E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ένα κοινωνικό και δημόσιο αγαθό

Ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή που όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση

Γράφει ο ΠΕΤΡΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΑΣ Δημοσίευση 22/3/2023 | 00:48

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ένα κοινωνικό και δημόσιο αγαθό
Photo by mrjn Photography on Unsplash

Το νερό δεν είναι απαραίτητο συστατικό της κοινωνίας. Είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής. Μπορεί η τεχνολογία να μας έμαθε να ζούμε με ηλεκτρικό, τηλέφωνο ίντερνετ, τα οποία πλέον τα θεωρούμε απαραίτητα στη ζωή, όμως είναι απαραίτητα για να ζούμε καλύτερα. Το νερό είναι απαραίτητο για να ζούμε, τελεία.

Η Παγκόσμια Ημέρα νερού καθιερώθηκε το 1993, για να μας θυμίζει κάθε χρόνο πόσο απαραίτητο είναι το πόσιμο νερό και η ποιότητα του για τις ζωές μας. Η πρόσβαση σε αυτό, θα πρέπει να είναι καθολική. Ωστόσο αυτή τη στιγμή, το νερό είναι ένα αγαθό σε κρίση. Η διαθεσιμότητα του σε σχέση με τη ζήτησή του, είναι δυσανάλογες, ενώ η κλιματική κρίση σε συνδυασμό με την υπερθέρμανση του πλανήτη, κάνει ακόμα πιο δύσκολα τα πράγματα όσον αφορά στα αποθέματα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από υπογραφές και αιτήματα πολιτών, έβαλε το πόσιμο νερό στο επίκεντρο, προσπαθώντας να βελτιώσει την ποιότητα του αλλά και την πρόσβαση των πολιτών σε αυτό. Και τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν αυστηρές οδηγίες για τον δημόσιο χαρακτήρα του νερού.

Υπάρχουν χώρες όπου το νερό είναι θησαυρός. Στην Αφρική, παιδιά καθημερινά περπατούν χιλιόμετρα για να πάρουν λίγο νερό για όλη την οικογένεια. Το νερό είναι σπάνιο φυσικά και σε πολλές άλλες περιοχές του κόσμου.

Γιατί λοιπόν πρέπει να παραμείνει δημόσιο αγαθό; Γιατί πολύ απλά είναι απαραίτητο συστατικό της ζωής και πρέπει όλοι να έχουν πρόσβαση σε αυτό. Πολλές πόλεις ακόμα και στην Ευρώπη παλαιότερα ιδιωτικοποίησαν την παροχή νερού, μόνο και μόνο για να το επιστρέψουν σε δημόσια εκμετάλλευση λίγα χρόνια αργότερα. Αν το νερό ακριβύνει, κάποιοι άνθρωποι ενδέχεται να μην έχουν πρόσβαση σε αυτό. Κάτι που δεν θα τους στερήσει της ανέσεις αλλά την ίδια τους τη ζωή.

Τον τελευταίο καιρό η κυβέρνηση, παρά τις αποφάσεις του ΣτΕ που κατοχύρωσαν το δημόσιο έλεγχο στο νερό και απαίτησε την επιστροφή του ελέγχου από το Υπερταμείο στο δημόσιο, κάνει κάποιες κινήσεις τελευταία με ένα πολυνομοσχέδιο που μεταφέρει τη διαχείριση του νερού από το δημόσιο στη Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων.

Η ίδια λέει ότι το κάνει για καλύτερη διαχείριση του. Ωστόσο ο ρόλος της Ρυθμιστικής Αρχής είναι να εποπτεύει την αγορά. Αλλά γιατί να εποπτεύει την αγορά για ένα αγαθό που και η κυβέρνηση, όπως λέει, θα παραμείνει δημόσιο; Το ΣτΕ είναι σαφές λέγοντας πως το νερό δεν είναι εμπορεύσιμο αλλά δημόσιο αγαθό, δίνοντας στην κυβέρνηση 6 μήνες προς συμμόρφωση.

Σήμερα, την ημέρα όπου γιορτάζεται ως μια μέρα για τη μεγαλύτερη επίγνωση της αξίας και της ποιότητας του νερού για την ανθρώπινη ζωή, θα πρέπει να πούμε ότι το νερό θα πρέπει να είναι πάντα δημόσιο αγαθό. Και να παραμείνει...

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Ανδρέας Σπυρόπουλος: Με φρέσκες ιδέες και δυναμισμό για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πρόσωπα 26.04.2024
Οι εκλογές είναι η ευκαιρία μας να διαμορφώσουμε το μέλλον μας.

Ο Γερουσιαστής των ΗΠΑ που θέλει να επαναφέρει την μονομαχία με πιστόλια

Stories 26.04.2024
Μαι μεσαιωνική πρακτική που ίσως θα επιστρέψει;

Ο διάσημος φωτογράφος που βίαζε και σκότωνε μοντέλα στα 70s

Stories 26.04.2024
«Μάγευε» τα θύματά του για να τα αποπλανήσει

Ποια είναι η Caitlin Clark που αλλάζει το μέλλον του μπάσκετ για τις γυναίκες

Πρόσωπα Χτες
Αναμόρφωσε πλήρως το κολεγιακό μπασκετικό τοπίο

Το γκράφιτι που άλλαξε τον κόσμο

Νέα Εποχή Χτες
Μερικά από τα πιο διάσημα έργα street art που λάτρεψε ο κόσμος

5 πολιτικοί που δολοφονήθηκαν τον 21ο αιώνα

Πρόσωπα Χτες
Για διάφορους λόγους

Αντρας που έφυγε από την Αγγλία το 2008, εγκλωβίστηκε στην Αιθιοπία για 16 χρόνια

Stories Προχτές
Εχασε το ταξιδιωτικό του έγγραφο για τους πρόσφυγες και δεν μπορούσε να επιστρέψει στην οικογένειά του

Η συγγραφέας που υπερασπίζεται τους άντρες και κάνει πάταγο στη Βρετανία

Stories Προχτές
Είναι κι αυτοί θύματα της πατριαρχίας

Αυτό το νησί έχει την καλύτερη παραλία στον κόσμο

Περιβάλλον Προχτές
Σύμφωνα με τους Travel Experts, αξίζει να το επισκεφτείς!