E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο αθλητής που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού ήταν ήδη νεκρός

Μια παράξενη ιστορία

Από το NEWSROOM Δημοσίευση 26/4/2024 | 00:16

Ο αθλητής που κέρδισε στους Ολυμπιακούς Αγώνες αφού ήταν ήδη νεκρός
@wikipedia.org

Μία από τις προϋποθέσεις για να κερδίσεις στους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι να είσαι ζωντανός. Ή έτσι νομίζαμε μέχρι τώρα! Ο Αρριχίων ο Φιγαλεύς, ένας Ολυμπιονίκης που φημίζεται για τη μετά θάνατον νίκη του, είναι μια από τις πιο περίεργες αθλητικές ιστορίες που έχουν επιβιώσει στη δοκιμασία του χρόνου.

Όταν υπερασπίστηκε τον Ολυμπιακό του τίτλο για τρίτη συνεχόμενη φορά, ο Αρριχίων ανακηρύχθηκε νικητής μόνο και μόνο για να ανακαλύψει ότι είχε φύγει από τον κόσμο των ζωντανών.

Το Παγκράτιο ήταν ένα βάναυσο γυμνό άθλημα που συνδύαζε την πυγμαχία και την πάλη για να δημιουργήσει μια αρχαία εκδοχή αυτού που σήμερα είναι γνωστό ως μικτές πολεμικές τέχνες. Στην αρχαία Ελλάδα, το τρίο της πάλης, της πυγμαχίας και του παγκρατίου ήταν μαζί γνωστά ως barea athla, που σημαίνει τα «βαριά αγωνίσματα», τα οποία ήταν όλα ιδιαίτερα δημοφιλή εκείνη την εποχή. Οι Έλληνες πίστευαν στην πραγματικότητα ότι το παγκράτιο είχε εφευρεθεί από τον Θησέα στην προσπάθειά του να σκοτώσει τον Μινώταυρο.

Γνωστοί ως παγκρατιστές, οι αθλητές χρησιμοποιούσαν μια σειρά τεχνικών, όπως γροθιές, κλωτσιές, χτυπήματα, πνίξιμο, κλείδωμα, συστροφή των γεννητικών οργάνων και ρίψη, σε ένα άθλημα που θα ήταν δύσκολο να το παρακολουθήσεις. Οι αρχαίοι Έλληνες, ωστόσο, αγαπούσαν τόσο πολύ το παγκράτιο που προστέθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 648 π.Χ. και οι πρωταθλητές παγκρατιστές ήταν οι διασημότητες της εποχής τους.

Οι αγώνες συνήθως έπαιρναν πολύ χρόνο, καθώς δεν υπήρχε χρονικό όριο, ούτε γύροι, ούτε πόντοι, και οι μόνοι κανόνες ήταν η απαγόρευση του δαγκώματος και ο τραυματισμός του ματιού. Οι αγώνες έφταναν στο τέλος μόνο σε τρία σενάρια. νοκ άουτ, θάνατος ή εάν κάποιος από τους αθλητές παραδινόταν, συνήθως σηκώνοντας τον δείκτη του στη μέση ενός βασανιστικού κρατήματος. Οι διαιτητές οπλισμένοι με ράβδους ωθούσαν τους μαχητές σε δράση αν προσπαθούσαν να ξεκουραστούν σε κάποιο μέρος της τεράστιας αρένας, μεγέθους γηπέδου ποδοσφαίρου.

Ο Αρριχίων ο Φιγαλεύς, ήταν μια πολύ γνωστή φυσιογνωμία στην αρένα του παγκρατίου, έχοντας ήδη κερδίσει το Ολυμπιακό στεφάνι τόσο το 572 όσο και το 568 π.Χ. Παρόλα αυτά, κατά τη διάρκεια των αγώνων του 564 π.Χ., ο Αρριχίων βρέθηκε σε μια κατάσταση όπου κάποιος προσπάθησε να του προκαλέσει ασφυξία. Σε ένα τολμηρό παράδειγμα αυτού που οι αρχαίοι Έλληνες ονόμασαν καρτερία, την ιδέα δηλαδή της επιμονής μπροστά στον θάνατο ή τον πόνο, ο Αρριχίων κατάφερε να εξαρθρώσει τον αστράγαλο του αντιπάλου του, αναγκάζοντάς τον να καταρρεύσει στο πάτωμα και να υποταχθεί.

Δυστυχώς, ο Αρριχίων κατάφερε να σπάσει τον λαιμό του στη διαδικασία και όταν οι διαιτητές τον ανακήρυξαν πρωταθλητή ανακάλυψαν ότι ήταν νεκρός. Στο τέλος, το άψυχο σώμα του στέφθηκε με το Ολυμπιακό στεφάνι, ενώ στην πατρίδα του στήθηκε άγαλμα για να γιορτάσει τη νίκη του, το οποίο εκτίθεται τώρα στο Μουσείο Ολυμπιακών Αγώνων στην Ολυμπία.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή 05.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το πιο επικίνδυνο νησί του πλανήτη κι ας μην κατοικεί κανείς εκεί, ούτε άνθρωπος ούτε ζώο

Stories 05.05.2024
Είναι γεμάτο με σπάνια μικρόβια, εξωτικές και θανατηφόρες ασθένειες

Θάφτηκε 2 χρόνια μετά τον θάνατό του επειδή η οικογένεια περίμενε την ανάστασή του

Stories 05.05.2024
Το νεκροτομείο έκανε μήνυση στην οικογένεια

Το μοναστήρι που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Ιστορικά 05.05.2024
Η μονή επανιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπηρετούν σε αυτή αρκετοί μοναχοί

Aυτός ο γιατρός έγινε διάσημος αλλάζοντας τις φωνές των ανθρώπων

Stories 05.05.2024
Mετά τις επεμβάσεις στο πρόσωπο, η νέα μόδα είναι οι επεμβάσεις φωνής

Τι είναι αυτή η μαύρη κουκίδα στο iPhone και τι κάνει;

Νέα Εποχή 05.05.2024
Γιατί υπάρχει εκεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί;

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πρόσωπα Χτες
Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πρόσωπα Χτες
Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός Προχτές
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά Προχτές
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories Προχτές
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