E-Daily

Γιατί οι Ταλιμπαν πριονίζουν τα κεφάλια των μανεκέν

Επιμένουν ότι οι φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη μορφή παραβιάζουν τον Ισλαμικό Νόμο

Γράφει η ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ ΚΑΚΛΑΤΖΗ

11/1/2022 | 00:09

@TatianaMara / Twenty20

Την ίδια ώρα που όλος ο κόσμος έχει υποδεχθεί το 2022 και η ανθρωπότητα κοιτά προς ένα λαμπρότερο μέλλον, το Αφγανιστάν βυθίζεται όλο και περισσότερο στον σκοταδισμό.

Μόλις την περασμένη εβδομάδα ορισμένοι φονταμενταλιστές Ταλιμπάν διέταξαν τους ιδιοκτήτες καταστημάτων στο δυτικό Αφγανιστάν να κόψουν τα κεφάλια από τα μανεκέν, επιμένοντας ότι οι φιγούρες που αντιπροσωπεύουν την ανθρώπινη μορφή παραβιάζουν τον ισλαμικό νόμο.

Viral στα socail media έγινε ένα βίντεο κλιπ που δείχνει άντρες να πριονίζουν τα κεφάλια των μανακέν που φορούν γυναικεία ρούχα σε καταστήματα στη Χεράτ. Το βίντεο προκάλεσε την αποδοκιμασία της κοινής γνώμης, τόσο εντός των συνόρων όσο και διεθνώς, προκαλώντας περιφρόνηση τόσο εντός όσο και εκτός της χώρας.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία του Αφγανιστάν στις 15 Αυγούστου 2021 και από τότε επιβάλλουν ολοένα και περισσότερο μια σκληρή ερμηνεία του ισλαμικού νόμου και περιορίζουν σοβαρά τις ελευθερίες — ιδιαίτερα αυτές των γυναικών και των κοριτσιών. Ενώ οι σκληροπυρηνικοί ισλαμιστές δεν έχουν εκδώσει καμία επίσημη εθνική πολιτική για τα μανεκέν - ή άλλους περιορισμούς - διάφορες τοπικές αρχές καταπολεμούν, όπως λένε, τις ανήθικες πρακτικές.

Ο Αζίζ Ραχμάν, επικεφαλής του Υπουργείου για την Προώθηση της Αρετής και την Πρόληψη της Βίας στο Χεράτ, επιβεβαίωσε την εντολή (για τον αποκεφαλισμό των μανεκέν) στο Γαλλικό Πρακτορείο την περασμένη Τετάρτη. Μερικοί καταστηματάρχες προσπάθησαν να παρακάμψουν την εντολή αποκεφαλισμού καλύπτοντας τα κεφάλια μανεκέν με κασκόλ ή τσάντες, αλλά ο κ. Ραχμάν τόνισε ότι ακόμα και αυτό αντιβαίνει στον ισλαμικό νόμο. «Αν απλώς καλύψουν το κεφάλι ή κρύψουν ολόκληρο το μανεκέν, ο άγγελος του Αλλάχ δεν θα μπει στο μαγαζί ή στο σπίτι τους και δεν θα τους ευλογήσει», είπε.

Οι γυναίκες στον Ισλαμικό Νόμο των Ταλιμπάν

Αρκετοί καταστηματάρχες στην πόλη των περίπου 600.000 κατοίκων εξοργίστηκαν με την εν λόγω εντολή. «Όπως μπορείτε να δείτε, κόψαμε τα κεφάλια», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μπασίρ Αχμέντ, ένας πωλητής ενδυμάτων, προσθέτοντας ότι κάθε ομοίωμα κόστισε περίπου 66 δολάρια. «Όταν δεν υπάρχει μανεκέν, πώς περιμένεις να πουλήσουμε τα προϊόντα μας; Στον πελάτη αρέσει να βλέπει το πως θα φαίνεται το ρούχο».

Οι Ταλιμπάν, μόλις ανέλαβαν την εξουσία, υποσχέθηκαν μια πιο ήπια εκδοχή του σκληρού κανόνα που χαρακτήρισε την πρώτη τους κυβερνητική θητεία, από το 1996 έως το 2001, όταν κάθε τεχνητή αναπαράσταση της ανθρώπινης μορφής ήταν παράνομη. Ωστόσο, φαίνεται πως δεν τηρούν την υπόσχεσή τους αυτή, καθώς οι περιορισμοί επιστρέφουν, συμπεριλαμβανομένων των εντολών για προσευχή 5 φορές, την σχεδόν «απαγόρευση» των δυτικών ενδυμάτων και την υποχρεωτικότητα της γενειάδας στους άντρες.

Όπως «είθισται» οι γυναίκες επωμίζονται το μεγαλύτερο βάρος των νέων εντολών, που τους τραβούν από τη δημόσια σφαίρα. Τα περισσότερα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης για κορίτσια είναι κλειστά, οι γυναίκες αποκλείονται από την κρατική απασχόληση εκτός από επιλεγμένους εξειδικευμένους τομείς και την περασμένη εβδομάδα οι νέες κατευθυντήριες γραμμές ήταν κάθετες: οι γυναίκες δεν μπορούν πλέον να κάνουν μεγάλα ταξίδια εκτός εάν συνοδεύονται από έναν άνδρα συγγενή.

