Πότε ένα καρπούζι μπορεί να είναι επικίνδυνο για κατανάλωση – Τι να προσέξετε
Πώς θα το καταλάβετε; Υπάρχει ένα απλό τρικ
Γράφει η ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΟΥ Δημοσίευση 16/6/2025 | 14:24

Το καρπούζι είναι χωρίς αμφιβολία ο βασιλιάς του καλοκαιριού. Δροσιστικό, γλυκό και αγαπημένο από μικρούς και μεγάλους. Όμως όσο απολαυστικό κι αν είναι, χρειάζεται λίγη προσοχή πριν το καταναλώσετε.
Όπως κάθε τρόφιμο, έτσι και το καρπούζι μπορεί να κρύβει κινδύνους. Από υπολείμματα φυτοφαρμάκων και νιτρικών αλάτων μέχρι και βακτήρια όπως η σαλμονέλα, υπάρχουν περιπτώσεις όπου η κατανάλωσή του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε τροφική δηλητηρίαση.
Αυτό που πρέπει να ξέρετε είναι ότι τα νιτρικά άλατα – ουσίες που χρησιμοποιούνται στις καλλιέργειες – όταν βρίσκονται σε υψηλή συγκέντρωση στο καρπούζι, μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα όπως ζαλάδα, ναυτία και πόνο στο στομάχι.
Πώς θα το καταλάβετε; Υπάρχει ένα απλό τρικ
Σημάδι ότι το καρπούζι δεν είναι ασφαλές είναι ο αφρός που μπορεί να δείτε όταν το κόβετε. Αν αρχίσει να αφρίζει, πέτα το. Αυτό συνήθως σημαίνει ότι έχουν δημιουργηθεί αέρια από βακτήρια λόγω κακής αποθήκευσης σε ζεστό περιβάλλον – κάτι που μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή δηλητηρίαση.
Υπάρχουν οδηγίες στο διαδίκτυο που μιλάνε για τη δοκιμή με ένα κομμάτι καρπούζι σε νερό: αν γίνει ρόζ, υποστηρίζεται ότι υπάρχει υπερβολική ποσότητα νιτρικών.
Ωστόσο, δεν είναι επίσημα αναγνωρισμένο (π.χ. από φορείς ασφαλείας τροφίμων) ως αξιόπιστη δοκιμή – είναι περισσότερο «λαϊκή συμβουλή» με αμφισβητούμενη ακρίβεια.