E-Daily

Η πόλη στην Αργεντινή που φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί μετά τον πόλεμο

Κάποιοι λένε πως και ο Χίτλερ ήταν ανάμεσά τους...

27/12/2017 | 00:15

mirror.co.uk

Η πόλη Μπαριλότσε βρίσκεται στην Αργεντινή. Και είναι πολύ γνωστή για κάτι που προκαλεί ερωτήματα. Μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, φιλοξένησε χιλιάδες Ναζί, που κατέφυγαν εκεί. Πως και γιατί πήγαν εκεί;

Κατ’ αρχάς η γεωγραφική της θέση, χτισμένη πάνω σε λόφους, θυμίζει πολύ την Ευρώπη. 9.000 Ναζί συνολικά διέφυγαν στην Νότιο Αμερική, με την Μπαριλότσε να γίνεται «η πρωτεύουσα των εξορισμένων του Γ’ Ράιχ».

Λέγεται πως από εκεί πέρασε ο Γιόζεφ Μένγκελε, ο «άγγελος του θανάτου» του Άουσβιτς αλλά και ο αρχιτέκτονας του Ολοκαυτώματος, Άντολφ Άιχμαν. Και πολλοί από αυτούς που ισχυρίζονται πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε, λένε ότι διέφυγε στο Μπαριλότσε αλλά και στην Παραγουάη, μέχρι να πεθάνει στα 95 του σε άγνωστη τοποθεσία.

Γιόζεφ Μένγκελε

Ο ιστορικός Χέρμαν Ρέντερ αναφέρει: «Οι Ναζί που κατέφυγαν εκεί ήταν πολλοί. Έχτισαν και ένα κτίριο που έμοιαζε με την αγαπημένη εξοχική κατοικία του Χίτλερ. Δεν κρύβονταν και γιόρταζαν πολλές φορές την ιδεολογία αλλά και το παρελθόν, όπως την ίδρυση του Γ’ Ράιχ και άλλες επετείους».

Διάφοροι διάσημοι φονιάδες και καταζητούμενοι του Γ’ Ράιχ πέρασαν από εκεί. Γενικά στην Αργεντινή, ο τότε πρόεδρος Χουάν Περόν, τους υποδεχόταν πολλές φορές με τιμές και τους φιλοξενούσε ακόμα και στην πρωθυπουργική κατοικία. Στόχος του ήταν να μάθει και να χρησιμοποιήσει τις γνώσεις τους πάνω στην τεχνολογία και την επιστήμη, μιας και η Αργεντινή ήταν ακόμα μια γεωργική και κτηνοτροφική χωρά.

Πως έφτασαν ως εκεί; Το σχεδιάγραμμα της διαφυγής τους υπήρξε πολύ συγκεκριμένο. Περνούσαν πρώτα από την Ιταλία και την Ισπανία, που είχαν φασιστικά καθεστώτα. Έβρισκαν βοήθεια από υψηλόβαθμα στελέχη του Βατικανού, που φρόντιζαν να τους προμηθεύσουν με έγγραφα ώστε να πάρουν διαβατήρια του Ερυθρού Σταυρού. Ο επίσκοπος Αλόις Ούνταλ, που είχε γεννηθεί στην Αυστρία και ήταν συμπαθών του ναζιστικού καθεστώτος, παραδέχθηκε πως έδωσε βίζα στον Άιχμαν για να καταφύγει στην Αργεντινή. Μέρος, όπως και σε όλη την λατινική Αμερική, που το Βατικανό ασκεί τεράστια επιρροή, ακόμα και σήμερα.

Άντολφ Άιχμαν

Ο Άιχμαν έφτασε στην Αργεντινή με το όνομα Ρικάρντο Κλεμέντ. Έμεινε εκεί μέχρι την απαγωγή του από πράκτορές της Μοσάντ και καταδικάστηκε σε θάνατο στο Ισραήλ το 1960. Από την άλλη ο Μένγεκλε έμεινε σε διάφορες χώρες της Νοτίου Αμερικής και κάποιοι ισχυρίζονται ότι έκανε πλαστική επέμβαση στο πρόσωπό του. Η ιδέα πως ο Χίτλερ δεν αυτοκτόνησε ειπώθηκε πρώτη φορά από έναν Σοβιετικό στρατιωτικό, ενώ στο βιβλίο του «Ο Χίτλερ στην εξορία», ο Άμπελ Μπλάστι, αναφέρει ολόκληρη την διαδρομή του μέχρι την Αργεντινή. Πιστεύει μάλιστα ότι πέθανε στην Μπαριλότσε το 1971.

Πρόσφατα, έξω από την πρωτεύουσα της Αργεντινής, ανακαλύφθηκε ένα δωμάτιο γεμάτο από αγάλματα και εμβλήματα του Γ’ Ράιχ. Η Αργεντινή έγινε το καταφύγιο των Ναζί μετά τον πόλεμο και η Μπαριλότσε η νέα τους πρωτεύουσα. Αυτό είναι το σίγουρο. Το ποιος πέρασε από εκεί, είναι μια διαφορετική ιστορία...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Οι καλύτερες πόλεις της Ευρώπης για να ζεις

Νέα Εποχή 05.05.2024
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Το πιο επικίνδυνο νησί του πλανήτη κι ας μην κατοικεί κανείς εκεί, ούτε άνθρωπος ούτε ζώο

Stories 05.05.2024
Είναι γεμάτο με σπάνια μικρόβια, εξωτικές και θανατηφόρες ασθένειες

Θάφτηκε 2 χρόνια μετά τον θάνατό του επειδή η οικογένεια περίμενε την ανάστασή του

Stories 05.05.2024
Το νεκροτομείο έκανε μήνυση στην οικογένεια

Το μοναστήρι που βρίσκεται στην καρδιά του κέντρου της Θεσσαλονίκης

Ιστορικά 05.05.2024
Η μονή επανιδρύθηκε το 1953 και σήμερα υπηρετούν σε αυτή αρκετοί μοναχοί

Aυτός ο γιατρός έγινε διάσημος αλλάζοντας τις φωνές των ανθρώπων

Stories 05.05.2024
Mετά τις επεμβάσεις στο πρόσωπο, η νέα μόδα είναι οι επεμβάσεις φωνής

Τι είναι αυτή η μαύρη κουκίδα στο iPhone και τι κάνει;

Νέα Εποχή 05.05.2024
Γιατί υπάρχει εκεί και τι ακριβώς εξυπηρετεί;

Ο ηθοποιός που έφυγε από το Χόλιγουντ για να βρει τον εαυτό του

Πρόσωπα Χτες
Η πλούσια ερωτική ζωή και η απόφαση που πήρε για να σώσει τη ψυχή του

O βασιλιάς που έδωσε το όνομά του στο Bluetooth

Πρόσωπα Χτες
Βρίσκεται στο επίκεντρο μιας αρχαιολογικής διαμάχης.

Το άλμα του Μίλτου Τεντόγλου πάνω από τη Φοντάνα ντι Τρέβι στη Ρώμη

Αθλητισμός Προχτές
Το promo του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος στίβου

Πώς ήταν η καθημερινή ζωή στον Μεσαίωνα;

Ιστορικά Προχτές
Δύσκολη, ανυπόφορη, ατελείωτη

Γιατί η Κίνα έχει 65 εκατομμύρια άδεια σπίτια

Stories Προχτές
Ολόκληρες πόλεις που χτίστηκαν αλλά δεν κατοικήθηκαν ποτέ