E-Daily Τα Νέα της ημέρας και ότι σου κάνει κλικ!
LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily

Ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας του 1999

H πιο καταστροφική φυσική καταστροφή που έπληξε ποτέ την Ελλάδα

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 6/2/2023 | 17:49

Ο φονικός σεισμός της Πάρνηθας του 1999
Από IDF Spokesperson's Unit, CC BY-SA 3.0

Ο σεισμός του 1999 ήταν η πιο καταστροφική και δαπανηρή φυσική καταστροφή που έπληξε ποτέ την Ελλάδα, με υλικές ζημιές που αποτιμήθηκαν σε 3 δις δολάρια ΗΠΑ. Η Ακρόπολη και τα άλλα μνημεία της Αθήνας είτε έμειναν αλώβητα είτε είχαν μικρές υλικές ζημιές.

Στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, μόλις τρεις εβδομάδες μετά τους τουρκικούς σεισμούς, ένας άλλος έπληξε το βόρειο τμήμα της Αθήνας.  

Με μέγεθος 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο σεισμός σκότωσε σχεδόν 150 ανθρώπους και τραυμάτισε περισσότερους από 2.000, πολλοί από τους οποίους ήταν σε κρίσιμη κατάσταση, γεγονός που κατατάσσει τον σεισμό ως τον πιο θανατηφόρο που έλαβε χώρα στην Ελλάδα τα τελευταία 50 χρόνια. Με βάση αυτοψία σε 111 από τα θύματα του σεισμού, 36 άνθρωποι πέθαναν από τραύματα, 38 άνθρωποι έφεραν τραύματα από τα οποία κινδύνευε η ζωή τους ενώ 31 πέθαναν από ασφυξία. 

IDF Spokesperson's Unit

Στο εξαώροφο κτίριο της Ρικομέξ, στο Μενίδι, που στεγάζονταν οι εταιρείες Ρικομέξ και Εστία εμπορική, πέθαναν 39 άνθρωποι, ανάμεσα στους οποίους δύο έγκυες γυναίκες.

Περίπου 7.000 σπίτια καταστράφηκαν ή υπέστησαν ζημιές τόσο σοβαρές που δεν επισκευάστηκαν. 65.000 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές αλλά μπορούν να επισκευαστούν, ενώ 95.000 σπίτια υπέστησαν ζημιές αλλά παραμένουν κατοικήσιμα. 72.000 οικογένειες αντιμετωπίζουν προβλήματα στέγασης.

Το επίκεντρο του σεισμού δεν ήταν μόνο κοντά στην επιφάνεια της γης (ενισχύοντας έτσι τις ζημιές), αλλά βρισκόταν και κοντά στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας - μια περίσταση που εξηγεί τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων και την έκταση της ζημιάς. Η καταστροφή περιελάμβανε σχολεία και άλλες εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, χώρους κρατικών και δημόσιων υπηρεσιών, ιστορικά μνημεία και υποδομές όπως ύδρευση, συστήματα αποχέτευσης και λιμάνια (ιδιαίτερα αυτό του Πειραιά). Περίπου 8.000 επιχειρήσεις υπέστησαν ζημιές.

Η κυβέρνηση έθεσε αμέσως σε λειτουργία τη λεγόμενη «πολιτική της αντισεισμικής προστασίας», με στόχο τη βελτίωση της «σεισμικής συμπεριφοράς» των κατασκευών, τη διασφάλιση της ταχείας κρατικής βοήθειας στα θύματα και την ενημέρωση του κοινού για τρόπους, όσο περιορισμένους, προστασίας. καλύτερα από τους σεισμούς.

Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, είχε δοθεί προτεραιότητα στην αποκατάσταση βασικών υποδομών, στην ανοικοδόμηση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού και στην παροχή βοήθειας στα θύματα να επιστρέψουν σε μια κανονική ζωή, συμπεριλαμβανομένης της απασχόλησης. Η Ακρόπολη και τα άλλα μνημεία της Αθήνας είτε έμειναν αλώβητα είτε είχαν μικρές υλικές ζημιές. Αυτή η ιδιόμορφη διαδοχή των σεισμών πάντως, δηλαδή 3 εβδομάδες μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, και η αμοιβαία βοήθεια των δύο χωρών, έδωσαν την αφορμή για συζητήσεις οι οποίες έγιναν γνωστές ως η «ελληνοτουρκική διπλωματία των σεισμών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Τα καθαρότερα στην Ευρώπη: Το μέρος της Ελλάδας με τα πιο διάφανα νερά που μοιάζουν ψεύτικα

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Ποτάμια σαν κρύσταλλο, εξωτικές παραλίες και τιρκουάζ εικόνες που θυμίζουν εξωτερικό κρύβονται σε έναν προορισμό που όλο και περισσότεροι ανακαλύπτουν ξανά

«Η επιστροφή στο Αφγανιστάν θα ήταν χειρότερη από τον θάνατο»

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Οι γυναίκες Χαζάρα ζουν έναν αόρατο εφιάλτη στο Αφγανιστάν

Η Ελλάδα μπήκε στο Top 10 των αντικαταθλιπτικών – Το στοιχείο που προκαλεί προβληματισμό

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Η χρήση αντικαταθλιπτικών αυξάνεται διαρκώς μετά την πανδημία, με την Ελλάδα να καταγράφει μία από τις υψηλότερες καταναλώσεις στην Ευρώπη

Το σκοτεινό μυστικό της Μυκόνου που λίγοι γνωρίζουν ‑ Τρόμαζε ολόκληρο το νησί

E-Daily 1.Hero 20.05.2026
Πολύ πριν γίνει παγκόσμιο σύμβολο διασκέδασης, η Μύκονος κουβαλούσε έναν θρύλο γεμάτο τρόμο και .... νυχτερινές εμφανίσεις

Γιατί η Μελόνι άνοιξε πολιτική αντιπαράθεση με τα… παγώνια;

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Η πολιτική στα καλύτερά της...

Έρευνα: Η γενιά που κουράστηκε από το internet πιο γρήγορα απ’ όλους

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Η πιο online γενιά είναι εκείνη που θέλει περισσότερο την ιδιωτικότητα

Πώς τα drones των 50.000 δολαρίων αλλάζουν τον πόλεμο

E-Daily 3.Left 20.05.2026
Τα φθηνά μη επανδρωμένα αεροσκάφη απέναντι σε οπλικά συστήματα δισεκατομμυρίων

Ποιος είναι ο «Ανθρωπος του Έβερεστ»

E-Daily 1.Hero 20.05.2026
Ο 56χρονος που ανέβηκε 32 φορές στην κορυφή του κόσμου

Η Ελλάδα ξανά σε αρνητική λίστα της ΕΕ ‑ Τα στοιχεία που προκαλούν ανησυχία

E-Daily 3.Left Χτες
Πάνω από 92 εκατομμύρια Ευρωπαίοι ζουν κοντά στη φτώχεια

Η μάχη της Delta Goodrem με τον καρκίνο στα 18 της και η ζωή μετά

E-Daily 3.Left Χτες
Η ποπ σταρ που θαυμάσαμε και στη Eurovision έχει μια μακρά ιστορία

Από τις φτωχογειτονιές του Μπρονξ στο Ανώτατο Δικαστήριο: Η γυναίκα που άλλαξε την ιστορία της Αμερικής

E-Daily 3.Left Χτες
Η Σόνια Σοτομαγιόρ έγινε η πρώτη Λατίνα δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και σύμβολο ελπίδας για εκατομμύρια ανθρώπους

Το χάπι από την Ινδία που σπέρνει τον τρόμο στην Αφρική

E-Daily 3.Left Χτες
Πώς ένα παυσίπονο μετατράπηκε σε τεράστια κρίση οπιοειδών