LOL Feed OMG Feed Retro Feed A-List Feed LGBTQI+ Feed
E-Daily
7 Συμβουλές για αποτελεσματική αντιμετώπιση κυτταρίτιδας

Οι πρωθυπουργοί με τη μικρότερη θητεία στην Ευρώπη

Η πρωθυπουργός που άντεξε 7.5 ώρες στη θέση της

Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Δημοσίευση 2/2/2023 | 19:25

Οι πρωθυπουργοί με τη μικρότερη θητεία στην Ευρώπη

Από μερικές μέρες έως μερικές ώρες, αυτοί είναι οι πρωθυπουργοί που δεν εμειναν και πολύ στη θέση τους. Η πρωθυπουργός που άντεξε 7.5 ώρες το 2021 πάντως θα μείνει για πάντα στην ιστορία και ίσως κανείς δεν σπάσει το ρεκόρ της

Φινλανδία: Anneli Jäätteenmäki – 69 ημέρες

Η Anneli Jääteenmäki ήταν η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Φινλανδίας, για λίγο, από τις 17 Απριλίου έως τις 24 Ιουνίου 2003.

Οδήγησε το Κόμμα του Κέντρου στη νίκη στις γενικές εκλογές του 2003, αλλά ενεπλάκη σε ένα σκάνδαλο όταν τέθηκαν σοβαρά ερωτήματα σχετικά με το πώς πήρε στα χέρια της ορισμένα απόρρητα έγγραφα του υπουργείου Εξωτερικών σχετικά με τον πόλεμο στο Ιράκ, τα οποία χρησιμοποίησε στην προεκλογική της εκστρατεία για να δυσφημήσει την αντιπολίτευση.

Η Jäätteenmäki ισχυρίστηκε ότι κάποιος της έστειλε τα έγγραφα με φαξ, αυτόκλητα, και ότι δεν ήξερε πόσο ευαίσθητα ήταν. Ένας ανώτερος δημόσιος υπάλληλος αμφισβήτησε την εκδοχή της για τα γεγονότα και, με την απουσία εμπιστοσύνης, έπρεπε να υποβάλει την παραίτησή της.

Ωστόσο, η πολιτική καριέρα της Anneli Jääteenmäki δεν τελείωσε εκεί. Έγινε ευρωβουλευτής στις Βρυξέλλες από το 2004 έως το 2019.

Βουλγαρία: Andrey Lukanov – 22 ημέρες

Αν και η βαλκανική χώρα δεν είναι ξένη προς την πολιτική αναταραχή, έχοντας πραγματοποιήσει τέσσερις γενικές εκλογές —και τέσσερις πρωθυπουργούς— τους τελευταίους 18 μήνες, ο Andrey Lukanovκατέχει το ρεκόρ για τον λιγότερο χρόνο ως αρχηγός του κράτους της Βουλγαρίας, που σημειώθηκε στα τέλη του 1990.

Wikimedia

Καθώς η επιρροή της Σοβιετικής Ένωσης στην ανατολική Ευρώπη εξασθενούσε, ορισμένες κομμουνιστικές χώρες βρέθηκαν σε ένα σταυροδρόμι, συμπεριλαμβανομένης της Βουλγαρίας.

Ο Andrey Lukanov υπηρέτησε ως ο τελευταίος πρωθυπουργός της Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας της Βουλγαρίας και καθώς η χώρα άρχισε τη μετάβασή της σε μια δημοκρατία δυτικού τύπου μετά από πολυκομματικές εκλογές, παρέμεινε στον ρόλο μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου 1990.

Παρά τις προτάσεις του να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με την αντιπολίτευση, απορρίφθηκε με το σκεπτικό ότι ο Andrey Lukanov πρώην πιστός του Κομμουνιστικού Κόμματος και υψηλόβαθμος πολιτικός θα έπρεπε να θεωρηθεί υπεύθυνος για την επιδείνωση της οικονομίας και τα εγκλήματα του προηγούμενου καθεστώτος.

Τελικά αναγκάστηκε να φύγει από το γραφείο λόγω μεγάλης κλίμακας διαδηλώσεων και γενικής απεργίας. Δολοφονήθηκε το 1996 έξω από το διαμέρισμά του στη Σόφια. Τα αληθινά κίνητρα της δολοφονίας του είναι ακόμη αδιευκρίνιστα, ενώ οι δράστες παραμένουν ελεύθεροι.

Κροατία: Josip Manolić – 22 ημέρες

Η σύντομη θητεία του Josip Manolić ως πρωθυπουργός της Κροατίας ήρθε σε μια πολύ ταραγμένη περίοδο καθώς η Κροατία κήρυξε την ανεξαρτησία της από τη Γιουγκοσλαβία στις 25 Ιουνίου 1991, πυροδοτώντας έναν πόλεμο με τους Σέρβους στη χώρα, με την υποστήριξη του Βελιγραδίου και ότι έμεινε από το Λαϊκο Στρατο της Γιουγκοσλαβίας.

