E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Υπόθεση Γαρυφαλλιά: Ο Έλληνας καπετάνιος που έριξε 11 Αφρικανούς λαθρεπιβάτες στους καρχαρίες

Το έγκλημα που ντρόπιασε την ελληνική ναυτιλία και συγκλόνισε όλο τον πλανήτη

Δημοσίευση 1/12/2016 | 20:18

Υπόθεση Γαρυφαλλιά: Ο Έλληνας καπετάνιος που έριξε 11 Αφρικανούς λαθρεπιβάτες στους καρχαρίες

Στις 15 Μαρτίου του 1984, το φορτηγό πλοίο ελληνικών συμφερόντων Γαριφαλιά ξεκινούσε το ταξίδι του από την Μομπάσα της Κένυας για το Καράτσι του Πακιστάν.

Λίγες ώρες μετά τον απόπλου, ο Πλοίαρχος Αντώνης Πλυτζανόπουλος και τα υπόλοιπα μέλη του πληρώματος εντόπισαν έντεκα λαθρεπιβάτες σομαλικής καταγωγής στα αμπάρια του πλοίου, εκ των οποίων οι μισοί ήταν ανήλικοι. Το φαινόμενο αυτό ήταν ιδιαίτερα συνηθισμένο την εποχή εκείνη και πολυ συχνά βρίσκονταν λαθρεπιβάτες σε ελληνικά πλοία.

Ο καπετάνιος διέταξε τον εγλεισμό τους σε αποθήκη των αμπαριών, όπου παρέμειναν για δυο ημερες δίχως νερό και τροφή. Δυο μέρες μετά έριξε αρχικά δυο από αυτούς στη θάλασσα με σωσίμβια, ενώ στη συνέχεια εξανάγκασε τους υπόλοιπους με καπνογόνα να βγουν από τα αμπάρια και υπό την απειλή όπλου τους έριξε σε θαλάσσια περιοχή του Ινδικού Ωκεανού ανοικτά της Σομαλίας.

Το φρικιαστικό της υπόθεσης είναι πως ο ίδιος γνώριζε ότι η θάλασσα στο σημείο εκείνο ήταν γεμάτη με καρχαρίες. Μέρος του πληρώματος κυριολεκτικά τον ικετεύει να μην προχωρήσει σε ένα τέτοιο ανοσιούργημα, ωστόσο ο Αντώνης Πλυτζανόπουλος αντί έστω και την τελευταία στιγμή να συναισθανθεί το μέγεθος της ύβρεως που ετοιμαζόταν να διαπράξει, με τη βοήθεια κάποιων ελάχιστων αποκτηνωμένων ναυτικών του, τους αντιμετώπισε ως «στασιαστές» αφού δεν υπάκουν τυφλά στην αδιαμφισβήτητη εξουσία του επί του πλοίου και τελικά τους παρέδωσε στο έλεος των καρχαριοειδών.

Όταν το πλοίο επέστρεψε στην Ελλάδα, τον Μάιο της ίδιας χρονιάς, ο μάγειρας του Ευτύχιος Ζωγραφάκης μίλησε στις λιμενικές αρχές της Πάτρας, μην αντέχοντας να κρατά μυστικό το έγκλημα στο οποίο υπήρξε μάρτυρας.

Η είδηση συγκλόνισε όχι μόνο το πανελλήνιο, αλλά έλαβε παγκόσμιες διαστάσεις, αμαυρώνοντας το κύρος της ελληνικής ναυτιλίας.

Τον Σεπτέμβρη του 1985 πραγματοποιήθηκε η δίκη της υπόθεσης. Ο πλοίαρχος Πλυτζανόπολος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 10 ετών και 10 μηνών, ενώ άλλα εννιά μέλη του πληρώματος καταδικάστηκαν σε ποινές από 14 ως 44 μήνες φυλάκισης.

Το 1987 με νέα δικαστική απόφαση ο καπετάνιος αφέθηκε ελεύθερος με χρηματική εγγύηση, καθώς το δικαστήριο έκρινε πως δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι οι λαθρεπιβάτες πέθαναν.

 

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Η Ελληνίδα που έσπασε τα στερεότυπα τρέχοντας στον Μαραθώνιο: Η άγνωστη ιστορία της Ζωζώς Χριστοδούλου

Πρόσωπα 11.03.2026
Το 1974, μέσα σε μια εποχή προκαταλήψεων, μια νεαρή γυναίκα τόλμησε να κάνει κάτι που καμία Ελληνίδα δεν είχε καταφέρει μέχρι τότε

Η «χαμένη» ελληνική διάλεκτος που ακούγεται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Ελλάδα

Νέα Εποχή 11.03.2026
Μια γλωσσική κληρονομιά από τα χρόνια του Βυζαντίου που επιβιώνει μέσα σε πολέμους, μετακινήσεις πληθυσμών και αιώνες απομόνωσης

Μπορούν να φυτρώσουν ρεβίθια στη Σελήνη; Το εντυπωσιακό πείραμα που πέτυχε

Stories 11.03.2026
Το πείραμα αυτό αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τώρα που οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να επιστρέψουν στη Σελήνη

Η αθέατη πλευρά του πολέμου: Εγκαταλείπουν τα κατοικίδιά τους για να φύγουν από τη Μέση Ανατολή

Νέα Εποχή 11.03.2026
Καταφύγια ζώων γεμίζουν και εθελοντές δίνουν μάχη να σώσουν σκύλους και γάτες που αφήνονται πίσω μέσα στον πανικό της φυγής

Το ελληνικό AI που μπαίνει στις τάξεις: Ο «Δασκαλάκος» από τη Θεσσαλονίκη αλλάζει τον τρόπο που μαθαίνουν οι μαθητές

Νέα Εποχή Χτες
Ο δημιουργός της πλατφόρμας εξηγεί τι είναι το Δασκαλάκος AI, πώς μπορεί να βοηθήσει την εκπαίδευση και πόσο μπροστά έχει ήδη προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη στα σχολεία του εξωτερικού

4 λόγοι που το ΑΙ μάλλον δεν θα σου κλέψει τη δουλειά

Νέα Εποχή Χτες
Ο πανικός για την AI και την ανεργία ίσως είναι υπερβολικός - να γιατί

Το χωριό που έδωσε το όνομά του στο πιο διάσημο τυρί του κόσμου

Stories Χτες
Λίγοι το γνωρίζουν, αλλά πίσω από το διάσημο τυρί κρύβεται ένα πραγματικό χωριό με ιστορία, παράδοση και μια μοναδική πολιτιστική ταυτότητα

Μοτζτάμπα Χαμενεΐ: Γιατί ο πατέρας του δεν ήθελε να τον χρίσει διάδοχο;

Stories Χτες
Η «Αόρατη» Δύναμη και οι Φρουροί της Επανάστασης