LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

6 Μουσεία που κάθε Αθηναίος πρέπει να επισκεφθεί και μπορεί να το κάνει δωρεάν

Πάντα είναι μια καλή ημέρα για να επισκεφθείς ένα μουσείο ή αρχαιολογικό χώρο, μιας και η Αθήνα είναι γεμάτη από μικρές πινελιές πολιτισμού και ιστορίας.

Γράφει ο ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΔΕΡΙΝΗΣ Δημοσίευση 14/1/2023 | 04:20

6 Μουσεία που κάθε Αθηναίος πρέπει να επισκεφθεί και μπορεί να το κάνει δωρεάν
@byzantineandchristianmuseum

Θα ξεκινήσω αυτό το θέμα, θυμίζοντας το εξής: Στο διάστημα μεταξύ 1ης Νοεμβρίου και 31ης Μαρτίου, τη χειμερινή περίοδο δηλαδή, την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα, η είσοδος σε αυτούς τους χώρους είναι εντελώς δωρεάν! Κάτι που ωθεί όλο και περισσότερο κόσμο να έρχεται κοντά σε μνημεία που ανήκουν στο Υπουργείο Πολιτισμού, ακόμη και αν το αντίτιμο του εισιτηρίου είναι κάτι που δυσκολεύονται να υποστηρίξουν.

Με βάση αυτό, αλλά και ότι είναι ωραίο να ξέρουμε τον πλούτο της πόλη μας, συγκέντρωσα έξι μουσεία της Αθήνας, που αξίζει να τα δεις από κοντά! Για να μην ψάχνεις για διευθύνσεις, τιμές και πληροφορίες, παρακάτω υπάρχει αναλυτικά όλη η πληροφορία! 

Νομισματικό Μουσείο

Το Νομισματικό Μουσείο είναι ένα από τα σημαντικότερα στην Ελλάδα και μοναδικό στο είδος του καθώς διαθέτει πάνω από 500.000 νομίσματα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα. Στεγάζεται στο νεοκλασικό κτήριο Ιλίου Μέλαθρον, που χτίστηκε λίγο πριν το 1880 ως κατοικία της οικογένειας Σλήμαν. Εκεί, θα έχεις την ευκαιρία να παρακολουθήσεις πολλά εκπαιδευτικά προγράμματα που υπάρχουν και για ενήλικες και για παιδιά. Αποτελεί έναν πλούτο για την πρωτεύουσα, τόσο στο πολιτιστικό κομμάτι όσο και στην ποικιλία των εκθεμάτων!

Πανεπιστημίου 12, Αθήνα

Γενική είσοδος: 3€

Μουσείο Μαρίκας Κοτοπούλη

Το Μουσείο είναι εξοχική κατοικία που χτίστηκε το 1926, από τη μεγάλη ηθοποιό του Ελληνικού Θεάτρου Μαρίκα Κοτοπούλη. Παλαιότερα, στεγάστηκε εκεί το αστυνομικό τμήμα περιοχής, ώσπου το κτήριο κυρήχθηκε διατηρητέο και αναπαλαιώθηκε ώστε να φιλοξενήσει εκδηλώσεις πολιτιστικής έκφρασης και δημιουργίας. Το Μουσείο αυτό δεν έχει εκθέματα της Κοτοπούλη, αλλά αποτελεί το ίδιο «μουσειακό» έκθεμα. Φιλοξενεί προς το παρόν καλλιτεχνικές εκθέσεις, και στεγάζει μόνιμα την καλλιτεχνική συλλογή του Κωνσταντίνου Ιωαννίδη.

Αλέκου Παναγούλη 14, Ζωγράφου

Αρχαιολογικό Μουσείο Πειραιά

Μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Πειραιά, θα σου προσφέρει την αντιπροσωπευτική και πλήρη εικόνα της ιστορίας της πόλης, από την αρχαιότητα. Το είδος των εκθεμάτων του, προέρχονται κυρίως από την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και της αττικής παραλίας, και τα χρονικά όρια που καλύπτουν, από τη μυκηναϊκή έως και τη ρωμαϊκή εποχή, είναι αντιπροσωπευτικά της ιδιομορφίας, της σύνθεσης του πληθυσμού και της ιστορίας του Πειραιά.

Το μουσείο στεγάζεται σε διώροφο κτήριο και οι εκθεσιακοί του χώροι καταλαμβάνουν δέκα αίθουσες, ενώ στο υπόγειο βρίσκονται τα εργαστήρια συντήρησης πήλινων, μεταλλικών και λίθινων αντικειμένων, αλλά και η αποθήκη του μουσείου, όπου φυλάσσονται αρχαιολογικά ευρήματα από την περιοχή του Πειραιά, την παραλιακή ζώνη και τα νησιά.