Ο Josip Manolić έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός της νέας ανεξάρτητης χώρας από επιλογή, συνεχίζοντας τον ρόλο του ως πρωθυπουργός της Κροατίας στη Γιουγκοσλαβία, θέση που ανέλαβε τον Αύγουστο του 1990.

Wikimedia Commons 

Ο Manolić αντικαταστάθηκε από τον Franjo Gregorić, στον οποίο ανατέθηκε ο Tuđman να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού που ονομάστηκε Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας. 

Λιθουανία: Albertas Šimėnas – 3 ημέρες

Γνωστός ως ένας από τους υπογράφοντες την Πράξη του Μαρτίου 1990 για την Επανίδρυση του Κράτους της Λιθουανίας, που ουσιαστικά κήρυξε την ανεξαρτησία της Λιθουανίας από τη Σοβιετική Ένωση, ο Šimėnas έγινε πρωθυπουργός της βαλτικής χώρας στις 10 Ιανουαρίου 1991 μετά την παραίτηση της προηγούμενης κυβέρνησης λόγω οικονομικής αναταραχής .

Ωστόσο, ο Šimėnas εξαφανίστηκε τρεις ημέρες αργότερα, αφού ο σοβιετικός στρατός εισήλθε στην πρωτεύουσα Βίλνιους και πολιόρκησε βασικά κτίρια της πόλης σε αυτό που αργότερα ονομάστηκε Γεγονότα Ιανουαρίου.

Vilnius, 1991 January | Photographer Piotr

Θεωρούμενο ως ένα από τα κύρια ελαττώματα της διακυβέρνησης του ηγέτη της ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, οι βίαιες συγκρούσεις με τον πληθυσμό της Λιθουανίας οδήγησαν σε 14 νεκρούς αμάχους και περίπου 140 τραυματισμούς.

Καθώς ο Šimėna δεν βρισκόταν πουθενά μέσα στην αναταραχή, ο Gediminas Vagnorius - άλλος ένας υπογράφοντες του νόμου του Μαρτίου 1990 - πραγματοποίησε έκτακτη συνεδρίαση και ανέλαβε τα ηνία.

Σουηδία: Magdalena Andersson – 7,5 ώρες

Η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Σουηδίας Magdalena Andersson άντεξε μόνο επτάμισι ώρες στην εξουσία, την πρώτη φορά. Τον Νοέμβριο του 2021, μετά από μέρες διαπραγματεύσεων, η ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών κατάφερε να συγκροτήσει μια κυβέρνηση μειοψηφίας με την υποστήριξη δύο μικρότερων κομμάτων.

ΣΤΗΝ ΙΔΙΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

Στη Φλόριντα απαγορεύονται οι συζητήσεις για την περίοδο στα σχολεία και τι πραγματικά σημαίνει αυτό

Πριν 6 ώρες
Το νομοσχέδιο χαρακτηρίστηκε εξωφρενικό, αλλά υπερψηφίστηκε.

Το μεγαλύτερο «νεκροταφείο» πλοίων του κόσμου κρύβει ένα μυστικό

Πριν 6 ώρες
Βρίσκεται σε μία πόλη 100.000 κατοίκων

Ο θανατηφόρος μύκητας που εξαπλώνεται «με ανησυχητικό ρυθμό» στα νοσοκομεία

Πριν 6 ώρες
Το CDC δήλωσε ότι ο μύκητας «παρουσιάζει μια σοβαρή παγκόσμια απειλή για την υγεία»

Meta και Amazon: Γιατί συνεχίζουν τις μαζικές απολύσεις

Πριν 6 ώρες
Δεύτερο κύμα απολύσεων και μια γενική ανησυχία για την οικονομία

Σήμερα έμαθα: Γιατί ο βραδύποδας είναι τόσο αργός;

Πριν 6 ώρες
Έχει προσαρμοστεί σε αυτή τη ζωή

Παγκόσμια Ημέρα Νερού: Ένα κοινωνικό και δημόσιο αγαθό

Χτες
Ένα απαραίτητο συστατικό για τη ζωή που όλοι θα πρέπει να έχουν πρόσβαση

Σήμερα έμαθα: Γιατί οι μαθητές έχουν ελεύθερο το καλοκαίρι

Χτες
Δεν είναι για τον λόγο που πιστεύουν οι περισσότεροι

Tεχνητή νοημοσύνη: Θεραπεία για τον καρκίνο σε 30 ημέρες;

Χτες
Νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Chemical Science αναφέρει πως επίσης, το ΑΙ προβλέπει το ποσοστό επιβίωσης

Το αγόρι του οποίου η δολοφονία ενέπνευσε την πιο πετυχημένη εκπομπή εγκλημάτων

Χτες
Κανείς δεν θα ξεχάσει αυτή την υπόθεση στην Αμερική

Η διάσημη γυναίκα που ξεκίνησε το κίνημα #metoo

Χτες
Και όλες την ευχαριστούμε γι` αυτό!
ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΣΑΣ
Tο e-daily.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.