E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

3 πράγματα που άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε το σeξ

Υπάρχουν πολλά ακόμα που θα αλλάξουμε στο μέλλον

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 29/12/2022 | 00:10

3 πράγματα που άλλαξαν τον τρόπο που σκεφτόμαστε το σeξ
Photo by Becca Tapert on Unsplash

Ο Alfred Kinsey ήταν από τους κορυφαίους σeξολόγους όλων των εποχών, και από τους πρώτους που έψαξαν διεξοδικά το ζήτημα του σeξ για τον άνθρωπο. Το 1947 ίδρυσε το ινστιτούτο που φέρει το όνομά του στο πανεπιστήμιο της Ιντιάνα, ωστόσο είχε αρχίσει να μελετά την ανθρώπινη σeξουαλικότητα αρκετά χρόνια νωρίτερα.

Τότε όμως το Πανεπιστήμιο του ζήτησε να διδάξει ένα μάθημα για τον γάμο και την οικογένεια. Για να προετοιμαστεί έψαξε για επιστημονικές έρευνες πάνω στην σeξουαλική συμπεριφορά και επειδή δεν βρήκε τίποτα σπουδαίο, έκανε τη δική του, αλλάζοντας για πάντα τον τρόπο που βλέπουμε το σeξ.

Με μια λίστα 350 ερωτήσεων γύρισε όλη τη χώρα ρωτώντας ανθρώπους για την σeξουαλική τους ζωή. μαζί με την ομάδα του από τότε μελέτησαν τα πάντα, από την αναπαραγωγή και την σeξουαλική υγεία μέχρι την ομοφυλοφιλία και την εξέλιξη των φύλων. Ήταν οι πρώτοι που συμπέραναν ότι ο σeξουαλικός προσανατολισμός είναι μια συνεχής διαδικασία και όχι ή το ένα ή το άλλο.

Οι 3 πιο σημαντικές ανακαλύψεις του ίδιου και του ινστιτούτου του που άλλαξαν τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε το σeξ, είναι οι παρακάτω:

Ο κανόνας δεν είναι περιορισμένος

Η έρευνα του Ινστιτούτου Kinsey έδειξε ότι η σeξουαλική ζωή των περισσότερων ανθρώπων είχε μεγαλύτερη ποικιλία απ’ ότι όλοι πίστευαν έως τότε. Πριν την έρευνα του, η άποψη ότι τα παντρεμένα ζευγάρια έκαναν σeξ μια φορά την εβδομάδα στην ιεραποστολική στάση, ήταν ιδιαίτερα διαδεδομένη για να περιγράψει μια υγιή σeξουαλική ζωή.

Επίσης ο κόσμος πίστευε ότι η ερωτική διέγερση είναι γραμμική και ότι μόλις κάτι μας ενθουσιάσει, δεν σταματάμε. Και αν αυτό δεν συμβεί, κάτι δεν πάει καλά με εμάς, ή έχουμε μια δυσλειτουργία ή απλώς δεν προσπαθούμε αρκετά.

Την δεκαετία του 1990, οι επιστήμονες έμαθαν πως η διέγερση εξαρτάται από δυο «συστήματα», ένα που δρα σαν «γκάζι» και ένα ως «φρένο». Κάθε ένα από αυτά τα συστήματα κινητοποιούνται από διαφορετικά πράγματα και δουλεύουν ανεξάρτητα. Μπορεί ένα φιλί να μας διεγείρει, αλλά αν τα παιδιά μπουν μέσα στο δωμάτιο να χάσουμε τη διέγερση. Τα αποτελέσματα διαφέρουν από άτομο σε άτομο και εξαρτώνται από τη προσωπικότητα, την φυσιολογία και την ιστορία του καθένα και αν τα καταλάβουμε, θα βοηθηθούμε και στο κρεβάτι και στη σχέση μας γενικότερα.

Σχεδόν όλοι έχουν φαντασιώσεις

Όταν ο Kinsey ξεκίνησε την έρευνά του, η οπτική για τις σeξουαλικές φαντασιώσεις ήταν κοντά στην διδασκαλία του Freud. Δηλαδή όποιος ήταν ευτυχισμένος, δεν είχε καθόλου.

Από το 2014, ο ψυχολόγος του Ινστιτούτου Kinsey, Justin Lehmiller, διεξάγει ίσως την μεγαλύτερη έρευνα γύρω από τις φαντασιώσεις, την οποία και την οποία ορίζει ως τις εικόνες που βλέπουμε όσο είμαστε ξύπνιοι και μας διεγείρουν. Η έρευνα έδειξε ότι το 97% των ανθρώπων τις έχουν.