Οι Ταλιμπάν έχουν επίσης εντείνει τις επιδρομές σε πωλητές οινοπνευματωδών ποτών, έχουν συγκεντρώσει τοξικομανείς και έχει απαγορεύσει τη μουσική.

Βουλιάζει η οικονομία του Αφγανιστάν

Η άνοδος των Ταλιμπάν έχει καταστρέψει την ήδη προβληματική οικονομία του Αφγανιστάν, που εξαρτάται κυρίως από τη βοήθεια, από την εξαγωγή ορυκτών - ιδίως προς τις ΗΠΑ. Όμως οι Πολιτείες έχουν παγώσει οποιαδήποτε συναλλαγή με την χώρα. Ομοίως η διεθνή σκηνή έχει παύσει τις περισσότερες συναλλαγές με τους Ταλιμπάν.

Ωστόσο, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ υιοθέτησε την περασμένη εβδομάδα ένα ψήφισμα των ΗΠΑ για να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στους απελπισμένους Αφγανούς, κρατώντας παράλληλα κονδύλια μακριά από τα χέρια της κυβέρνησης των Ταλιμπάν, η οποία δεν έχει ακόμη αναγνωριστεί από καμία χώρα.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Θεσσαλονίκη: Μπήκε σε κατάστημα, έκλεψε μία ισιωτική και έφυγε σαν κυρία – Δείτε το βίντεο

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Θεσσαλονίκη: Ένα πρωτοφανές περιστατικό κλοπής καταγράφηκε σε κατάστημα ηλεκτρικών ειδών στο κέντρο, με πρωταγωνίστρια μια γυναίκα

Η ανακοίνωση του Νοσοκομείου Μυτιλήνης για τον θάνατο της 36χρονης γιατρού

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
«Είμαστε βαθύτατα συντετριμμένοι από την απώλεια αυτή, οι γιατροί της Μαιευτικής-Γυναικολογικής Κλινικής αλλά και όλο το ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό του ΓΝ Μυτιλήνης», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση

Ο Μπιλ Γκέιτς δήλωσε πως ο Τζέφρι Έπσταϊν ήθελε από την αρχή να τον εκβιάσει

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
«Δεν με εκβίασε ποτέ», ανέφερε, «όμως φαινόταν πως οδηγούνταν σε αυτή την κατεύθυνση»

Το viral βίντεο της Δόμνας Μιχαηλίδου με το πιτόγυρο στο χέρι

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Με τη χιουμοριστική λεζάντα: «Η αληθινή επιστροφή από Αίγινα»

Ζευγάρι στη Βρετανία έστηνε ερωτικές παγίδες σε άντρες και τους δηλητηρίαζε για να τους ληστέψει

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
Νεκροί ένας 80χρονος και ένας 37χρονος - Η γυναίκα παρουσιαζόταν ως σεξεργάτρια, τους αποπλανούσε και στη συνέχεια χορηγούσε κρυφά στα θύματα ισχυρό υπνωτικό - Παραμένουν προφυλακισμένοι

Θρίλερ με νεκρή 23χρονη στα Κουφονήσια

E-Daily 2.TopNews 24.06.2026
ΜΑζί με την κοπέλα ήταν και ο φίλος της

Oracle: Γιατί απέλυσε 21.000 εργαζομένους μέσα σε ένα χρόνο

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η Oracle επιβεβαίωσε επίσημα τη μείωση 21.000 θέσεων εργασίας σε διάστημα 12 μηνών, επικαλούμενη την υιοθέτηση τεχνολογιών

Ποιες είναι οι Ρωσίδες που κατονόμασε ο Μπιλ Γκέιτς και τι αποκάλυψε για τον Επστάιν

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Αποκαλυπτικό πρακτικό κατάθεσης στο Κογκρέσο φέρνει στο φως ισχυρισμούς για απόπειρα εκβιασμού του ιδρυτή της Microsoft με όπλο τις εξωσυζυγικές του σχέσεις.

Ποια ήταν η 36χρονη γιατρός που έχασε τη ζωή της μετά τη γέννα στη Μυτιλήνη και τι αποκαλύπτουν οι συνάδελφοί της

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η νεαρή γιατρός του ΕΚΑΒ γέννησε ένα υγιέστατο κοριτσάκι και μέσα σε πέντε μέρες έφυγε από τη ζωή κατά τη διάρκεια αεροδιακομιδής προς την Αθήνα.

Ευθανασία σε παιδί για πρώτη φορά στην Ολλανδία ‑ τι αποκάλυψε η υπουργός Υγείας

E-Daily 3.Left 24.06.2026
Η Εισαγγελία της Ολλανδίας θα κρίνει αν ο γιατρός που εφάρμοσε τη διαδικασία ενήργησε εντός του νομικού πλαισίου που ισχύει από το 2024.

Από το 2017 δρούσε το κύκλωμα ρευματοκλοπών: Και γνωστές επιχειρήσεις ανάμεσα στους εμπλεκόμενους

Ελλάδα 24.06.2026
Μέχρι στιγμής έχουν γίνει πέντε συλλήψεις - Τι είπε η εκπρόσωπος της Ελληνικής Αστυνομίας

Αστεροειδής περνάει ξυστά από τη Γη το Σάββατο: Πόσο μεγάλος είναι και τι λένε οι επιστήμονες

Tech + Science 24.06.2026
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος καθησυχάζει πως δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος σύγκρουσης από το πέρασμα του ουράνιου σώματος το Σάββατο.