περασμένη εβδομάδα οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ήταν κάθετες: οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να κάνουν μεγάλα ταξίδια εκτός εάν συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης εντείνει τις επιδρομές σε πωλητές οινοπνευματωδών ποτών, έχουν συγκεντρώσει τοξικομανείς και έχει απαγορεύσει τη μουσική.

Βουλιάζει η οικονομία του Αφγανιστάν

Η άνοδος των Ταλιμπάν έχει καταστρέψει την ήδη προβληματική οικονομία του Αφγανιστάν, που εξαρτάται κυρίως από τη βοήθεια, από την εξαγωγή ορυκτών - ιδίως προς τις ΗΠΑ. Όμως οι Πολιτείες έχουν παγώσει οποιαδήποτε συναλλαγή με την χώρα. Ομοίως η διεθνή σκηνή έχει παύσει τις περισσότερες συναλλαγές με τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα ένα ψήφισμα των ΗΠΑ για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους απελπισμένους Αφγανούς, κρατώντας παράλληλα κονδύλια μακριά από τα χέρια της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από καμία χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Βλαντίμιρ Πούτιν: Είμαστε έτοιμοι για ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία ‑ Ο όρος που έθεσε


ΕΚΤΑΚΤΟ E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Ο Ρώσος πρόεδρος επανέφερε στο τραπέζι τις συμφωνίες που είχαν συζητηθεί στην Κωνσταντινούπολη, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο τις είχε αποδεχθεί.

Ποιος ήταν ο «προσωπικός εχθρός» του Πούτιν που βρέθηκε νεκρός από μανιτάρια στη Ρίγα

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Ο Ρώσος δημοσιογράφος Γκριγκόρι Νεχορόσεφ, που είχε αποκαλύψει τη φερόμενη σχέση Πούτιν-Καμπάεβα, πέθανε σε ηλικία 69 ετών στη Λετονία όπου ζούσε εξόριστος.

Ποιοι απαγορεύεται να μπουν σε γνωστή παραλία λίμνης στη Γερμανία ‑ η απόφαση που σκανδαλίζει

E-Daily 3.Left 23.06.2026
Οι διαχειριστές οργανωμένης παραλίας στο Χάλε της Σαξονίας-Ανχαλτ αποφάσισαν να απαγορεύουν την είσοδο σε όσους δεν μιλούν γερμανικά, επικαλούμενοι λόγους ασφαλείας.

Φωτιά σε εργοστάσιο στο Αιγάλεω: Κατέρρευσε τμήμα της οροφής

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Στο εσωτερικό του κτιρίου εκείνη τη στιγμή βρίσκονταν πυροσβέστες, ωστόσο δεν υπήρξε κάποιος τραυματισμός

ΕΛΑΣ: Η «σκιώδης» κυβέρνηση του Τσίπρα – Τα ονόματα

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η ανακοίνωση της Ελληνικής Αριστερής Συμπαράταξης – Ποιοι αναλαμβάνουν τομεάρχες

Σάλος στη Γαστούνη με τη σκυλίτσα που πάτησε 60χρονη: Δείτε τι είπε για το τραγικό περιστατικό

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Η 60χρονη οδηγός υποστηρίζει μέσω των δικηγόρων της πως δεν είχε πρόθεση να σκοτώσει το ζώο, δηλώνοντας συγκλονισμένη.

Νύχτα βίας στη γαλλικό Φεστιβάλ «Fête de la Musique» με εκατοντάδες συλλήψεις

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Βιασμοί, μαχαιρώματα και επιθέσεις με ... σύριγγες σε γυναίκες

Τουρκία: Έκρηξη σε αποθήκη πυρομαχικών στο Κιρίκαλε ‑ Δύο νεκροί

Κόσμος 23.06.2026
Ισχυρή έκρηξη σε εγκατάσταση έρευνας και ανάπτυξης πυρομαχικών, διερευνώνται τα αίτια του δυστυχήματος

Λευκάδα: Αγριος ξυλοδαρμός θαμώνα μπαρ ‑ Στο νοσοκομείο το θύμα, για μία γυναίκα έγινε η παρεξήγηση

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Οι Αρχές αναζητούν τρεις ακόμη εμπλεκόμενους για να τους συλλάβουν και να τους οδηγήσουν στη Δικαιοσύνη

CNN: «Με απείλησε σμήνος από drones σε σχηματισμό μέδουσας» ‑ Τι είδε ο πιλότος του μαχητικού F‑15

E-Daily 2.TopNews 23.06.2026
Τον Απρίλιο, η Τεχεράνη κατέρριψε ένα αμερικανικό μαχητικό F-15, το οποίο μετέφερε δύο άτομα - έναν πιλότο και έναν αξιωματικό οπλικών συστημάτων