LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
Γιορτάζουμε το μήνα της σούπας με τέλειες συνταγές

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Δημοσίευση 7/2/2017 | 00:24

Ποντιακή σούπα ιδανική για το χειμώνα

Υπάρχουν κάποια φαγητά που πολλοί ξεχνάμε ή ακόμα χειρότερα δε μάθαμε ποτέ. Οι ρίζες μας, λοιπόν, είναι και θέμα φαγητού! Γι’αυτό, νιώθω πολύ χαρούμενη που έμαθα πριν λίγες ημέρες τον σουρβά και σας τον σερβίρω!

Πρόκειται για μια ποντιακή σούπα που ακούει στα ονόματα: τανωμένος σορβάς ή σιρβάς ή τανομένος σουρβάς, τανώσουπα, τανομεζές ή τανοφάι. Ο σουρβάς έχει πάντα ως βάση το κορκότο, αλλά μπορεί να είναι δύο ειδών: τανωμένος, που γίνεται με ταν’ ή πασκιτάν ή ξυγαλένεν που γίνεται με υλιστόν!

Τι είναι όμως αυτά;

Δεν είναι υλικά που κανείς δε ξέρει, αλλά ποντιακές ονομασίες! Πιο συγκεκριμένα: ταν’ λέμε το υπόλειμμα από το χτύπημα αγελαδινού ή βουβαλίσιου γιαουρτιού και πρόκειται για ένα αποβουτυρωμένο υγρό. Πασκιτάν’ είναι το υπόξινο προϊόν (σαν κρεμώδες τυρί ή μυζήθρα), που παίρνουμε αφού βράσουμε το ταν’. Ξυγαλένεν λέγεται το γιαούρτι. Υλιστόν είναι το πλήρες σε λιπαρά στραγγιστό γιαούρτι. Κορκότο είναι το αποφλοιωμένο και χονδροαλεσμένο ή χονδροκοπανισμένο στάρι.

Υλικά για τον σουρβά
250γρ. κορκότο
500γρ πασκιτάν (είδος γιαουρτιού αλμυρό)
2 κουταλιές της σούπας βούτυρο αγελαδινό
1 κουτάλι σούπας δυόσμο
1 κουτάλι μικρό αλάτι
1.5-2 lt λίτρα νερό

Εκτέλεση

Σε μία ανοιχτή κατσαρόλα βάζουμε το νερό να βράσει μαζί με το κορκότο, το οποίο έχουμε ξεπλύνει καλά. Αλατίζουμε εάν το πασκιτάν δεν έχει αλάτι, αν το πασκιτάν έχει ήδη αλάτι μέσα δεν προσθέτω επιπλέον.
Αφού βράσει το κορκότο καλά και ελαφρώς χυλώσει, παίρνουμε 3-4 κουτάλες της σούπας ζουμί σε ένα βαθύ μπολ και το αφήνουμε λίγο να κρυώσει, ώστε να μην είναι ζεματιστό, αλλά να είναι χλιαρό.

Έπειτα «τανώνουμε», ανακατεύουμε δηλαδή το πασκιτάν μαζί με ζουμί από την κατσαρόλα που έχουμε χωρίσει, ρίχνοντας το ζουμί σιγά-σιγά για να μην κόψει το πασκιτάν. Μόλις γίνουν ένα τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε καλά ώστε να μην έχει μέσα σβόλους, να γίνει ένα μείγμα και αποσύρουμε το σκεύος από τη φωτιά.

Καίμε το βούτυρο μαζί με λίγο δυόσμο. Περιχύνουμε αμέσως τη σούπα με το αρωματισμένο βούτυρο (το «χαρατσ’», δηλαδή τη «χαρατσώνουμε») στο περιεχόμενο της κατσαρόλας, ανακατεύουμε καλά ώστε να γίνει ένα το μείγμα και σερβίρουμε.
Το καλοκαίρι ο τανωμένος σορβάς τρώγεται και κρύος.

Τη συνταγή δε θα μπορούσα να μην τη διδαχθώ από μια αυθεντική πόντια νοικοκυρά! Ένα ευχαριστώ, λοιπόν, στην Κυριακή Τσενικίδου.

www.melisoula.gr

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ένας τρόπος για να μη γίνει παχουλό το μωρό σας

Food Πριν 6 ώρες
Οι επιστήμονες του Νοσοκομείου Brigham and Women’s και του Γενικού Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης διεξήγαγαν μια έρευνα η οποία έβγαλε το συμπέρασμα ότι τα νεογέννητα μωρά τα οποία κοιμούνται περισσότερο κατά τη διάρκεια της νύχτας και δεν ξυπνούν συχνά, έχουν αρκετά λιγότερες πιθανότητες να γίνουν υπέρβαρα στην βρεφική τους ηλικία.

Τα ζώδια σήμερα: 4 Δεκεμβρίου

Food Πριν 6 ώρες
Τι μας περιμένει σήμερα

Αυτές είναι οι καλύτερες χώρες για κάθε γυναίκα που μεγαλώνει παιδί μόνη της

Food Πριν 6 ώρες
Στη δική μας χώρα, το να είσαι single mother ακόμα και σήμερα, αντιμετωπίζεται σαν πρόβλημα ενώ για βοήθεια του κράτους (πάσης φύσεως) ...ούτε λόγος.

Φρέσκα τρόφιμα που καλό είναι να μην βάζουμε στο ψυγείο

Food Πριν 6 ώρες
Μια συνήθεια που έχουμε όλοι είναι να βάζουμε τα φρούτα και τα λαχανικά, μόλις τα αγοράσουμε στο ψυγείο. Όμως για κάποια από αυτά, είναι μια λάθος κίνηση που τα κάνουν να μαραίνονται νωρίτερα και χάνουν τη γεύση τους και τη φρεσκάδα τους.

10 Προϊόντα μαλλιών για να ανανεωθείς τώρα

Food Πριν 6 ώρες
Η περιποίηση των μαλλιών είναι μεγάλο κεφάλαιο.

Τα ζώδια σήμερα: 3 Δεκεμβρίου

Food Χτες
Τι μας περιμένει σήμερα

Wet lips: Πώς θα κάνεις κι εσύ το viral beauty trend

Food Χτες
Ο χειμώνας φέτος θέλει glossy και εντυπωσιακά χείλη. Δεν είναι καθόλου δύσκολο να πετύχεις το απόλυτο trend.

Με ποια φυτά θα δώσεις χριστουγεννιάτικη νότα στο χώρο σου;

Food Χτες
Δέντρα και φυτά που δίνουν εορταστικό χρώμα και άρωμα στον χριστουγεννιάτικο στολισμό σπιτιών και επαγγελματικών χώρων και παράλληλα ομορφαίνουν τους εσωτερικούς χώρους, φέρνοντας το αστικό περιβάλλον πιο κοντά στη φύση.
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.