Οι φαντασιώσεις δεν διαφέρουν πολύ σε σχέση με το που κατοικείς στον πλανήτη, ενώ υπάρχει διαφορά στις φαντασιώσεις ανδρών και γυναικών, που όμως και στους δυο, περιλαμβάνουν αρκετό συναίσθημα. Πολλοί άνθρωποι που μοιράστηκαν τις φαντασιώσεις τους με τον σύντροφο τους, ανέφεραν περισσότερες βελτιώσεις στη σeξουαλική τους ζωή από εκείνους που δεν το έκαναν.

Ο προορισμός είναι το ταξίδι

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου διεξήγαγαν τουλάχιστον 100 έρευνες πάνω στον οpγασμό. Και κατέληξαν ότι οι άνδρες δεν έχουν απαραίτητα έναν κατά τη διάρκεια του σeξ και οι γυναίκες έχουν περισσότερους απ’ όσους νομίζαμε. Το παν, όπως αναφέρει ο επικεφαλής του Ινστιτούτου Justin Garcia, είναι η σύνδεση και η επικοινωνία.

Οι ανδρες και γυναίκες ψεύδονται πάνω στο σeξ, οι άνδρες συνήθως επειδή ντρέπονται ότι θα χάσουν τη διέγερση και οι γυναίκες γενικά για να ευχαριστήσουν τον σύντροφο τους.

Και ενώ η κορύφωση συνδέεται, φυσικά, με την ικανοποίηση, οι μελέτες δείχνουν ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους οι άνθρωποι κάνουν σeξ, λέει ο Dr. Garcia, από το να θέλουν να βιώσουν ευχαρίστηση μέχρι να θέλουν o σύντροφος τους να νιώθει καλά. Ένας σταθερά δημοφιλής λόγος είναι ότι: «Ήθελα να εκφράσω την αγάπη μου». «Η ομορφιά στη σeξουαλική μας ζωή είναι ότι είναι ένα ταξίδι», λέει ο Dr. Garcia. «Και θα πρέπει να απολαμβάνουμε την περιπλάνηση σε αυτό το μονοπάτι και να μην είμαστε τόσο συγκεντρωμένοι στον τελικό προορισμό».

Πληροφορίες: wsj.com

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Πώς να φτιάξεις εύκολα το δικό σου πρωτομαγιάτικο στεφάνι

Σπίτι 27.04.2024
Ο πιο ωραίος τρόπος για να νιώσεις από κοντά την πανέμορφη ανοιξιάτικη φύση!

Η καλύτερη άσκηση για να καθυστερήσουμε τη γήρανση

Body+Mind 27.04.2024
Ποια άσκηση μας κάνει βιολογικά νεότερους;

Αυτή είναι η γυμναστική που κάνει η JLO

Body+Mind Χτες
Ξεκίνα σήμερα!

Οι πιο προστατευτικές ράτσες σκύλων

Pets Χτες
Κάνουν τα πάντα για το αφεντικό τους

Ta vegan εστιατόρια στην Αθήνα που αξίζει να δοκιμάσεις

Eat + Drink Χτες
Όλα είναι πεντανόστιμα!

3 fashion trends που θα δεις πολύ στους δρόμους τώρα

Style Χτες
Δοκίμασέ τα κι εσύ και θα δεις πως θα γίνουν αγαπημένα σου

8+1 ιδέες για καλό Πάσχα στη Θεσσαλονίκη

Πάσχα Χτες
Ξεχωριστές εμπειρίες, βόλτες και ξεναγήσεις

Πώς να ξεφορτωθείς τα πράγματα που δε θες και να ανανεώσεις το χώρο σου

Σπίτι Προχτές
Το decluttering έχει να κάνει με τη δημιουργία ενός αρμονικού και εμπνευσμένου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ευεξία σας.

5 fashion trends που θα δούμε παντού τώρα που ο ήλιος επέστρεψε για τα καλά

Style Προχτές
Κάποια ίσως σε τρομάξουν, αλλά θα τα αγαπήσεις!

Οι τροφές που προκαλούν εξάψεις

Body+Mind Προχτές
Οι τροφές που πρέπει να αποφεύγεις σε ειδικές περιπτώσεις

Ταβερνάκια με νόστιμους μεζέδες στα Δυτικά

Food Προχτές
Όμορφα στέκια για να απολαύσεις νοστιμιές σε φιλικό περιβάλλον