Χαριλάου Τρικούπη 31, Πειραιάς

Γενική Είσοδος: 3€

Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Πρόκειται για ένα μουσείο ιστορίας που ιδρύθηκε το 1914 και θεωρείται ως ένα από τα ιστορικότερα και μεγαλύτερα μουσεία της Ελλάδας. Από το 1930 στεγάζεται στη Βίλα «Ιλίσσια», που κατασκευάστηκε την περίοδο 1840-1848 ως οικία της Δούκισσας της Πλακεντίας και βρίσκεται επί της λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας 22, στην Αθήνα. Στο συγκεκριμένο μουσείο φιλοξενούνται περισσότερα από 25.000 εκθέματα από τον ελλαδικό και βαλκανικό χώρο, με μοναδικές συλλογές εικόνων, γλυπτών, αντικειμένων μικροτεχνίας, τοιχογραφιών, κεραμικών, υφασμάτων, χειρογράφων αλλά και αντιγράφων από τον 3ο αιώνα μ.Χ. μέχρι και τη σύγχρονη εποχή.

Λεωφ. Βασιλίσσης Σοφίας 22

Γενική Είσοδος: 4€

Μουσείο Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού

Οι πλούσιες συλλογές του Μουσείου Νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού περιλαμβάνουν 25.000 περίπου αντικείμενα που προέρχονται από τον ελληνικό χώρο, ηπειρωτικό και νησιωτικό, αλλά και από περιοχές όπου έδρασε ο ελληνισμός. Οι συλλογές χρονολογικά καλύπτουν την περίοδο από τα μέσα του 17ου μέχρι και τον 20ο  αιώνα. Οι μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του, αναδεικνύουν τα στοιχεία που διαμόρφωσαν την πολιτιστική ταυτότητα του νεότερου ελληνισμού. Σήμερα λειτουργούν οι εξής εκθεσιακοί χώροι: Το κτήριο της οδού Πανός 22, όπου στεγάζεται η μόνιμη έκθεση του Μουσείου «Άνθρωποι και Εργαλεία: Όψεις της Εργασίας στην Προβιομηχανική Κοινωνία» και το Λουτρό των Αέρηδων, το μόνο από τα δημόσια λουτρά της Αθήνας που σώζεται έως σήμερα.

Λουτρό των Αέρηδων: Κυρρήστου 8 | Κτήριο της οδού Πανός 22: Πανός 22, Αθήνα

Γενική Είσοδος: 2€

Επιγραφικό Μουσείο

Το Επιγραφικό Μουσείο ιδρύθηκε το 1895 και διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή παγκοσμίως από  αρχαίες ελληνικές επιγραφές σε λίθο, τις άμεσες δηλαδή πηγές της αρχαιότητας, που φωτίζουν την πολιτική, πολιτιστική, οικονομική, θρησκευτική και κοινωνική ζωή των αρχαίων. Οι περισσότερες επιγραφές προέρχονται από την Αθήνα και την Αττική, ωστόσο υπάρχουν και αρκετές από την υπόλοιπη Ελλάδα και την Μικρά Ασία. Αυτές είναι κυρίως αρχαίες ελληνικές, υπάρχουν όμως λίγες λατινικές και ένας μικρός αριθμός σε άλλες γλώσσες. Εκεί γίνονται πολλά σεμινάρια, διαλέξεις καθώς και εκπαιδευτικές εκθέσεις.

Τοσίτσα 1, Αθήνα

Γενική Είσοδος: 2€

Τα μουσεία είναι κάτι παραπάνω από απλές συλλογές αντικειμένων. Είναι γνώση, πληροφορίες, εκμάθηση. Τι καλύτερο λοιπόν από μία εκπαιδευτική βόλτα και ειδικά την πρώτη Κυριακή κάθε μήνα που η είσοδος στα παραπάνω είναι δωρεάν;!

 

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Maria Callas Museum

Εισιτήρια 30.10.2023
MARIA CALLAS MUSEUMαπό 27/10 έως 29/023

To πάρκο της Επιστήμης

Εισιτήρια 17.02.2023
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 18/02 έως 19/028

Μονοήμερη εκδρομή Μυκήνες ‑ Ναύπλιο

Εισιτήρια 27.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ05/03

Μονοήμερη εκδρομή στο Γαλαξίδι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ27/02

Μονοήμερη εκδρομή στη Πάτρα για το Πατρινό Καρναβάλι

Εισιτήρια 03.01.2023
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ26/02

Mονοήμερη εκδρομή Χελμός ‑ Καλάβρυτα

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ29/01

Mονοήμερη εκδρομή Παρνασσός ‑ Αγόριανη

Εισιτήρια 12.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ22/01

Χριστουγεννιάτικα εκπαιδευτικά προγράμματα

Εισιτήρια 02.12.2022
ΚΕΝΤΡΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣαπό 26/12 έως 08/01

Μονοήμερη εκδρομή στη Στενή Ευβοίας

Εισιτήρια 02.12.2022
METRO ΣΤΑΘΜΟΣ ΛΑΡΙΣΗΣ15/01

COMBO Brice Marden ‑ Μόνιμες εκθέσεις

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08

Brice Marden και Ελληνική Αρχαιότητα

Εισιτήρια 19.07.2022
ΜΟΥΣΕΙΟ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ ΤΕΧΝΗΣαπό 20/05 έως 29/08