E-Daily

Έχεις σκεφτεί γιατί μπορεί να ονειρεύεσαι τις αναμνήσεις σου;

Τελικά, μήπως τα όνειρα είναι βιώματα του παρελθόντος;

Γράφει η ΝΕΛΗ ΣΤΑΘΑΚΙΔΟΥ

22/11/2017 | 18:36

Έχεις παρατηρήσει ποτέ ότι τα όνειρά σου περιέχουν μνήμες; 

Μερικοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι τα όνειρα μπορεί να είναι εικόνες από την επαναλαμβανόμενη μνήμη σου, η οποία έρχεται όταν κοιμάσαι και παίζει σημαντικό ρόλο στη σταθεροποίηση της μνήμης σου.

Όπως λένε οι ίδιοι, πιστεύουν ότι μόνο μερικά στοιχεία της επαναλαμβανόμενης μνήμης μπορούν να εισχωρήσουν στο υποσυνείδητο σου και αυτά που το καταφέρνουν, εμφανίζονται σαν όνειρα.

Ανάμεσα στα αποδεικτικά στοιχεία που συνδέουν τα όνειρα με τη μνήμη, περιλαμβάνεται και η παρατήρηση κατά την οποία οι άνθρωποι, τείνουν να βελτιώνονται σε νέες δεξιότητες περισσότερο, κυρίως όταν τις ονειρεύονται. Ο Δρ. Erin Wamsley, ο αναπληρωτής καθηγητής Bob Stickgold και οι συνεργάτες τους στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, διαπίστωσαν ότι οι προπτυχιακοί φοιτητές που είχαν ονειρευτεί ένα παιχνίδι - λαβύρινθο που προηγουμένως, τους είχαν ζητήσει να μάθουν, βελτιώθηκαν περισσότερο από όσους είχαν κοιμηθεί αλλά δεν είχαν ονειρευτεί το παιχνίδι.

Οι αναμνήσεις που βιώνεις στα όνειρα είναι συνήθως αποσπασματικές - ένα πρόσωπο, ένας τόπος, μια εικόνα. Πολύ σπάνια τα όνειρα επαναλαμβάνουν ένα πλήρες σενάριο που έχεις ζήσει. Αυτό θα μπορούσε να συμβαίνει επειδή μόνο ένα μικρό μέρος της μνήμης που αναπαράγεται φτάνει στο επίπεδο της συνείδησης, αλλά θα μπορούσε επίσης να οφείλεται και στο ότι συγκεκριμένες πτυχές της φύσης του ύπνου εμποδίζουν τη σύνδεση μεταξύ ορισμένων στοιχείων της μνήμης.

Οι πιο συνεκτικές αναμνήσεις έρχονται ξανά κατά τη διάρκεια των πιο πλασματικών ονείρων του ύπνου, που δεν είναι REM και γίνεται νωρίς το βράδυ, σύμφωνα με τους φοιτητές του Χάρβαρντ. Οι αναμνήσεις που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια των ζωντανών ονείρων που χαρακτηρίζουν τον ύπνο REM, μια φάση ύπνου που αυξάνεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι πολύ πιο διασπασμένες.

Υπάρχει ένας πιθανός λόγος που αποτελεί την εξήγηση για τις διασπασμένες μνήμες και είναι ένα στεροειδές που ονομάζεται κορτιζόλη και συσσωρεύεται στον εγκέφαλο, σταδιακά όλη τη νύχτα. Όταν τα επίπεδα της ουσίας αυτής αυξηθούν αρκετά κατά τη διάρκεια του ύπνου REM, νωρίς το πρωί, διακόπτεται η επικοινωνία μεταξύ του νεοφλοιού του εγκεφάλου, ο οποίος αποθηκεύει μεμονωμένα κομμάτια μνήμης, και τον ιππόκαμπο, ο οποίος βοηθά να συνδεθούν αυτά, προκειμένου να σχηματίσουν πλήρεις μνήμες. Αυτό εξηγεί επίσης γιατί τα πρωινά μας όνειρα, μπορεί συχνά να είναι περίεργα.